Ηλεία Πολιτική

Φαρμάκης: «Η ευθύνη διαχείρισης και προστασίας των ακτογραμμών να περιέλθει στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης»

Ακούστε το άρθρο

Με δήλωσή του στην εφ. «Πατρίς» για το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρει τα εξής:

«Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι υπαρκτό και μεγάλο για το σύνολο σχεδόν των ακτογραμμών της Περιφέρειάς μας, που γίνεται ιδιαίτερα έντονο ειδικά σε κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η περιοχή της Σπιάτζας στην Ηλεία.

Τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου είναι πολλά και πρέπει να αναζητηθούν τόσο στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές, όσο όμως και σε χρόνιες παρεμβάσεις ή αμέλειες που επιταχύνουν το φαινόμενο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πολύ πρόσφατα παρουσίασε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα αποτελέσει ένα πολύτιμο «εργαλείο» αντιμετώπισης όλων των φαινομένων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, μεταξύ των οποίων και η διάβρωση των ακτών. Επίσης, έχει εκπονηθεί μία μελέτη που περιγράφει τα αίτια διάβρωσης των ακτών και τρόπους αντιμετώπισής της σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ στα πλαίσια συμμετοχής σε διακρατικά προγράμματα, η Περιφέρεια συνεργάζεται με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, μελετώντας το πρόβλημα και σχεδιάζοντας τρόπους αντιμετώπισής του.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε να αναλάβουμε στο άμεσο μέλλον, ολοκληρώνοντας τις μελέτες για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας και θέτοντας προτεραιοποιήσεις, θα είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενισχύοντας τους Δήμους με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ευθύνη αυτή τη στιγμή ανήκει στο κεντρικό κράτος, το οποίο διαχειρίζεται εν συνόλω, το ζήτημα των ακτών. Και για να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει κανόνες, αλλά θα επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να δράσουν.

Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, από την προεκλογική κιόλας περίοδο, έχω υπογραμμίσει την ανάγκη, η ευθύνη διαχείρισης και προστασίας των ακτογραμμών να περιέλθει στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα θεσμικό βήμα που πρέπει να γίνει…».

Όλη η επικαιρότητα