Κόσμος

Ευρώπη: 23.600 τα θύματα του trafficking σε μία διετία!

trf.jpg
Ακούστε το άρθρο
Σε αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το human trafficking, καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ.
 
Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότεροι από 23.600 άνθρωποι έπεσαν θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη μεταξύ του 2008 και του 2010! Τα στοιχεία, συγκλονίζουν. Το 68% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 15% παιδιά! Το 62% των ανθρώπων που πέφτουν στα δίχτυα των κυκλωμάτων σωματεμπορίας κακοποιούνται και σεξουαλικά, ενώ το 25% υποχρεώνονται και σε καταναγκαστική εργασία. Έξι στα δέκα θύματα, προέρχονται από την Ευρώπη και κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία. 
 
«Το φαινόμενο βρίσκεται σε αύξηση, αλλά συλλαμβάνουμε όλο και λιγότερο τους δράστες αυτής της σύγχρονης σκλαβιάς», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, ένας από τους λόγους αποτυχίας είναι «η δυσκολία να οριστεί το έγκλημα» και ένας ακόμη «ο φόβος των θυμάτων να καταθέσουν, επειδή δεν αισθάνονται ασφάλεια».
 
Η ΕΕ υιοθέτησε νομοθεσία το 2011 με την οποία καθίστανται αξιόποινα κατά τον ίδιο τρόπο σε όλα τα δικαστικά συστήματα στην Ευρώπη τα εγκλήματα που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Ωστόσο μόνον 9 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την είχαν υιοθετήσει έως τις 6 Απριλίου του 2013: η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Φινλανδία.
 
Όπως ανακοίνωσε η Μάλμστρεμ, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία για να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία. «Όλες οι άλλες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν ήδη καθυστερήσει κατά δύο μήνες», προειδοποίησε.

Όλη η επικαιρότητα