Ηλεία

Φάρμα Αεροπονίας του ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων Αμαλιάδας:

Ακούστε το άρθρο

Πρωτοπορεί το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και αυτή την στιγμή κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη στην αεροπονική καλλιέργεια.

Μάλιστα, το εγχείρημα αναμένεται πολύ σύντομα να εφαρμοστεί πιλοτικά στον χώρο της παραγωγής, ενώ η τεχνογνωσία θα μεταφερθεί και σε εργαστήριο στην Ινδία!

Η αεροπονική φάρμα που έχει αναπτυχθεί στο ΤΕΙ Αμαλιάδας, αποτελεί επίτευγμα του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και καθηγητή του ΤΕΙ Αμαλιάδας  Γιώργου Σαλάχα, ο οποίος χθες έκανε την παρουσίασή της μαζί με την Σοφία- Άννα Μπάρλα η οποία κάνει την διδακτορική της διατριβή στο ΤΕΙ. ‘

Η μέθοδος

Ο κ. Σαλάχας έκανε λόγο για νέα τεχνογνωσία, για μία καινοτόμο μονάδα στην Ευρώπη, στην οποία τα φυτά δεν αναπτύσσονται στο έδαφος αλλά πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα όπου αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον απουσία οποιουδήποτε υποστρώματος. Οι ρίζες κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα μέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται με το ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διατροφή των φυτών γίνεται μέσω ψεκασμού υπό πίεση  του ανόργανου θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες. Η ρίζα αναπτύσσεται σε περιβάλλον  πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο μεταβολισμός της στα όρια των γενετικών της δυνατοτήτων και να αναπτύσσεται 50% ταχύτερα σε σχέση με τα άλλα συστήματα καλλιέργειας. Οι ιδανικές συνθήκες απορρόφησης οξυγόνου και θρεπτικών  από το ριζικό σύστημα των φυτών στην αεροπονία, προκαλούν την  ταχύτερη ανάπτυξη και ωρίμανση των φυτών, σε μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης και  ευκολότερο έλεγχο  των ασθενειών με σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης, χωρίς φυτοφάρμακα.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο εξασφαλίζεται και εξαιρετική γεύση και ήδη στην αεροπονική φάρμα στο ΤΕΙ Αμαλιάδας καλλιεργούνται αγγούρια.

Χαμηλό κόστος- Εξαιρετικό αποτέλεσμα

«Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη μέθοδος να μπει πιλοτικά στην παραγωγή, το κόστος θα είναι πολύ χαμηλό και το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Έχουμε έρθει σε επαφή με παραγωγούς και προγραμματίζουμε να αναπτύξουμε φάρμες» δήλωσε ο κ. Σαλάχας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η μεταφορά της τεχνογνωσίας αυτής θα γίνει και σε Ινδικό εργαστήριο και επεσήμανε: «Είναι πρωτοποριακή μέθοδος, μοναδική στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα μόνο οι Αμερικανοί και οι Γιαπωνέζοι έχουν αναπτύξει κάτι αντίστοιχο. Εμείς πιστεύουμε ότι το σύστημα που έχουμε αναπτύξει είναι προσαρμοσμένο στις Μεσογειακές συνθήκες και μπορεί να λειτουργήσει σε ένα απλό θερμοκήπιο. Είναι η τεχνολογία του μέλλοντος και μιλάμε για απόλυτα υγιεινά προϊόντα».

Επεσήμανε δε ότι ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η μαζική παραγωγή και η παραγωγή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και φυσικά όπως προαναφέρθηκε, το χαμηλό κόστος, η μη χρήση φυτοφαρμάκων και η εξαιρετική γεύση των προϊόντων.

Από την πλευρά της η Σοφία- Άννα Μπάρλα συμπλήρωσε ότι είναι μία μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, αρκεί να εκπαιδευτεί κάθε αγρότης σε αυτή την κατεύθυνση.

Και φυσικά, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του ΤΕΙ σε ότι αφορά την εφαρμογή της μεθόδου, αλλά και τα νέα προϊόντα που θα παραχθούν στην φάρμα του!

Όλη η επικαιρότητα