Φαβορί η Διονυσία Μπιτζούνη για την κάλυψη μία εκ των δύο ανώτατων θέσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Τα θεωρητικά φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέχθηκαν τελικά από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής , η οποία άνοιξε επισήμως την κούρσα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στη Βουλή. Η διάσκεψη ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που είχαν χρίσει ως φαβορί και για τις δυο θέσεις ανωτάτων δικαστών τις κυρίες Διονυσία Μπιτζούνη, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό (γεγονός σχετικά μη σύνηθες) ότι oι τρεις γυναίκες δικαστές είναι παράλληλα υποψήφιες και για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η Διονυσία Μπιτζούνη, η Ειρήνη Καλού κι η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι οι τρεις αντιπρόεδροι του Άρειου Πάγου που προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την θέση της προέδρου του Άρειου Πάγου, θέση η οποία θα κενωθεί στις 30 Ιούνη. Την τελική απόφαση για την επόμενη πρόεδρο του Άρειου Πάγου θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην ακρόαση ήταν η Αγγελική Αλειφεροπούλου, η Αρτεμισία Παναγιώτου και ο Γιώργος Χοϊμές.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε την ακρόαση των παραπάνω έξι, η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού έλαβαν 15 ψήφους, ενώ η Δ. Κοκοτίνη κατέληξε πιο κάτω με 13 ψήφους.

Η Διονυσία Μπιτζούνη κι η Ειρήνη Καλού είναι, επίσης, δύο εκ των τριών δικαστών που προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και για την θέση του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Ο τρίτος είναι ο Χ. Βουρλιώτης, ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους έναντι 9 ψήφων για την Δ. Μπιτζούνη και Ε. Καλού. Οι υπόλοιποι δικαστές που συμμετείχαν στην ακρόαση ήταν η Δ. Κοκοτίνη, ο Β. Πλιώτας κι ο Π. Καραγιάννης.

Πηγές που μετείχαν στις διαδικασίες, δεν αποκλείουν η μία από τις δύο εκ των κυριών Μπιτζούνη και Καλού που ισοψήφησαν και στις δύο ψηφοφορίες, να καταλάβει τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Βέβαια η Διονυσία Μπιτζούνη είναι σχεδόν σίγουρο από πολλούς ότι θα είναι η επόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού είναι ιδιαιτέρως ικανή και εργατική σύμφωνα με τους συναδέλφους της, ενώ χαίρει μεγάλης και ευρείας εκτίμησης σε όλο το δικαστικό κλάδο για το ήθος και τη στάση της σε κρίσιμες αποφάσεις.