Ελλάδα Υγεία

Φάρμακα καρκινοπαθών: Στο σκαμνί 21 γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί για λαθρεμπόριο

Ακούστε το άρθρο

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν σε 21 άτομα τα οποία εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων που διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία. Ειδικότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για:

-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της

-Απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ

-Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ.

-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση

Μάλιστα μεταξύ των 21 κατηγορουμένων είναι γιατροί, νοσηλευτές, ιδιώτες φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών οι οποίοι, σύμφωνα με την κατηγορία, μεταπουλούσαν φάρμακα σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσαν σε χώρες εκτός Ελλάδος με τα κέρδη τους να εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχές, οι κατηγορούμενοι σε πολλές περιπτώσεις προχωρούσαν σε υπεξαίρεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τις φαρμακαποθήκες κρατικών νοσοκομείων της χώρας και τα προωθούσαν στην «μαύρη αγορά» της Βορείου Ευρώπης.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα