Ελλάδα Οικονομία

Έξοδος στις αγορές πριν το Eurogroup της 11η Μαρτίου

Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται σήμερα να κάνει το μεγάλο βήμα με την έκδοση δεκαετών ομολόγων. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 9 χρόνια που η Ελλάδα θα εκδώσει δεκαετές ομόλογο.

Οι επενδυτές που θα αγοράσουν το ελληνικό δεκαετές θα έχουν εξασφαλισμένη απόδοση κοντά στο 4% για δέκα συναπτά έτη εφόσον διακρατήσουν τους τίτλους έως τη λήξη τους.

Το σχέδιο βιώσιμης επανόδου στις αγορές προϋποθέτει μικρές και συχνές εκδόσεις, έστω και με υψηλό επιτόκιο, καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Η άμεση έκδοση δεκαετούς προλαμβάνει τυχόν αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες όμως, εφόσον επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του τίτλου στη δευτερογενή αγορά.

Μετά την έκθεση της Κομισιόν, το Eurogroup δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δώσει πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στην προσεχή συνεδρίαση.

Στο επικρατέστερο σενάριο θα προεγκρίνει τη δόση, συνδέοντας την εκταμίευσή της με τον χρόνο τήρησης όλων των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων βάζοντας σε πρώτο πλάνο το διάδοχο σχήμα τουνόμου Κατσέλη αλλά και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως άλλωστε και το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Στο χειρότερο σενάριο, το θέμα της δόσης θα επανεξεταστεί στο Eurogroup του Απριλίου.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα