Ηλεία Περιβάλλον

Φάμελος για κυνήγι και Κυπαρισσιακό

Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η επίσημη κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως τόνισε χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκρ. Φάμελος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για το Περιβάλλον, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε χθες στην Πάτρα.

Ο κ. Φάμελος τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα έχει σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωσή του μέσα από διορθώσεις και τροποποιήσεις

«Έχουμε μια συζήτηση με το ΣτΕ, που ζήτησε διευκρινίσεις για κάποια ζητήματα. Έχουμε κάνει τις πρώτες συναντήσει  και θα έχουμε πολύ σύντομα και την επίσημη κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος. Από τη μεριά μας έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, και έτσι καλύπτονται και οι υποχρεώσεις της χώρας, για να μην έχουμε νέες καταδίκες», δήλωσε ο κ.Φάμελος.

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για το αν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις των τοπικών φορέων, όπως η μείωση του ορίου δόμησης από τα 20 στρέμματα στα δέκα, ο κ. Φάμελος απάντησε:

«Υπάρχουν ήδη εξαιρέσεις σε περιοχές αγροτικού τοπίου, αυτά προβλέπονται ήδη στο προεδρικό διάταγμα που έχει σταλεί στο ΣτΕ».

Όσον αφορά το κυνήγι, ο ηλειακής καταγωγής υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με στόχο την άσκηση της θήρας σε αρμονία με το περιβάλλον.

«Έχουμε βάλει ήδη στις ράγες της εφαρμογής με μια καλή συνεργασία, έτσι ώστε το κυνήγι να είναι περιβαλλοντική παράμετρος και να τη χρησιμοποιούμε σε αρμονία με το περιβάλλον. Θέλουμε να έχουμε πιο υπεύθυνους και πιο εκπαιδευμένους κυνηγούς, θα υπάρχει ενίσχυση της θηροφυλακής για να μην υπάρχει καμία λαθροθηρία, κάτι το οποίο πιστεύω ότι θέλουν όλοι οι πολίτες και οι ίδιοι οι κυνηγοί. Φέτος κατορθώσαμε να βγάλουμε τη ρυθμιστική για το κυνήγι, ένα μήνα πριν ξεκινήσει το κυνήγι, έτσι ώστε όλοι οι κυνηγοί να είναι έτοιμοι και να μην υπάρχει κανένας εκβιασμός, χωρίς καμία παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Φάμελος.

Από την πλευρά της Ηλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε από τον κ. Φάμελο να θεσμοθετήσει την περιοχή του Καϊάφα ως έδρα του υπό ίδρυση φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Όλη η επικαιρότητα