Κόσμος Υγεία

Φάουτσι για ευλογιά των πιθήκων: Υποεκτιμημένα τα κρούσματα – Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν

Ζητά αύξηση των τεστ στις ΗΠΑ.
Ακούστε το άρθρο

Καθώς τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι,προειδοποιεί για την ανάγκη προσοχής της κατάστασης.

«Είναι κάτι που πρέπει, οπωσδήποτε, να λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το εύρος και τις δυνατότητές της, αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε σαν να έχει την ικανότητα να διασπαρεί πολύ περισσότερο απ΄ό,τι τώρα» είπε ο Άντονι Φάουτσι.

Κρούσματα ευλογιάς έχουν καταγραφεί σχεδόν σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, με Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Ιλινόις και Φλόριντα να έχουν τα περισσότερα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι «πιθανώς υποτιμημένος» και υπάρχει άμεση ανάγκη για αύξηση των τεστ.

Προανήγγειλε, δε, πως θα διανεμηθούν 700.000 εμβόλια σε κοινότητες έως τα τέλη Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν υπερτριπλασιάσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Ωστόσο, τα νούμερα υπολείπονται κατά πολύ, σε σχέση με τα κρούσματα.

Προειδοποιήσεις από τον ΠΟΥ

Από τον Έμπολα μέχρι την ευλογιά των πιθήκων, οι επιδημίες ασθενειών που μεταπηδούν από ζώα στον άνθρωπο έχουν αυξηθεί δραματικά στην Αφρική την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένα φαινόμενο που απειλεί τον πλανήτη ζωονόσους όλο τον πλανήτη.

Από το 2012 έως το 2012, οι επιδημίες ζωονόσων σε αφρικανικές κοινότητες έχει αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, καθώς η αστυφιλία, η καταστροφή βιοτόπων και αύξηση των διασυνοριακών μετακινήσεων ευνοούν την εξάπλωση παθογόνων παραγόντων.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμάται εξάλλου ότι έπαιξαν ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας, διευκολύνοντας την επαφή ανθρώπινων πληθυσμών με άγρια ζώα όπως οι νυχτερίδες.

Απότομη αύξηση καταγράφηκε το διάστημα 2019-20, όταν οι επιδημίες ζωονόσων αντιστοιχούσαν στο 50% των «σημαντικών συμβάντων δημόσιας υγείας». Ο ιός του Έμπολα και άλλοι ιοί αιμορραγικού πυρετού ευθύνονταν για το 70% αυτών των επιδημιών, με το υπόλοιπο να αφορά λοιμώξεις όπως η ευλογιά των πιθήκων, ο άνθρακας και η πανώλη.

13 κρούσματα στην Ελλάδα

Συνολικά 13 είναι τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως τις 1 Ιουλίου στη χώρα μας. Το οκτώ από αυτά είναι εισαγόμενα, τέσσερα ανέφερανεπαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα (1) κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 11.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Χρειάζεται να επισημαίνουμε ότι ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.

πηγή:in.gr

Όλη η επικαιρότητα