Υγεία

Facebook: Τέσσερα πράγματα που κερδίζετε αν το περιορίσετε στα 20′ την ημέρα

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με ερευνητές, μια απλή μείωση του χρόνου που ξοδεύουμε στο Facebook καθημερινά θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές στη διάθεση και τον τρόπο ζωής μας: προς το καλύτερο ή το χειρότερο; Η απάντηση παρακάτω…

Έρευνα σχετικά με τη δημοφιλή πλατφόρμα Facebook και τον χρόνο που ξοδεύουν οι χρήστες σ’ αυτήν, έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα. Τα πορίσματα της ομάδας με επικεφαλής την Δρ. Julia Brailovskaia, δημοσιεύτηκαν στο Computers in Human Behavior.

Ο ιδανικός χρόνος χρήσης του Facebook

Η ερευνητική ομάδα κάλεσε 286 άτομα να συμμετάσχουν στη μελέτη, οι οποίοι σπαταλούσαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα στην πλατφόρμα, ενώ η μέση χρήση ανερχόταν σε μία ολόκληρη σχεδόν ώρα. Έπειτα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 146 άτομα που χρησιμοποιούσε το Facebook για μία ώρα,  και 140 άτομα που περιόρισαν τη χρήση της πλατφόρμας στα 20 λεπτά την ημέρα για δύο εβδομάδες, δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο του μέσου όρου.

Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε κάποια τεστ πριν από τη μελέτη, μία εβδομάδα αργότερα, στο τέλος του πειράματος διάρκειας δύο εβδομάδων, και τέλος έναν και τρεις μήνες αργότερα. Με online ερωτηματολόγια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον τρόπο χρήσης του Facebook, το επίπεδο ευημερίας των συμμετεχόντων και τον τρόπο ζωής τους.

Όχι κλείσιμο αλλά… περιορισμός

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα με μειωμένο χρόνο παραμονής στη δημοφιλή πλατφόρμα, επισκέφτηκαν το Facebook λιγότερο, τόσο ενεργά όσο και παθητικά. «Είναι μια σημαντική διαπίστωση, δεδομένου πως η παθητική χρήση οδηγεί συχνά τους ανθρώπους σε μια λoγική σύγκριση τους ανθρώπους που γεννά αισθήματα φθόνου, αυτοϋποτίμησης και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική διάθεση», σημείωσε η Δρ. Brailovskaia.

Οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας επιπρόσθετα, κάπνισαν λιγότερα τσιγάρα σε σχέση με πριν, ήταν πιο ενεργοί σωματικά και εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό, τι η ομάδα ελέγχου. Η ικανοποίηση που αντλούσαν από την ποιότητα της ζωής τους σημείωσε αύξηση. «Μετά τις δύο εβδομάδες αποτοξίνωσης από το Facebook, η ψυχική ανάταση και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής έδειξαν μακρά διάρκεια, ακόμη και τρεις μήνες μετά οπότε και πραγματοποιήθηκε ο τελικός έλεχος επεσήμανε η Δρ. Brailovskaia.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματα αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι μια απλή μείωση του χρόνου που ξοδεύουμε στο Facebook καθημερινά θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αποτρέψει τον εθισμό, να βελτιώσει τη διάθεση και να μας ενθαρρύνει προς την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά την πλατφόρμα.

via

Όλη η επικαιρότητα