Πολιτική

Φάμελλος: «Οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν ούτε μια μέρα»

Ακούστε το άρθρο

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, διαβεβαιώνει ότι οι δασικοί χάρτες δεν πρόκειται να καθυστερήσουν ούτε μία μέρα.

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική θα γίνει κανονικά το φθινόπωρο, όπως είχε προγραμματιστεί» δήλωσε ο κ. Φάμελλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, και τόνισε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Στη συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος διευκρίνησε ότι ο στόχος είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει δασικούς χάρτες στο 100% της χώρας ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το Εθνικό Κτηματολόγιο γι’ αυτό και όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής υπουργός «Δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 7ης Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους δασικούς χάρτες».

Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι μοιάζουμε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χτύπησαν λάθος πόρτα.

«Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν και θα επιβουλευθούν τη δημόσια δασική περιουσία, αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι μοιάζουμε έστω και λίγο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χτύπησαν λάθος πόρτα», τονίζει, μιλώντας στο Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και προσθέτει:

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι η οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων θα εισαχθεί στους ήδη αναρτημένους χάρτες, προστατεύοντας τα δάση και κόβοντας την όρεξη σε όσους τα επιβουλεύονται για να τα καταπατήσουν και να κερδοσκοπήσουν. Και θα δείτε ότι σε 2-3 μήνες θα το έχουμε κάνει».

Ο κ. Φάμελλος δίνει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους 12 από τους 120 Δήμους που δεν έχουν οριοθετήσει, ακόμα, τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση της υποχρέωσης αυτής. Ανακοινώνει, επίσης, ότι το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ξεκινάει και η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να αναρτήσουν δασικούς χάρτες

Κατηγορεί επίσης, τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην ανάρτηση δασικών χαρτών που περίμεναν 40 χρόνια, «ίσως γιατί τους βόλευε η αναρχία στις χρήσεις γης και η αναπαραγωγή αναγκών, ώστε να μαζεύονται οι πολίτες στους προθαλάμους βουλευτικών και υπουργικών γραφείων».

Φάμελλος κατά Μητσοτάκη

Τέλος, ο κ. Φάμελλος απαντά στις επικρίσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο επισημαίνει πως δεν βρήκε χώρο να γράψει ούτε μια γραμμή για τους δασικούς χάρτες, στις προτάσεις του 2007, τις οποίες επανέφερε τώρα, αν και το Σύνταγμα το ζητάει από το 1975.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα