Ελλάδα

Fake News για άνοιγμα συνόρων αναστάτωσε μετανάστες σε Διαβατά και Σταθμό Λαρίσης – Συγκρούσεις και χημικά

Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί από χτες στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα. Με το ίδιο αίτημα, άλλη μερίδα προσφύγων και μεταναστών προχώρησε σήμερα στην κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης, διακόπτοντας όλα τα δρομολόγια. Αυτή την ώρα έχουν ξεσπάσει νέα βίαια επεισόδια στα Διαβατά, με μετανάστες να επιχειρούν για ακόμη μια φορά να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και τους άνδρες των ΜΑΤ να τους απωθούν με χρήση χημικών. Οι εικόνες από την περιοχή, που θυμίζουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ειδομένη το 2015, είναι συγκλονιστικές.

Γυναίκες προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τα μωρά τους στα χέρια, παιδιά κλαίνε ενώ ορισμένοι έχουν ανάψει φωτιά στα χόρτα μπροστά από τους αστυνομικούς Όλα ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη, όταν άρχισε να συγκεντρώνεται στην περιοχή μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που επέμενε να περάσει τα σύνορα. Στο σημείο επικράτησε ιδιαίτερη ένταση και επεισόδια. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ένα άτομο και να συλληφθεί ακόμη ένα. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών και σήμερα το πρωί μερίδα αυτών επιχείρησε ξανά να περάσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέα επεισόδια με την αστυνομία.

EUROKINISSI

Οι πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Αίσθηση προκάλεσε η εικόνα στο σημείο, καθώς η πλειονότητα των συγκεντρωθέντων ήταν γυναίκες με μικρά παιδιά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα παρακινήθηκαν από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, που οι επίσημες Αρχές, αποδίδουν σε διακινητές.

Κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης

Παράλληλα, στην Αθήνα πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησαν σε κατάληψη του Σταθμού Λαρίσης με αίτημα να αποχωρήσουν από την χώρα.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι μετανάστες έχουν καταλάβει τις γραμμές και η διοίκηση προσπαθεί αυτή την ώρα να επιλύσει το πρόβλημα.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες έχουν ξαπλώσει πάνω στις ράγες – ακόμη και με τα παιδιά τους στις αγκαλιές τους – και επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν τους επιτραπεί να φύγουν από την Αθήνα.

Όπως λέει ένας πρόσφυγας από το Ιράκ στο CNN Greece, θέλει να φύγει από την πρωτεύουσα και στη συνέχεια να ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου έχουν ήδη φτάσει άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Η κατάσταση στο σημείο, όπου έχουν φτάσει και δυνάμεις της αστυνομίας, είναι «εκρηκτική» ενώ έντονα είναι και τα παράπονα όλων όσων περιμένουν μάταια να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των τρένων.

Τι ξεκαθαρίζει η Γεροβασίλη

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπεί στους καταληψίες του Σταθμού Λαρίσης να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7 88,6, είπε: «Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες επειδή κάποιοι διακινητές πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον Σταθμό Λαρίσης».

Βίτσας: Έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στα Διαβατά, τόνισε πως οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% -γιατί υπάρχουν και οι “πονηροί”- έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις» και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, cnn.gr 

Όλη η επικαιρότητα