Οικονομία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση λόγω τραπεζών και Wall Street

Οι πιέσεις στις τράπεζες και στον τεχνολογικό κλάδο οδήγησαν τους δείκτες σε αρνητικά εδάφη
Ακούστε το άρθρο

Αρδην άλλαξε το κλίμα στις ευρωαγορές την τελευταία ώρα, καθώς οι πιέσεις στις τράπεζες και στον τεχνολογικό κλάδο οδήγησαν τους δείκτες σε αρνητικά εδάφη, πλην του FTSE 100 στο Λονδίνο. Αρνητικά επέδρασε και η εικόνα της Wall Street, η οποία διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,8%, ανατρέποντας το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 7.386 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,20% στις 13.756 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,54% στις 6.414 μονάδες.

Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της UBS έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωναν ισχυρή άνοδο, αφού τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της HSBC έκλεισαν κατά 5% χαμηλότερα, αφού η τράπεζα ανέφερε πτώση 27% στα τριμηνιαία κέρδη της, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στο Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της AB Foods υποχώρησαν κατά 5% αφού η διοίκηση της Primark ανέφερε ότι θα αυξήσει τις τιμές για να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στον αντίποδα, η Novartis σημείωσε άνοδο κατά 0,3% αφού ανέφερε ελαφρά αύξηση στα βασικά λειτουργικά έσοδα πρώτου τριμήνου.

Στο μεταξύ, οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Goldman Sachs να αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, και να συνεχίζει με δύο ακόμα μεταβολές τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Πηγή: ΟΤ

Όλη η επικαιρότητα