Life Υγεία

Έξυπνοι κι αποτελεσματικοί τρόποι να αποφύγεις τη δυσοσμία του στόματος

Ακούστε το άρθρο

Στην καθημερινότητα μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο η δική μας στοματική υγιεινή όσο και των άλλων. Ωστόσο μερικές φορές παρά το γεγονός πως φροντίζεις ανελλιπώς τη συγκεκριμένη περιοχή, η δυσοσμία κάνει την εμφάνιση της. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται το γεγονός αυτό. Και σίγουρα είναι κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητα σου και την κοινωνικοποίηση σου, αφού λογικό είναι να μη νιώθεις ιδιαίτερα άνετα. Μη σε παίρνει όμως από κάτω. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να επισκέπτεσαι συχνά τον οδοντίατρό σου και από εκεί και πέρα αυτός ξέρει ακριβώς τι να κάνει.

Ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι να αποφύγεις άσχημες καταστάσεις πριν καν εμφανιστούν και θα τους βρείτε παρακάτω:

1. Νερό και πάλι νερό

 Η κατανάλωση νερού στην καθημερινότητά σου ωφελεί όλον τον οργανισμό, αυτό το ξέρεις φαντάζομαι. Ε έτσι και στη στοματική κοιλότητα, το νερό βοηθάει τη ροή του σάλιου και την αποφυγή αφυδάτωσης, η οποία αποτελεί συχνή αιτία δυσοσμίας.

2. Μην πίνεις πια τόσο καφέ

Οκ, μπορεί να έχεις ανάγκη τον πρωινό καφέ για να βγάλεις την υπόλοιπη μέρα σου, αλλά περιορίσου σε αυτόν αν μπορείς. Γιατί το αγαπημένο σου ρόφημα μπορεί να σου προσφέρει ενέργεια, ωστόσο σου τα χαλάει όσον αφορά τη δυσοσμία, καθώς ξηραίνει το στόμα σου κι επιβραδύνει τη ροή του σάλιου.

3. Μην υποτιμάς το οδοντικό νήμα

Δε σου ζητάμε να κουβαλάς παντού μαζί σου μια οδοντόβουρτσα (που κι αυτό δεν θα έβλαπτε), αλλά ένα τόσο δα μικρό κουτάκι πιστεύω χωράει στη τσάντα σου. Έτσι μετά από κάθε γεύμα που θα παίρνεις εκτός σπιτιού, θα μπορείς εύκολα και γρήγορα να ξεφορτώνεσαι τα αποφάγια από τα ούλα σου. Και τα οποία όχι μόνο ενοχλούν σαν αίσθηση, αλλά και σαν αισθητική.

4. Διάρκεια ζωής μιας οδοντόβουρτσας: 3 μήνες

Μετά τέλος, η οδοντόβουρτσα ανήκει στον κάδο. Αν πάλι πιστεύεις ότι αντέχει ακόμα αρκετό καιρό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς να ξέρεις πως το να πλένεις τα δόντια σου με αυτήν ή το να βάζεις βακτήρια στο στόμα σου, είναι το ίδιο και το αυτό.

5. Δώσε λίγη σημασία και στη γλώσσα σου

Αν θες να έχεις καλή αναπνοή, τότε μαζί με τα δόντια σου βούρτσισε και τη γλώσσα σου. Είναι αποδεδειγμένο πως μειώνει τη δυσοσμία κατά 70%! Και δεν είναι και καμιά δύσκολη δουλειά.

6. Πες όχι στο αλκοόλ

Πουθενά δε χρησιμεύει το άτιμο. Ακόμα και στη στοματική υγιεινή μπορεί να φανεί βλαβερό, καθώς όπως και ο καφές (θα μας τα κόψουν όλα στο τέλος) έτσι και το αλκοόλ ξηραίνει την περιοχή. Και παρά το γεγονός πως πολλά προϊόντα για τον στοματικό καθαρισμό περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα το αλκοόλ, καλό θα ήταν να μην τα προτιμάς.

7. Προτίμησε καραμέλες χωρίς ζάχαρη

Και γενικότερα όσο μπορείς απόφυγε τη ζάχαρη. Oι καραμέλες που περιέχουν το γλυκαντικό αυτό συστατικό, όχι μόνο δε βοηθούν στην καλή αναπνοή (για το λόγο που τις τρώμε άλλωστε), αλλά πολλές φορές χειροτερεύουν την κατάσταση. Και ναι καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να την κόψεις, αλλά πάντα απαιτούνται θυσίες.

8. Προσοχή στα χαπάκια

Φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα κι αντιισταμινικά καταστέλλουν τη ροή του σάλιου και μπορούν να αποτελέσουν αιτία χρόνιας ξήρανσης της στοματικής κοιλότητας. Καλό θα ήταν πριν προβείς στη χρήση τους, να κάνεις μερικές ερωτήσεις στο γιατρό σου για τις συνέπειές τους.

9. Ρίξε μια ματιά στις αμυγδαλές σου για καλό και για κακό

Οι αμυγδαλές στην ουσία είναι ένα μείγμα βακτηρίων και συντριμμιών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λάρυγγα. Η μυρωδιά τους είναι αρκετά δυσάρεστη, επομένως καλό θα ήταν να ακολουθείς μια κατάλληλη ρουτίνα καθαρισμού της περιοχής και να επισκέπτεσαι συχνά τον οδοντίατρό σου.

10. Προσοχή στα κιλά σου

Το πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ ανακάλυψε πως μεταξύ παχυσαρκίας και κακής αναπνοής υπάρχει μια σύνδεση. Όσο αυξάνονται τα κιλά, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για άσχημη αναπνοή.

11. Απόφυγε δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες

Εφόσον το σώμα σου δεν παίρνει την κατάλληλη ενέργεια από τη διατροφή σου, θα αναγκαστεί να κάψει αποθηκευμένα λίπη και πρωτεΐνες, διαδικασία η οποία ονομάζεται κέτωση. Εφόσον λοιπόν η δίαιτα είναι πολύ αυστηρή για τον οργανισμό, τότε αυτός θα απελευθερώσει χημικές ουσίες όπως οι κετόνες, οι οποίες προκαλούν δυσοσμία του στόματος.

Πηγή: neopolis

Όλη η επικαιρότητα