Υγεία

Φάρμακο που προοριζόταν κατά του κορονοϊού προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε ζώα

Ακούστε το άρθρο

Η stop του ΠΟΥ στην υδροξυχλωροκίνη δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο στον αγώνα δρόμου για να βρεθεί το φάρμακο κατά του κορονοϊού. Η Ιαπωνία αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση στο φάρμακο Avigan, γνωστό και με την ονομασία φαβιπιραβίρη.

Το φάρμακο που μπλόκαρε η κυβέρνηση στην Ιαπωνία παράγει ο όμιλος Fujifilm Holdings Corp. και η διαδικασία για την έγκρισή του θα ολοκληρωνόταν τον Μάιο. Την είδηση πως το Avigan που προοριζόταν κατά του κορονοϊού δεν εγκρίθηκε μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο Ιάπωνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει πως ήλπιζε ότι το αντιιικό φάρμακο θα εξασφάλιζε έγκριση των ελεγκτικών φορέων και πιστοποίηση για χρήση εναντίον της COVID-19, αφού επαληθευόταν η αποτελεσματικότητα του και η ασφάλεια της χρήσης του.

Γενετικές ανωμαλίες σε ζώα

Όμως οι μετοχές της Fujifilm κατέγραψαν θεαματική πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν το Kyodo μετέδωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το Avigan είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πότε θεωρεί ότι θα λάβει έγκριση του ιαπωνικού οργανισμού φαρμάκων το σκεύασμά της.

Το ενδιαφέρον για το Avigan είχε αυξηθεί εκθετικά τον Μάρτιο, όταν Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως φαινόταν ότι βοηθά ασθενείς να θεραπευτούν από την COVID-19. Βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 16 κλινικές μελέτες με το σκεύασμα αυτό σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του Avigan, καθώς προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη ζητήσει από τη Fujifilm να τριπλασιάσει το εθνικό απόθεμα του φαρμάκου, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε το 2014 για περιπτώσεις βαριάς γρίπης, ενώ υποσχόταν πως θα προχωρήσει σε δωρεές ποσοτήτων του σκευάσματος αυτού σε άλλα κράτη, αν της το ζητούσαν.

Μέχρι σήμερα, εξαιτίας των παρενεργειών του, το Avigan δεν διατέθηκε ποτέ εμπορικά.

Δεκάδες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για την COVID-19 και εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη. Ένα από τα υποψήφια εμβόλια είναι αυτό που αναπτύσσουν η εταιρεία βιοτεχνολογίας και φαρμάκων AnGes Inc σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οσάκας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei χθες Δευτέρα, η AnGes ετοιμάζεται να αρχίσει κλινική δοκιμή του εμβολίου αυτού τον Ιούλιο, πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε αρχικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα