Ηλεία Πολιτισμός

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Η εναρκτήρια εκδήλωση στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Έκθεση Φωτογραφίας για τον μεγάλο  λιμό της Αθήνας και Land Art Cinema Project στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο

Εγκαινιάζονται το βράδυ της Κυριακής, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αμαλιάδα, η έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42», και η εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project». Οι εκθέσεις αυτές είναι οι πρώτες που φιλοξενούνται στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου Ήλιδας, ο οποίος θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό της πόλης και της περιοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα γίνει στο Cine Cinema και ώρα 20:00, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος θα καλωσορίσει τους έλληνες και ξένους προσκεκλημένους, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος θα αναφερθεί στην πορεία του θεσμού από το 1997 έως σήμερα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θα μιλήσει για το σπάνιο και άγνωστο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη ναζιστική κατοχή που συνέλεξε και έφερε στο φως και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου, θα αναφερθεί στην land art και στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε διάφορους τόπου της Ελλάδας.

Επίσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ταινιών ντοκιμαντέρ (Kids and Docs) του Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα παρουσιαστούν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών, θα γίνει η ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ», του Wolfgang Landgreber (προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία του σκηνοθέτη.

Λίγα λόγια για την έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42»

Θέμα της έκθεσης είναι ο λιμός που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και αποτυπώνει τη μεγάλη πείνα και τις τραγικές συνέπειές της, κατά τον πρώτο χρόνο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές με θύματα του λιμού αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η έκθεση που βασίζεται σε πρωτογενές υλικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, γνωρίζοντας συγκινητική αποδοχή. Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες του λιμού της Αθήνας και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πρωτεύουσας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής. Αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους και τους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με αυτή την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν έχει γίνει όσο γνωστή θα έπρεπε.

Λίγα λόγια για την εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή έκθεση έργων τέχνης  που έχουν δημιουργηθεί με την καλλιτεχνική πρακτική της Land Art, που ασχολείται με τη δημιουργία εφήμερων έργων με υλικά της φύσης, με σεβασμό στο τοπίο και τους μετεωρισμούς του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα γης, ντοκουμέντα από έργα  γης σε φωτογραφικές απεικονίσεις και ντοκιμαντέρ των δημιουργικών δράσεων που συνέβησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, Σύρο, Κόρινθο, Λουτράκι, Τήνο, Ωρωπό, Ζάκυνθο,  Αμαλιάδα, Πύργο, Ρόδο, Ερμιόνη, Βραυρώνα, Πεντέλη, Κίμωλο, Σέριφο, Αντικύθηρα,  Κρήτη.

Όλες οι δράσεις είναι αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, τα μέρη του οποίου υπογράφουν εν συνεχεία σκηνοθέτες και video artists. Και ενώ οι δράσεις συνεχίζονται και νέα έργα μέλλεται να γίνουν, όσα ανήκουν ήδη στο παρελθόν έχουν καταγραφεί με φωτογραφίες και video θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Τεκμηρίων στην Αμαλιάδα. Διοργανώνεται επίσης καλλιτεχνικό εργαστήριο (worκshop) με real time καταγραφή.

Ο «Ορίζοντας Γεγονότων» είναι μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αύριο Κυριακή, ημέρα εγκαινίων της έκθεσης, στις 11π.μ,  θα γίνει αρχικά  θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου  της Land Art και συζήτηση  γύρω από θέμα με εισηγητή τον εικαστικό  Τζίμη Ευθυμίου. Επίσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα  πραγματοποιηθεί εργαστήριο Land Art  με την καθοδήγηση της εικαστικού Αφροδίτης Σαρταμπάκου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων  δήμου Ήλιδας.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ»

Στην ταινία «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ» του Wolfgang Landgraeber, στο Όμπερντορφ, μια μικρή πόλη της Γερμανίας, βρίσκονται δύο από τις γνωστότερες βιομηχανίες παραγωγής όπλων. Θα συνεχιστούν οι εξαγωγές όπλων από το Όμπερντορφ σε εμπόλεμες ζώνες (όπως η Συρία, το Ιράκ, η Σομαλία) για πάντα; Για πόσον καιρό ακόμα οι έμποροι όπλων και οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πλουτίζουν πουλώντας όπλα και στέλνοντας τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς;

Όλη η επικαιρότητα