WEB tv Ηλεία

Εξοργισμένοι σταφιδοπαραγωγοί στην Δ.Ε. Ωλένης για τις «λευκές» εκτιμήσεις τρία χρόνια μετά (vid)

Τα πορίσματα έπαθαν… «αμνησία»

Για οικονομική καταστροφή και αγνόηση των προβλημάτων τους μιλούν οι αγρότες


27 Αυγούστου 2016

Μισή ώρα ήταν αρκετή για να καταστρέψει τους κόπους και την παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς. Λίγο πριν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης «σηκώσουν» τη σταφίδα από τα αλώνια, ένα καταστροφικό μπουρίνι έδωσε τη χαριστική βολή στην παραγωγή.

Τώρα, η σταφίδα που βράχηκε – τόσο αυτή που είχε απλωθεί όσο και αυτή που ακόμα δεν έχει τρυγηθεί – θα σαπίσει, με αποτέλεσμα η πώλησή της να μοιάζει άπιαστο όνειρο πια.

Η μόνη ελπίδα των παραγωγών πλέον, είναι να έρθουν γρήγορα οι γεωπόνοι και να εκτιμήσουν την πραγματική ζημιά ώστε να αποζημιωθούν όπως πρέπει και να μπορέσουν έτσι να καλύψουν  τουλάχιστον  τα έξοδα που έχουν κάνει για την παραγωγή μέχρι στιγμής. Γιατί, αν δεν γίνει κι αυτό, όσοι έχουν απομείνει και κρατούν «ζωντανό» το προϊόν στην περιοχή, μοιραία θα κόψουν τη σταφίδα και θα στραφούν προς άλλες καλλιέργειες.

30 Ιανουαρίου 2019.

Τις τελευταίες τους  ελπίδες για αποζημίωση, από την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους, είδαν να εξανεμίζονται οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής, αφού τα πορίσματα και οι αποφάσεις αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ήταν αρνητικές και στις περιπτώσεις αποζημίωσης εξαιρετικά πενιχρές.

Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να αποδείξει για ακόμα μία φορά το κράτος και οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ την αδιαφορία τους για τον αγροτικό κόσμο, αναφέρουν με παράπονο αλλά και οργή οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής.

Εμπαιγμός και ανησυχία…

Την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν εξέφρασαν οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  οι περισσότερες αιτήσεις για αποζημίωση απερρίφθησαν για διάφορους αναίτιους όπως τους χαρακτηρίζουν λόγους, ενώ αυτές που εγκρίθηκαν αποζημιώνονται στο ελάχιστο   χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να ανταποκρίνεται η αποζημίωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που είχαν υποστεί οι καλλιέργειες.

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την οργή τους για τον εμπαιγμό όπως σημειώνουν που υφίστανται για ακόμα μία φορά από τον ΕΛΓΑ.

«Όταν ήρθαν οι γεωπόνοι για αυτοψίες μας έλεγαν ότι η ζημία αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το σύνολο της παραγωγής.

Μας είχαν καθησυχάσει ότι θα καταγράψουν στις εκθέσεις την ζημιά που είχαμε υποστεί.

Πέρασε τόσος καιρός και τώρα που ήρθαν τα πορίσματα πραγματικά μείναμε έκπληκτοι.

Για διάφορους λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε οι πιο πολλοί παραγωγοί δεν αποζημιώνονται ενώ στις λίγες περιπτώσεις  που έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τα χρήματα που δίνουν είναι ελάχιστα.

Τι θα γίνει τώρα; Πώς θα συνεχίσουμε την καλλιέργεια αναρωτιέται κανείς;

Μας θέλουν μόνο για να πληρώνουμε και όταν είναι να αποζημιωθούμε τους ψάχνουμε…» ανέφεραν με την ανησυχία διάχυτη οι παραγωγοί της περιοχής.

Ζητάμε στήριξη από όλους

Έστω και την ύστατη στιγμή ο αγροτικός κόσμος της περιοχής απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κάποιος πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί και να δώσει μία ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, τα οποία είναι πολλά και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την συνέχεια των καλλιεργειών.

«Δυστυχώς αντί η Πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να είναι σύμμαχος και να στηρίζει όλους εμάς τους αγρότες, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει δυστυχώς.

Καλούμε όλους τους φορείς του Νομού μας αν ενδιαφερθούν για εμάς…»

Σάκης Παπαηλιόπουλος: Αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα και κανείς δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για εμάς τους αγρότες.

Ολόκληρες περιουσίες χάθηκαν τότε με την νεροποντή και τώρα ο ΕΛΓΑ μας κοροιδεύει μες τις εκτιμήσεις που έκανε.

Περιμέναμε τόσα χρόνια για να αποζημιωθούμε και αυτό που εισπράττουμε τώρα είναι κοροϊδία.

Κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί και να δώσει λύση σε όλο αυτό που έχει συμβεί.

Λευτέρης Σταυρόπουλος: Δυστυχώς για ακόμα μία φορά ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας εμπαίζεται από τον ΕΛΓΑ.

Τότε είχαν έρθει όλοι για να κάνουν εκτιμήσεις και είχαμε ακούσει μεγάλα λόγια τα οποία έπεσαν στο κενό.

Περιμέναμε τόσα χρόνια και τελικά τίποτα.

Αντί ο ΕΛΓΑ που πληρώνουμε τόσα χρήματα να είναι δίπλα μας, νιώθουμε ότι είναι απέναντι μας.

Θα κάνουμε ενστάσεις και θα προσπαθήσουμε να βρούμε το δίκιο μας γιατί είμαστε πραγματικά αδικημένοι.

Θοδωρής Κλειδέρης: Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ, για ακόμα μία φορά μας απογοήτευσε. Για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και παρά την τεράστια ζημιά που πάθαμε, τα πορίσματα απέκλεισαν τους παραγωγούς από το να αποζημιωθούν.

Είμαστε απογοητευμένοι, γιατί  τα χρήματα αυτά τα περιμέναμε  όλοι  για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε  στα μεγάλα έξοδα καλλιέργειας που έχουμε.

Αυτό πάντως που αναρωτιόμαστε όλοι είναι γιατί να πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ αφού ποτέ δεν αποζημιωνόμαστε.

Σπήλιος Κοτσώνης: Όταν ήρθαν οι γεωπόνοι για αυτοψίες μας έλεγαν ότι η ζημία αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το σύνολο της παραγωγής.

Μας είχαν καθησυχάσει ότι θα καταγράψουν στις εκθέσεις την ζημιά που είχαμε υποστεί.

Τελικά για ακόμα μία φορά μας κορόιδεψαν.

Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και από τον ΕΛΓΑ να επανεκτιμήσει τα πορίσματα που έχει βγάλει.

Όλη η επικαιρότητα