Ηλεία

Φαρμάκης στον Λυμπέρη: Έργο πρώτης προτεραιότητας η Ολυμπία Οδός…

Ακούστε το άρθρο

«Ευθύνη μας να παράξουμε έργο», διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης

Ότι το έργο της Ολυμπίας Οδού είναι πρώτης προτεραιότητας και για την Κυβέρνηση, σύμφωνα και με όσα του είπε και ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η Αμαλιάδα αποτέλεσε τον πρώτο «σταθμό» της επίσκεψης του κ. Φαρμάκη στην Ηλεία χθες το πρωί, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να έχουν μια εποικοδομητική συνεργασία με την δημοτική αρχή Ήλιδας.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Ήλιδας ξεκαθάρισαν ότι δεν συζητούν να σταματήσει το έργο για να μπει μελλοντικά σε κάποιο πρόγραμμα: «Όμως επειδή έχουμε χορτάσει από λόγια, θέλω να δω έργα. Μόνο τότε θα είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι αυτό που ταλανίζει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυρίως την Ηλεία, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου – το τελευταίο έργο υποδομής και μεγέθους στη χώρα – θα υλοποιηθεί. Έφτασε η σειρά μας. Μένει να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις», είπε ο Περιφερειάρχης.

Τόσο ο κ. Φαρμάκης όσο και ο κ. Λυμπέρης μίλησαν χθες για την απαρχή μιας γόνιμης συνεργασίας με γνώμονα την ανάπτυξη του δήμου και γενικότερα του νομού

Όχι σε άλλο πρόγραμμα ο αυτοκινητόδρομος…

Ο κ. Φαρμάκης συμπλήρωσε ότι πλέον αναμένεται το «τι, πότε και πως» και «όχι το πόσο. Γιατί το πόσο εμάς, σαν αυτοδιοίκηση δεν μας αφορά. Διότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μετριούνται σε χρήμα. Και βέβαια, η επέκταση του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Αρχαία Ολυμπία είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά να σταματήσει το έργο για να μπει στο μέλλον σε κάποιο άλλο πρόγραμμα, είναι κάτι που δεν το συζητάμε…», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης είπε ότι αναμένεται η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για να ενημερώσει τους δημάρχους για το έργο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της μελέτης, ζητώντας ωστόσο και να περιληφθεί και η Αρχαία Ολυμπία, χωρίς το έργο να μπει σε παλινωδίες αναβολών και άλλων προγραμμάτων.

«Εμείς μιλάμε για μια καλύτερη λύση για την συντομότερη κατασκευή του. Το έργο να μπει στις αυτοχρηματοδοτήσεις και να παραδοθεί άμεσα. Εάν αυτό το καταφέρει ο υπουργός, καλώς. Εάν όχι, πάμε να το τελειώσουμε με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα», δήλωσε ο κ. Λυμπέρης.

Καλοκαίρι η παράδοση «Τριανταφυλλιάς»…

Κατά την χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, με τον κ. Λυμπέρη να ενημερώνει τον κ. Φαρμάκη για την πορεία του έργου, αλλά και την συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό Εσωτερικών για το έργο. Ο δήμαρχος Ήλιδας επεσήμανε ότι το έργο «προχωρά» κανονικά και πιθανότατα θα παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι για να λύση το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Και τώρα… «τρέξιμο» για τα έργα

Όσον αφορά στο γενικό πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του Περιφερειάρχη στην Αμαλιάδα, ήταν ο προγραμματισμός των έργων που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και αυτών που πρόκειται να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ιεράρχηση των έργων που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τόσο ο κ. Φαρμάκης, όσο και ο κ. Λυμπέρης χαρακτήρισαν γόνιμη αυτή τη χθεσινή συνεργασία που είχαν, μιλώντας μάλιστα για μια καλή «χημεία» που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει, όπως τόνισαν.

Πάντως, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι πλέον οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν», αφού θα έπρεπε ήδη να έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα για την περίοδο 2020 – 2026.

«Πέφτει στις «πλάτες» της περιφέρειας και των δήμων η ευθύνη να παράξουν έργο  γιατί τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έχει χορτάσει από λόγια και εμείς πρέπει να παλέψουμε με τον χρόνο που δεν έχουμε. Μιλάμε για χρηματοδοτικά «εργαλεία» που μπορούν να βοηθήσουν μια Περιφέρεια που στο σύνολο της είναι πολύ ελλειμματική σε επίπεδο υποδομών…», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης συνοδεύονταν από την Ηλείο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Μπιλίρη, ενώ στην συνάντηση από την πλευρά του δήμου συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Φουντάς, Ανδρέας Παπαδάκος, Μάκης Μπούρας και Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθώς και η γενική γραμματέας του δήμου Νίκη Κοκκαλιάρη.

Όλη η επικαιρότητα