Ελλάδα Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων – Υπουργείο Υγείας: Ανεμοβλογιά το ύποπτο κρούσμα – Επιβεβαιώθηκε και από το δεύτερο δείγμα

Ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας - «Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς» αναφέρεται - Ο 29χρονος Βρετανός, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά, εισήχθη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνεται και από τον ΕΟΔΥ, ύστερα από την άναλυση και του δεύτερου δείγματος, ότι ο 29χρονος Βρετανός, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά και εισήχθη στο «Αττικόν» ως ύποπτο κρούσμα, δεν είναι φορέας της ευλογιάς των πιθήκων αλλά τα δερματικά εξανθήματα που εμφάνισε οφείλονται σε ανεμοβλογιά στην οποία βρέθηκε θετικός.

«Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς» επισημαίνεται σε ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός είχε μεταφερθεί το Σάββατο το βράδυ, σε ειδική κάψουλα, από την Κεφαλονιά στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, ο ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος, ενώ παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Στο «Αττικόν» νοσηλεύεται και η σύντροφός του, η οποία ωστόσο είναι ασυμπτωματική.

Το περιστατικό ανέλαβε ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Όλη η επικαιρότητα