Categories: Επιστήμη

ExoMars: Ελπίδες αναβίωσης της ευρω-ρωσικής αποστολής στον Άρη

Share

Τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για πιθανή αναβίωση της κοινής αποστολής ExoMars στον Άρη ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή διαστηνική υπηρεσία ESA.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της ESA σε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, χωρίς ωστόσο, να δώσει κάποια ένδειξη για το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Νέα ενημέρωση αναμένεται μετά μια προγραμματισμένη σύσκεψη του Συμβουλίου της ESA την Τετάρτη.

Η ίδια υπηρεσία, είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με την Roscosmos σχετικά με το κοινό πρόγραμμα, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η ESA θα διαβουλευτεί με τα μέλη της, μετά από τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για επανέναρξη της συνεργασίας είναι μικρές.

«Αν συναντηθούν στη μέση του δρόμου και πουν ότι συμφωνούν, τότε, η αποστολή μπορεί να υλοποιηθεί,» μετέδωσε το TASS επικαλούμενο δήλωση του Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση θα μπορούσε να γίνει το 2024.

Ο ίδιος είπε, ότι οι πιθανότητες για μία θετική απάντηση από τα μέλη της ESA είναι χαμηλές, στο 7-8%.

Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η αποκατάσταση των κοινών διαστημικών προγραμμάτων θα μπορούσε να είναι πιθανή, μόλις οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αρθούν.

Η Ρωσία συμμετέχει επίσης, μαζί με τη Δύση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που είναι το μεγαλύτερο τεχνητό κατασκεύασμα στο διάστημα. Η ESA ανακοίνωσε τον Μάιο, ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να τερματίσει την κοινή επιχείρηση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.