Categories: Ηλεία

«Ευχάριστη έκπληξη» η κίνηση στην αγορά της Αμαλιάδας

Share

Τεράστια και πέραν του αναμενόμενου ήταν η κάθοδος των ετεροδημοτών στην Αμαλιάδα και τις γύρω περιοχές την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να γιορτάσουν στη γενέτειρά τους μετά από δυο χρόνια πανδημίας το Πάσχα, δίνοντας μια τονωτική ένεση στις επιχειρήσεις της εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα και δημιουργώντας προσδοκίες για μια καλή καλοκαιρινή περίοδο μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια.

Η κίνηση που παρατηρήθηκε στην αγορά της Αμαλιάδας, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας μετά από δύο χρόνια σκληρών lockdown και περιορισμών.

O εμπορικός κόσμος αλλά και αυτός της εστίασης κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων ετών, ίσως και της δεκαετίας, με τον κόσμο να δείχνει την ανάγκη να βγει και να κινηθεί ελεύθερα μιας και το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ανασταλεί.

Τα χρέη είναι δυσβάσταχτα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκο Σιαψάλης εστίασε στο γεγονός πως κατέβηκε αρκετός κόσμος και βοήθησε την αγορά και περισσότερο την εστίασε, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα του όσοι δεν έχουν φύγει να συνεχίσουν να ενισχύουν την αγορά της Αμαλιάδας που το έχει τόσο ανάγκη.

Παράλληλα, εύχεται το καλοκαίρι να υπάρχει η ίδια κίνηση προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις, αφού όπως επεσήμανε τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους είναι δυσβάσταχτα και η ενεργειακή κρίση κάνει τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα.

Ίσως η μεγαλύτερη κίνηση τα τελευταία δέκα χρόνια

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Γιάννης Γεωργακόπουλος υποστήριξε πως η κίνηση ίσως ήταν η περισσότερη τα τελευταία δέκα χρόνια, με την πληρότητα σε εστίαση και ξενοδοχεία να είναι στο 100%. Βέβαια, στάθηκε και στο γεγονός πως η αγοραστική κίνηση κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ευελπιστώντας το καλοκαίρι να είναι καλύτερο.

Πρόσθεσε δε πως η κρίση έχει βάλει σε πολλές σκέψεις τους καταναλωτές αφού υπολογίζουν κάθε έξοδο, ωστόσο χαρακτήρισε ως καλό το γεγονός πως έπεσαν και πάλι λεφτά στην αγορά που θα κρατήσουν τους επιχειρηματίες μέχρι το καλοκαίρι όπου αναμένεται το επόμενο κύμα προσέλευσης.

Ανάσα για την εστίαση

Την μερίδα του λέοντος φαίνεται ότι κέρδισε η εστίαση, καθώς η ψυχαγωγία ήταν  προτεραιότητα για όλους.

Τα καταστήματα γέμισαν, ενώ οι επιχειρηματίες είχαν φροντίσει να έχουν δράσεις και ζωντανά προγράμματα που ελκύουν τον κόσμο που επιθυμεί να διασκεδάσει. Ωστόσο, επικεντρώθηκαν και στις δυσκολίες λειτουργίας μιας επιχείρησης, αναφέροντας και τους λόγους. Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην εφ. «Πατρίς»:

Νίκος Παναγιωτόπουλος–«Loston»

«Κατέβηκε αρκετός κόσμος τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Άρπαξε την ευκαιρία και επισκέφτηκε τις οικογένειές του, τα χωριά και τις πόλεις. Πραγματικά βγήκε έξω και διασκέδασε και υπήρξε μια άλλη νότα και ζωντάνια στην πόλη.

Εμείς ως κατάστημα βοηθήσαμε να διασκεδάσει ο κόσμος και να περάσει όμορφα, παίρνοντας και εμείς μία ανάσα. Περίπου το 40% παραμένει ακόμα εδώ, μέχρι την πρωτομαγιά. Μας επισκιάζει η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Είναι άσχημο σημάδι και κακή ψυχολογία, αλλά μαζί με την απελευθέρωση των μέτρων και της ευκαιρίας να μετακινηθούν ελεύθερα οι πολίτες, βοηθήθηκε ο κόσμος και πήρε ξεχωριστή ανάσα».

Βασίλης Κολέτσης–«PERE»

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά καλή και θεωρώ ότι κι αυτή που διανύουμε τώρα λόγω Πρωτομαγιάς θα είναι ικανοποιητική.

Η αγορά κινήθηκε σημαντικά, με τους ετεροδημότες να παίζουν σημαντικό ρόλο αφού είχαν να κατέβουν χρόνια. Θεωρώ ότι οι θετικές προσδοκίες για το καλοκαίρι δεν υπάρχουν από τη στιγμή που έχουμε μπλέξει σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα. Τα μαγαζιά της εστίασης πρέπει να δουλέψουνε τουλάχιστον δύο χρόνια συνεχόμενα σε καλούς ρυθμούς προκειμένου να μπορέσουν να ανακτήσουν όλα όσα έχασαν. Ωστόσο η προηγούμενη βδομάδα αποτέλεσε μία ανάσα για τους επιχειρηματίες προκειμένου να καλύψουμε κάποιες υποχρεώσεις. Πλέον δεν υπάρχουν κέρδη, παρά μόνο κάλυψη εξόδων».

Σε μέτρια επίπεδα τα εμπορικά καταστήματα

Τα εμπορικά καταστήματα είδαν αύξηση της κίνησης, αλλά όχι στο βαθμό που θα μπορούσε να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο των προηγούμενων ετών. Ελπίδα όλων το επόμενο διάστημα και κυρίως το καλοκαίρι η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, να ισορροπήσουν στο εύθραυστο τοπίο που έχει διαμορφώσει η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα.

Ευγενία Σιδηροκαστρίτη–«Inside Fashion by Eirini»

«Κατέβηκε κόσμος, αλλά όχι όσο περιμέναμε. Δε γίνεται να κάνουμε δουλειά μόνο με μια βδομάδα τώρα το Πάσχα. Υπήρχε κίνηση, καλά πήγαμε, περιμέναμε περισσότερα πράγματα, ωστόσο θεωρώ πως ίσως πάμε καλύτερα.

Υπήρξε σημαντική βοήθεια από τον κόσμο και βγάλαμε κάποιες υποχρεώσεις, αλλά δεν ήταν όσο χρειαζόταν. Ο κόσμος έχει κουραστεί να ελέγχεται από υπαλλήλους και αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα ότι θα φύγει κάθε περιορισμός και θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα».

Ανδρέας Γκογκάκης-«LUOMO»

«Η αγορά ήταν καλή την Μεγάλη Εβδομάδα και ειδικά με την κάθοδο των ετεροδημοτών. Είχαμε αρκετούς επισκέπτες και κινήθηκε η αγορά αρκετά καλά για το τετραήμερο Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο.

Και τα δυο προηγούμενα χρόνια και οι προηγούμενοι δυο μήνες ήταν άσχημοι. Ελπίζουμε σε μία συνέχεια αυτής της εβδομάδας. Οι προσδοκίες μας είναι για το καλοκαίρι και περιμένουμε να κατέβει περισσότερος κόσμος και τουρισμός. Αποδεικνύεται ότι μόνο αυτά φέρνουν χρήμα στην αγορά. Το 50% του τζίρου μας την Μεγάλη Βδομάδα ήτανε από επισκέπτες. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θεωρώ θα παίξει μικρό ρόλο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Υπάρχουν αυξήσεις παντού, καθώς και φόβος και πανικός του κόσμου το τελευταίο διάστημα. Το ρούχο είναι το τελευταίο που θα σκεφτεί ένας άντρας να πάρει. Θα λύσει τα προβλήματά του και μετά θα κοιτάξει για αγορές».

Παναγιώτης Γρηγορόπουλος–«Differ Fashion»

«Σε γενικές γραμμές η περασμένη βδομάδα πήγε αρκετά καλά. Δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα. Κατέβηκε αρκετός κόσμος στα χωριά, με την κίνηση να κορυφώνεται το μεγάλο Σάββατο. Θετικό δείγμα ότι οι ετεροδημότες έμειναν στον τόπο μας. Τα πράγματα φέτος ήταν πολύ πιο ελεύθερα.

Ο κόσμος τα προηγούμενα χρόνια ήταν περισσότερο συγκρατημένος αφού δεν ήξερε τι θα γίνει και πως θα πάει το πράγμα. Ο καιρός αποτέλεσε ατού. Σίγουρα η χασούρα των περασμένων ετών δεν καλύπτεται, ωστόσο πήγαμε καλά και καλύψαμε κάποιο ποσοστό από αυτή. Επειδή όμως είμαστε και καλοκαιρινή περιοχή, οι προσδοκίες μας για το επόμενο τρίμηνο είναι καλές. Να σημειωθεί πως πάρα αυτή την ελευθερία, τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονταν όπως πρέπει».