Οικονομία

Έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο με swap πενταετούς ομολόγου

Η Ελλάδα εξετάζει να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη έκδοση ομολόγου την τελευταία τριετία, εφόσον οι δανειστές διευκρινίσουν τους μακροπρόθεσμους όρους χαλάρωσης του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, δήλωσαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών για ελληνικό χρέος πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Τρεις βασικοί διαπραγματευτές στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν στο Reuters πως οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να συζητούν μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα «βγήκε» στις αγορές ήταν ο 2014, με δύο εκδόσεις ομολόγων, δηλαδή ένα χρόνο πριν επιστρέψει εκ νέου σε αρνητική πορεία η οποία οδήγησε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ανταλλάξουμε (swap) το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο 5ετές ομόλογο και πιθανώς να υπάρξει και είσπραξη ενός μικρού επιπλέον ποσού», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Reuters, φυσικά υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Μέσω του 5ετούς ομολόγου του 2014 η χώρα είχε εισπράξει το ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Ένας ακόμη ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει και μία ακόμη έκδοση ομολόγου πριν από το τέλος του 2017, χωρίς, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ως εκ τούτου κλείσει οριστικά η β’ αξιολόγηση και εκταμιευθεί μία ακόμη δόση για τη χώρα.

Πηγή: enikonomia.gr

Όλη η επικαιρότητα