Τεχνολογία

Facebook: Αντιμέτωπο με προσφυγή για δωρεάν βιντεοπαιχνίδια που υποκλέπτουν δεδομένα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για αγωγή από γερμανικές καταναλωτικές οργανώσεις.
Ακούστε το άρθρο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε την Πέμπτη τον δρόμο για προσφυγή των γερμανικών καταναλωτικών οργανώσεων κατά της Meta Platforms, η οποία κατηγορείται ότι επέτρεψε σε εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών να συλλέγουν δεδομένα χρηστών του Facebook.

Η γερμανική Ομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Καταναλωτή κατηγορεί τη Meta ότι παραβίασε τους κανονισμούς για την προστασία δεδομένων, τον ανταγωνισμό και τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Ο λόγος είναι ότι εταιρείες που διαθέτουν μέσω Facebook δωρεάν παιχνίδια συλλέγουν δεδομένα χρηστών χωρίς την έγκρισή τους, αναφέρει το Reuters.

Η γερμανική δικαιοσύνη παρέπεμψε το θέμα στο Ευρωδικαστήριο ρωτώντας αν το GDPR (ο ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) επιτρέπει τις προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων, ή αν δίνει τη δυνατότητα αυτή μόνο στις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι οργανώσεις καταναλωτή δικαιούνται να προσφύγουν κατά εταιρειών του Διαδικτύου, δεδομένου ότι λειτουργούν για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία έρχονται να προστεθούν σε άλλες προσφυγές κατά της Facebook σε Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Τον Φεβρουάριο, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας υπέβαλε αγωγή κατηγορώντας την πλατφόρμα για παράνομη συλλογή βιομετρικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς.

Τον Μάρτιο, η αυστραλιανή αρχή ανταγωνισμού υπέβαλε αγωγή κατηγορώντας τον γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης ότι επιτρέπει παραπλανητικές διαφημίσεις που χρησιμοποιούν τα ονόματα διασημοτήτων.

Όλη η επικαιρότητα