Ηλεία

Εξώδικο του Μάκη Παρασκευόπουλου στο «Ντοκουμέντο»: «Συκοφαντικό το δημοσίευμα»

Ακούστε το άρθρο

Με εξώδικο απάντησε ο Μάκης Παρασκευόπουλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento το οποίο χαρακτηρίζει ψευδές και συκοφαντικό. Στη μακροσκελή απάντηση του ο πρ. δήμαρχος Πύργου υποστηρίζει ότι το ρεπορτάζ είχε σκοπό να πλήξει την κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική τιμή και υπόληψή, του ίδιου και της οικογενείας του. Επίσης παραθέτει αναλυτικά τα στοιχεία της αγοραπωλησίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η αλήθεια έχει ως εξής: Με το υπ’ αρ.446/2011 συμβόλαιο η σύζυγός μου, επιτυχημένη μαχόμενη δικηγόρος  επί είκοσι επτά έτη, αγόρασε το ½ εξ αδιαιρέτου ενός αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 4.973,55 τ.μ. στη θέση Παλιοβόρι της δ.κ. Σκαφιδιάς Πύργου Ηλείας. Από την έκταση αυτή, τμήμα 2677,30 τ.μ  βρίσκεται εντός οικισμού και τμήμα 2296,25 τ.μ. βρίσκεται εκτός. Το τίμημα για το ½  εξ αδιαιρέτου ήταν 115.000 €. Το έτερο ½ εξ αδιαιρέτου αγόρασε με το υπ’ αρ. 445/2011 συμβόλαιο για λογαριασμό της οικογενείας του ο οικογενειακός μας φίλος, Ελληνοκύπριος, Γιώργος Οικονόμου, γνωστός και έγκριτος δικηγόρος με γραφείο στην Αθήνα ,στην οδό Κ. Κανάρη αρ. 11, μέλος του  Ινστιτούτου Διεθνών Διαιτησιών με εξειδίκευση σε διεθνείς κι εγχώριες διαιτησίες, ναυτιλιακό δίκαιο κτλ. Στην άνω έκταση μπορεί να οικοδομηθούν νόμιμα δύο κατοικίες ως χωριστές κάθετες  ιδιοκτησίες με δόμηση 200 τ.μ. η κάθε μία.  Ο κ. Γεώργιος  Οικονόμου είναι σύζυγος γνωστής Πυργίας και διαμένουν μεγάλα χρονικά  διαστήματα στην οικία τους στον Πύργο διατηρώντας στενούς δεσμούς με την περιοχή. Με την οικογένεια Γ .Οικονόμου μας συνδέει πολυετής οικογενειακή φιλία. Για την αγορά του ½ εξ αδιαιρέτου ο κ. Οικονόμου συνέστησε νομιμότατη κυπριακή εταιρία περιορισμένης ευθύνης, την Fradica Holdings Limited, η οποία εδρεύει στην Λεμεσό Κύπρου και η οποία  δεν είναι οffshore, αλλά ευρωπαϊκή εταιρία, υποκείμενη πλήρως στους ελέγχους  και τη φορολόγηση της Ελληνικής Πολιτείας. Σήμερα η εταιρία αυτή, επομένως και το αγορασθέν από αυτή ½ εξ αδιαιρέτου του αγροτεμαχίου, ανήκει στον κ. Αλέξιο Δημήτριο Οικονόμου του Γεωργίου, γυιό του Γιώργου Οικονόμου και επίσης γνωστό και έγκριτο δικηγόρο της Κύπρου στην πόλη της Λεμεσού. Σας επισυνάπτω σχετικό πιστοποιητικό του Υπουργείου Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα χρήματα για την αγορά αυτή καταβλήθηκαν στους δύο πωλητές, κ. Μάριο Αναστόπουλο και Παναγιώτη Κρεκουκιώτη, συνιδιοκτήτες κατά το ½ εξ αδιαιρέτου, με τραπεζικές επιταγές, τόσο από την σύζυγό μου με επιταγές της Τράπεζας EFG Eurobankergasias, μία για κάθε πωλητή, όσο και από τον οικογένεια του Γ. Οικονόμου, με επιταγές της Τράπεζας Άλφα Μπάνκ, με χρήματα που  προήλθαν από την Κύπρο.

Το συμβόλαιο της συζύγου μου συνέταξε η συμβολαιογράφος που αναπλήρωνε την κόρη μου, μετά από νόμιμη αναπλήρωση από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας , διότι η κόρη μου δεν μπορούσε να συντάξει το συμβόλαιο λόγω της συγγένειάς της με την σύζυγό μου. Το δε έτερο συμβόλαιο συνέταξε η κόρη μου καθόσον ο κ. Οικονόμου απευθύνθηκε στην συμβολαιογράφο κόρη μου για τη σύνταξη του συμβολαίου.Ποιο λοιπόν είναι το ύποπτο και περίεργο !!! ,το να αγοράζει η σύζυγός μου  και ο οικογενειακός μας φίλος ένα ακίνητο και να απευθύνονται στην συμβολαιογράφο κόρη μου για τη σύνταξη του συμβολαίου.

Ο σύζυγος της κόρης μου, δικηγόρος Πατρών, που σύμφωνα με το δημοσίευμα είχε την «ατυχία» να είναι γυιός ανώτερου δικαστικού, εκπροσώπησε ως δικηγόρος κατά την υπογραφή του αγοραπωλητηρίου συμβολαίου την άνω εταιρία και υπέγραψε το σχέδιο του συμβολαίου μαζί με τον κ. Γιώργο Οικονόμου, δικηγόρο.

Οι δύο πωλητές είχαν αναθέσει την πώληση του ακινήτου τους σε μεσιτικό γραφείο και η μεσίτρια, κα Ολυμπία Βλαχαντώνη , που κι αυτή είχε την «ατυχία» να είναι στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας, διαπραγματευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα την πώληση, κι έφερε σε επαφή τους πωλητές με τους αγοραστές.

Ο Πολιτικός  Μηχανικός κ Βασ. Παναγόπουλος υπέγραψε την βεβαίωση ότι  στο ακίνητο αυτό δεν υπάρχει κτίσμα, δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχει εγκατασταθεί  αυθαίρετη χρήση, κι είχε κι αυτός την «ατυχία» να είναι φίλος μου και Αντιδήμαρχος στο Δήμο Πύργου.

Τέλος, ο ένας από τους δύο πωλητές ,ο κ .Παναγιώτης Κρεκουκιώτης γνωστός Πυργιώτης, είχε κι αυτός την «ατυχία» να είναι πολιτικός μηχανικός, και εργολάβος δημοσίων έργων και να μειοδοτήσει, ως μέλος κοινοπραξίας, σε ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό  του Δήμου Πύργου και να εκτελέσει άψογα ένα και μοναδικό έργο που εκτέλεσε κατά την διάρκεια της οκταετούς θητείας μου, προϋπολογισμού 341.000 € , αν θυμάμαι καλά, μείον την έκπτωση που επιτεύχθηκε κατά την διαδικασία του διαγωνισμού είχε πιθανολογούμενο εργολαβικό κέρδος περί τις 50.000 -60.000 ευρω (και όχι 481.000 € ,όπως  ψευδώς και σκόπιμα αναφέρει το δημοσίευμα  ότι δήθεν έλαβε ως εργολαβική αμοιβή από το Δήμο Πύργου ).

Αυτά είναι τα αληθινά δεδομένα της υπόθεσης. Δεδομένα που αποδεικνύονται από δημόσια έγγραφα και δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση .

Όμως αυτά τα δεδομένα διαστρεβλώνονται από εσάς στο συγκεκριμένο άρθρο και διανθίζονται με ψευδή, ανέντιμα και ανήθικα υπονοούμενα, με πρόθεση να δημιουργήσετε στους  ανυποψίαστους, χιλιάδες αναγνώστες της πόλης του Πύργου, της Αμαλιάδας αλλά και ολόκληρης της χώρας, την εσφαλμένη εντύπωση ότι κάτι παράνομο και ανήθικο κρύβεται πίσω από τις αγοραπωλησίες αυτές, ότι εμμέσως πλην σαφώς ότι εγώ είμαι το πρόσωπο που αγόρασε την άνω έκταση, ότι τάχα έχω συστήσει offshore εταιρεία, ότι η αγορά ήταν ύποπτη και γι’ αυτό χρησιμοποίησα ως παρένθετα πρόσωπα τους αγοραστές .»

Η απάντηση του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου

Ο φίλτατος και καθόλα αγαπητός Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας και πρώην  δήμαρχος του Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι αληθινή δημοσιογραφία δεν είναι η «αγιοποίηση» ενός δημόσιου προσώπου αλλά ο αυστηρός έλεγχος και η κριτική στα πεπραγμένα του.

Μέσα στα πλαίσια αυτά έγινε και η δημοσιογραφική έρευνα από την εφημερίδα Documento. Στο ρεπορτάζ περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η αγοραπωλησία την ίδια ημέρα μιας έκτασης στην Σκαφιδιά από την σύζυγό του και μια εξωχώρια εταιρεία και οι «διαβολικές» συμπτώσεις ως προς τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή.

Ως έγκριτος νομικός θα γνωρίζει πολύ καλά ότι ως εξωχώρια εταιρεία offshore εννοείται η εταιρεία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χωρά και με βάση την νομοθεσία της δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.» (Ν. 2238/1994,Άρθρο 31.1 περ. στ.)

Θα γνωρίζει επίσης ότι με βάση τον Νόμο 4396/2016 υπάρχει καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε εξωχώριες (off shore)εταιρίες , οι ίδιοι και τα παρένθετα πρόσωπα.

Για τον πωλητή – προμηθευτή της έκτασης επίσης υπάρχουν γραπτά στοιχεία και συγκεκριμένα έγγραφα που δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα 2007 -2011 είτε μόνος είτε με κοινοπραξία είχε πληρωθεί 11 φορές και όχι μία . Και έχει λάβει συνολικά 481.589 ευρώ.

Από την απάντηση του φίλτατου Μάκη Παρασκευόπουλου επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento .

Ως πολιτικό πρόσωπο ο κ. Παρασκευόπουλος θα μπορούσε να απαντήσει σε όλα με διάλογο και όχι με μηνύσεις η αγωγές που έτσι κι αλλιώς αποτελούν τίτλους τιμής για κάθε μαχόμενο δημοσιογράφο και ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της στις 12/10/2016 έχει καταδικάσει αυτές τις πρακτικές του κ. Παρασκευόπουλου.

https://www.esiea.gr/i-esiea-symparistatai-ston-synadelfo/

Σε ότι αφορά τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την εφημερίδα και τους συντάκτες της , κατανοώ ότι αυτοί είναι αποτέλεσμα της γενικότερης δύσκολης θέση του εξ αιτίας των οικονομικών ατασθαλιών που περιγράφονται σε διάφορα πορίσματα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στην Πολυσέλιδη Πορισματική Εκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. ( αγορά δεμματοποιητή , απευθείας αναθέσεις μεταφοράς απορριμμάτων , εικονικές μεταφορές απορριμμάτων , αντιπλημμυρικά έργα κλπ) Υποθέσεις που «σέρνονται» επί μήνες και χρόνια  μυστηριωδώς στα Δικαστήρια του Πύργου Ηλείας…

Μάκης Νοδάρος – μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δημοσιογράφος – DOCUMENTO

Όλη η επικαιρότητα