Πολιτική

Φαρμακευτική κάνναβη: Δικαιωμένος ο Μ. Μπαλαούρας για το νομοσχέδιο

Ακούστε το άρθρο

«Ικανοποιημένος και χαρούμενος» δήλωσε ο Μ. Μπαλαούρας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης». Δικαιολογημένα, αφού επανειλημμένα με Ερωτήσεις και άλλες κινήσεις του είχε αναδείξει το θέμα και στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία.

Κατηγόρησε τη ΝΔ, η οποία ενώ «στην Επιτροπή είχε δώσει θετικά σημάδια ότι θα το ψηφίσει, κάνοντας και κάποιες παρατηρήσεις», τελικά όχι μόνο έκφρασε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά επιπλέον τα συντηρεί. Έντονη κριτική άσκησε και στη συντηρητική στάση του ΚΚΕ, που λέει ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι προθάλαμος για τα ναρκωτικά. Από ποιες μελέτες και έρευνες προκύπτει; Ακριβώς το αντίθετο προκύπτει!

Αντίθετα, ο βουλευτής τόνισε τις πολύ θετικές τοποθετήσεις από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και κάπως από τους Κεντρώους, αν και δήλωσε μπερδεμένος με το διά ταύτα. «Παρακαλώ το διά ταύτα να το δείτε ξανά. Δεν συμβαδίζει η ομιλία σας με το διά ταύτα. Μην φοβόσαστε! Φοβάστε ακόμα! Φοβάστε και δεν βλέπετε τις ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης».

Συμβολή της θεραπευτικής κάνναβης

Βοηθά σε πλήθος ανακούφισης ή ακόμα και ίασης ασθενειών: Καχεξία, ανορεξία, επιληψία, πόνος, ναυτία, εμετοί από χημειοθεραπείες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμα και Αλτσχάιμερ», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Μ. Μπαλαούρας ανέφερε ότι στη χώρα μας ήδη έχουμε προχωρήσει σε δυνατότητα συνταγογράφησης για φάρμακα που εμπεριέχουν κάνναβη, τα οποία όμως είναι εισαγόμενα, από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ. Στο σημείο αυτό συνέκρινε το Ισραήλ, που είναι μια χώρα με καυτό ήλιο και χωρίς νερό, με την Ελλάδα, που έχει πλεονεκτήματα και για την ποιότητα και για την ποσότητα της καλλιεργούμενης κάνναβης.

«Όσον αφορά τη βιομηχανική κάνναβη, η οποία παρεμπιπτόντως έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και έχει μονάδες παραγωγής από τον Έβρο έως την Κρήτη, πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα. Σήμερα επιτρέπεται το 0,2% της τετραϋδροκανναβινόλης, ενώ θα μπορούσε να είναι μέχρι το 0,8%, προκειμένου να επιτρέπεται η παραγωγή βρώσιμων προϊόντων.

Για την αποποινικοποίηση

Ο βουλευτής υποστήριξε και την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, περιγράφοντας τη σημερινή τραγελαφική κατάσταση: «Πιάνουν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ελάχιστα γραμμάρια ευφορικής κάνναβης. Τον συλλαμβάνουν, τον ταλαιπωρούν, εκτίθεται στη κοινωνία, αν είναι υπάλληλος μπορεί να χάσει τη θέση του και το αποτέλεσμα είναι να απαλλάσσεται από το δικαστήριο. Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να τα δούμε.»

«Να ψηφίσουμε σήμερα αυτόν το νόμο και στην πορεία να δούμε βελτιώσεις από υποδείξεις φορέων. Να φτιαχτεί ενιαίος κεντρικός οργανισμός που θα ελέγχει, θα προωθεί προς εξαγωγές και θα πιστοποιεί τη φαρμακευτική κάνναβη. Στις άδειες που θα δώσουμε, να υπάρχει ρήτρα, πέραν της φορολογίας που θα πληρώνει κάθε επιχείρηση, να θεσμοθετηθούν ειδικά τέλη για την τοπική περιοχή που γίνεται η μονάδα και για τα σχολεία και για τα πανεπιστήμια, όπως  στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά». Κάνω έκκληση και στις άλλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου λέγοντας ότι αυτό είναι ένα νομοθέτημα τολμηρό. Πρέπει να το τολμήσουμε όλοι μας και όχι μόνο ένα κόμμα ή δύο ή τρία κόμματα» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής.

 Ολόκληρη η ομιλία του

Όλη η επικαιρότητα