Ηλεία

Φάνης Κουρεμπές από την Ηλείας: «Ενημέρωση σήμερα… Λύση αύριο…»

Το στίγμα που άφησε από την επίσκεψή του, στον ηλειακό Κάμπο.
Ακούστε το άρθρο

Στην Ηλεία βρέθηκε χθες ο γραμματέας του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, προσκεκλημένος από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε συναντήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής του Κάμπου σε Τραγανό και Γαστούνη.

Τον κ. Κουρεμπέ, υποδέθηκαν ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ο γεωπόνος και συντονιστής αγροτικού τμήματος Ν.Ε. Ηλείας, Τάσος Τσάκωνας, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανού, Θεόδωρος Ντοάς και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλη του κόμματος στην Ηλεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζοντας να αναδεικνύει τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, μετά και τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες ημέρες με αγρότες και κτηνοτρόφους της Ηλείας, πρωτοστατεί όχι μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και να προτείνει λύσεις. Στις συναντήσεις του κ. Κουρεμπέ με αγρότες και κτηνοτρόφους αναφέρθηκαν ζητήματα όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής και εκτροφής, η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και άλλα ζητήματα, όπως το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρωτογενή παραγωγή και στην Ηλεία.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του ο κ. Κουρεμπές επισκέφθηκε τα γραφεία του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού όπου είχε συναντήσεις με μέλη του συνεταιρισμού και της Ο.Π. εσπεριδοειδών Τραγανού, ενώ πραγματοποίησε και επίσκεψη στη βιομηχανία τροφίμων ΚΩΖΑΤ στο Τραγανό. Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Κουρεμπές είχε συνάντηση στη Γαστούνη με μέλη του Πανηλειακού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, αγρότες και κτηνοτρόφους του Ηλειακού Κάμπου.

«Δυστυχώς εργατικά χέρια δεν λείπουν μόνο από την Ηλεία, λείπουν από όλη την Ελλάδα, εδώ το βιώσατε πολύ σκληρά γιατί υπάρχουν καλλιέργειες οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη εργατικά χέρια όπως είναι οι φράουλες και τα καρπούζια με αποτέλεσμα η έλλειψή τους να οδηγεί πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που άρχισε η ΝΔ να ξηλώνει το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ξεκινήσει με τα εργόσημα και τους μετακλητούς εργάτες και την απόδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς που δεν είχαν χαρτιά, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ξεκίνησε από το 2016 και μέλημά μας ήταν να το διορθώνουμε και να το κάνουμε καλύτερο κάθε χρονιά, από το 2019 σταμάτησε και από το 2021 πια οδήγησε στα φαινόμενα τα φετινά να φεύγουν εργάτες γης και να πηγαίνουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία που είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτούν νομιμοποιητικά έγγραφα και να δουλεύουν εκεί πολλές φορές με χαμηλότερο μεροκάματο από ότι στην Ελλάδα.

Παράλληλα συζητήθηκαν κι άλλα ζητήματα όπως η ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, από τη δική μας πλευρά είπαμε και στους αγρότες τι σχεδιάζαμε και τι παραδώσαμε στην επόμενη Κυβέρνηση πολλά από αυτά έμειναν στα συρτάρια και της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υπουργείου και βέβαια ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής.

Αυτό που δεσμευτήκαμε είναι ότι το επόμενο διάστημα αφού μεταφέρουμε τα ζητήματα και κάνουμε συζητήσεις με τους συναρμόδιους φορείς να επιστρέψουμε σύντομα στην περιοχή και να συζητήσουμε με τους φορείς την πρότασή μας για το θέμα των εργατών γης και συνάμα να επανέλθουμε για να δούμε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα της Ηλείας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, την επόμενη των εκλογών που ελπίζουμε να είναι σύντομα να χτίσουμε ξανά το αγροτικό προφίλ του Νομού για να σταματήσει η εγκατάλειψη των γεωργικών γαιών, να είναι βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Κουρεμπές.

Για επισιτιστική κρίση

Σε αναφορές του για ην επισιτιστική κρίση ο κ. Κουρεμπές σημείωσε ότι: «Το επόμενο διάστημα φοβόμαστε ότι θα έχουμε έντονα προβλήματα και σε επίπεδο Ευρώπης όχι τόσο έλλειψης τροφίμων αλλά τα τρόφιμα θα είναι τόσο ακριβά που δεν μπορεί να τα πλησιάσει ο κόσμος. Εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις από το Μάρτιο κιόλας στην Κυβέρνηση για παράδειγμα το να δοθούν κίνητρα ή να μην κοπούν επιδοτήσεις που παίρνουν τα χωράφια που είναι σε αγρανάπαυση ή να δοθούν κίνητρα να καλλιεργηθούν έστω και τελευταία στιγμή με καλαμπόκι για να μειωθεί το κόστος ζωοτροφών, το 1,5 εκατ. στρέμματα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή εγκαταλελειμμένα και δεν καλλιεργούνται ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης.

Όλη η επικαιρότητα