Ελλάδα

Το “εξώδικο Σώρρας” φέρνει την εφορία στην πόρτα 5.000 φορολογουμένων

Ακούστε το άρθρο

Διαβατήριο για εξονυχιστικό έλεγχο από την εφορία και την επιβολή άμεσων κυρώσεων, θα αποτελεί στο εξής το αποκαλούμενο “εξώδικο Σώρρας”, το έγγραφο δηλαδή που προσκομίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι στις εφορίες της χώρας, ζητώντας συμψηφισμό των χρεών τους με τα “δισεκατομμύρια” που έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει υπέρ του δημοσίου ο Αρτέμης Σώρρας.

Το γεγονός ότι θα εξώδικα έχουν φτάσει αισίως τα 5.000, οδηγεί τις αρχές να ξεκινήσουν ενδελεχή φορολογικό έλεγχο που μπορεί σε περίπτωση δόλιας αποφυγής πληρωμής χρεών να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση ή και την ποινική δίωξη.

Η πρόσφατη συζήτηση της αναίρεσης κατά της απόφασης που “δικαίωσε” τον Αρτέμη Σώρρα  στον Άρειο Πάγο ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να “εξαφανιστούν” τα 600 εκατομμύρια  του επικεφαλής της “Ελλήνων Συνέλευσις” αφού το Ανώτατο Δικαστήριο σε πλήρη Ολομέλεια είναι πιθανό να ακολουθήσει την εισήγηση της αντιεισαγγελέα του Δικαστηρίου Ευσταθίας Σπυροπούλου που χαρακτήρισε την απόφαση χωρίς ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Η συζήτηση έγινε απουσία του Αρτέμη Σώρρα, δικηγόρων του Αλλά και υποστηρικτών του. Η αντεισαγγελέας εισηγήθηκε (προεδρεύοντος της Βασιλικής Θάνου) ότι πρέπει να  ανατραπεί η απόφαση του 2013 που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στην οποία  υπήρξε η παραδοχή ότι τα 600 δις δολάρια που διατείνεται ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά και σε τίτλους ομολόγων.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος είχε καταγγείλει τον Αρτέμη Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το δικαστήριο με το προαναφερθέν σκεπτικό είχε αθωώσει τον Σώρρα και έναν συνεργάτη του. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε τη βάση των ισχυρισμών Σώρρα ο οποίος αφού Ίδρυσε την “Ελλήνων Συνέλευση” έπεισε χιλιάδες πολίτες ότι με τα ομόλογα αυτά μπορούν οι ίδιοι αλλά και το κράτος να σβήσουν ιδιωτικό και κρατικό χρέος.

Η ανατροπή της απόφασης θα σημάνει αυτόματα και την έναρξη του φορολογικού ελέγχου ο οποίος είναι άλλωστε μονόδρομος. Κι αυτό γιατί μεταξύ αυτών που έστειλαν “εξώδικα Σώρρα” δεν βρίσκονται μόνο μικροοφειλέτες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά και οφειλέτες εκατομμυρίων που χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα για να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλομένων.

Συγκεκριμένα ήδη οι φορολογικές αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την περίπτωση  γνωστού προμηθευτή ΜΜΕ, που είχε εμπλακεί με τηλεοπτικό σταθμό και ζήτησε από μεγάλη τράπεζα να συμψηφίσει οφειλές του με “ομόλογα Σώρρας”. Επίσης το ίδιο έπραξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 3 μεγάλες επιχειρήσεις που  χρωστούν στην εφορία συνολικά 22.5 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα μια ναυτιλιακή που χρωστά 19,5 εκατομμύρια, μια αλυσίδα οπτικών ειδών που χρωστά 2,5 εκατομμύρια και μια αλυσίδα εστίασης που χρωστά 1 εκατομμύριο.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα