Ηλεία

Φαρμάκης: Ενημέρωση για έργα στην Αρχαία Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Την πορεία των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης του αστικού χώρου, που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες  «Τόκιο 2020», επιθεώρησαν χθες  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, που έφτασαν στην Ολυμπία συνοδευόμενοι από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Νικόλαο Κοροβέση και τον βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού – Ολυμπισμού κ. Δημήτριο Νικολακόπουλο, όπου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο  Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Οι εργασίες εκτελούνται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για την Πράξη «Ανάπλαση κεντρικών σημείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενόψει της παγκόσμιας εμβέλειας Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας».

Για την εκτέλεση της Πράξης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε πίστωση συνολικού ποσού 99.400 Ευρώ, από ίδιους πόρους.

Ειδικότερα, αυτές τις ημέρες, μεταξύ άλλων, εκτελούνται – σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υποέργα – εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων (επισκευές–συντηρήσεις πεζοδρομήσεων, χρωματισμοί εισόδων της πόλης, συντήρηση παραδοσιακού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού), συντήρηση εσωτερικού οδικού δικτύου και καθαρισμοί καθώς και εργασίες ευπρεπισμού και καλλωπισμού της πόλης με τοποθέτηση σημαιών και λαβαρων, τοποθέτηση παγκακίων – μικρών κάδων απορριμμάτων, πινακίδων σήμανσης – πληροφόρησης – ρύθμισης της κυκλοφορίας, κ.α.

Στη συνάντηση συνεργασίας που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Σύρμος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ Χάρης Σπηλιόπουλος και Παναγιώτης Φλέσσας, ο πρόεδρος της Τ.Κ Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιώτης Μαντάς και το μέλος κα Ιωάννα Παναγοπούλου, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου του Περιφερειάρχη, κ. Γιάννης Μάκκας.

Στην Γη της Φλόγας…

«Βρισκόμαστε στον ιερό τόπο της Ολυμπίας, εδώ απ’ όπου σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι για το Τόκιο η Ολυμπιακή Φλόγα  ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης

« Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη σημαντική γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού, γιατί είναι η Ολυμπιακή Γη, η Γη της Φλόγας. Κι επειδή δίνουμε αξία στους συμβολισμούς, αυτό δε θα μπορούσε να δηλωθεί καλύτερα, πουθενά αλλού. Γιατί, η Παγκόσμια Κοινότητα μας γνωρίζει από αυτά που έχουμε να δώσουμε, από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είμαστε και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας να υποδεχθεί τους οικοδεσπότες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και να αποχαιρετήσει από τα χώματά της την Ολυμπιακή Φλόγα. Όσο κι αν οι συγκυρίες δημιουργούν κάποιες δυσκολίες, εμείς, και αυτή τη φορά, όπως κάθε φορά, θα  τις αντιπαλέψουμε και θα ανταπεξέλθουμε».

Είναι χρέος μας….

«Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Κορονοϊου, μπορεί να επιβάλλουν τον περιορισμό των παράλληλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ωστόσο, η σημασία του γεγονότος αυτού καθαυτού, δεν μπορεί να περιοριστεί ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος .

« Αντίθετα, αυτές τις ημέρες, τα βλέμματα όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα και θα ταξιδέψει, μεταφέροντας τα ιδανικά και τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα. Είναι χρέος μας και αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η διαφύλαξη, διατήρηση και ισχυροποίηση του σημαντικού αυτού θεσμού. Γι’ αυτό και θα είμαστε συνοδοιπόροι με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Για να αναδείξουμε μαζί, ακόμα πιο αποφασιστικά τον ρόλο της στην Παγκόσμια κοινότητα καθώς αποτελεί το πιο ισχυρό ¨brand name¨ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για την στήριξη της

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έβαλε ¨πλάτη¨ στην προετοιμασία του δήμου μας ενόψει της Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και μπορώ να πω πως, χωρίς την βοήθεια και τη συνεισφορά της δε θα μπορούσαμε σήμερα να βλέπαμε μια πόλη έτοιμη θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα, δείχνοντας το καλύτερό της πρόσωπο επισήμανε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

«Συνεχίζουμε με την Περιφέρεια και στην διοργάνωση των εκδηλώσεων, όσες καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι οι εξελίξεις με τον κορονοϊο τις τελευταίες ημέρες και όσα ανακοίνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μας κάνουν επιφυλακτικούς. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστούμε τον κ. Περιφερειάρχη, και εγώ προσωπικά και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας. Σας είμαστε ευγνώμονες».

Όλη η επικαιρότητα