Ηλεία Πολιτισμός

Φεστιβάλ Τεχνών Ολυμπίας: Γιατί ο πολιτισμός δεν σταματά εδώ

Ακούστε το άρθρο

Σε αυτή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, οι υπεύθυνοι της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να πιστεύουν  στην αξία του πολιτισμού και να στηρίζουν έμπρακτα τους καλλιτέχνες.

Με προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, ετοιμάζονται για την διεξαγωγή ενός ακόμα Φεστιβάλ, το γνωστό σε όλους μας «Φεστιβάλ Ολυμπίας» με μία σειρά από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ Δημήτρης Κωσταριάς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμα του « Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχ. Ολυμπίας» , όπως αυτό θα ονομάζεται πλέον και το οποίο θα πραγματοποιηθείαπο τις 25 Ιουλίου έως και τις  26 Αυγούστου.

Όπως ανέφερε ο κ Κωσταριάς η βασική στόχευση είναι το  Φεστιβάλ εκτός του να φιλοξενεί καλλιτεχνικά γεγονότα, να μπορεί και να παράγει πολιτισμό.

Αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες.

Η παρουσίαση όλων των στόχων μας αλλά και του προγράμματος θα γίνει κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες».

Ποιους θα δούμε και θα ακούσουμε….

Μπορεί ακόμα να μην γνωρίζουμε το πλήρες πρόγραμμα του « Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχ. Ολυμπίας», όπως θα ονομάζεται πλέον, όμως πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές έχουν ήδη αναγγείλει την παρουσία τους στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και ο Θανάσης Πατριαρχέας με το έργο «Δάφνες και πικροδάφνες» θα βρεθούν στην σκηνή του «θεάτρου Ολυμπία» στις 10 Αυγούστου

Ο Πέτρος Φιλιππίδης επιλέγει για το φετινό καλοκαίρι ένα γνώριμό του έργο, που είχε παρουσιάσει πριν από πέντε χρόνια με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Πρόκειται για τις «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, μια πολιτική κωμωδία διαχρονικής επικαιρότητας. Τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες θα κρατήσουν, μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος θα υπογράψει και τη σκηνοθεσία, και ένας ακόμη ηθοποιός με μακρά πορεία, ο Τάσος Χαλκιάς, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καθώς και ο Θανάσης Πατριαρχέας, ο οποίος διαγράφει μια πολλά υποσχόμενη πορεία στο χώρο.

18 Αυγούστου οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη

Οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη,  βραβευμένου με Κάρολος Κουν, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης  αποκτούν μία άλλη διάσταση, ακόμη και χωροταξικά. Μέσα σε μια παραμελημένη παιδική χαρά ζει και βασιλεύει ένα νεαρό αγόρι, ο Πενθέας. Εκεί καταφθάνει ο νέος θεός Διόνυσος με ομάδα πιστών με σκοπό να εδραιώσει τη λατρεία του στον παρηκμασμένο χώρο. Με την άφιξή του τα πάντα αποκτούν νέα υπερβατική και αχαλιναγώγητη πνοή.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Σουγάρης, «Η παρηκμασμένη παιδική χαρά, κατεξοχήν χώρος της ανεμελιάς, της αφέλειας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα της χαράς, έχει καταντήσει μία μαύρη τρύπα που καταπίνει τη φαντασία τα χρώματα και την ευφορία. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθρέφτισμα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μία ακραία εκδοχή της πόλης στην οποία ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση αγγίζει μέσα από τις Βάκχες του Ευριπίδη τη συνάντηση «παλιού» – «νέου» και πραγματεύεται ζητήματα που μας αφορούν ως ενεργούς πολίτες: αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση, αποδοχή, φόβος, ξενοφοβία ιδεοληψία, επιβολή, Εθνική ψυχολογία, ενηλικίωση, συνειδητότητα».

Η κρατική ορχήστρα Αθηνών

Η  Κρατική Ορχήστρας Αθηνών στις 25 Ιουλίου  θα παρουσιάσει έργα των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Νίκου Σκαλκώτα και Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Φλόκα. Συμπράττει ο βιολονίστας Γιώργος Μπάνος.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Η πρώτη συναυλία της ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.
Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως.

Γιώτα Νέγκα

Η Γιώτα Νέγκα, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να συναντήσει το κοινό της σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Με την καλύτερή της διάθεση και τις μουσικές της, η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα βρεθεί κοντά στους φίλους της, για ένα να γεμίσει την Ελλάδα τις μεγάλες ερμηνείες της.

Ένας από τους πολλούς σταθμούς της περιοδείας της θα είναι και η Αρχαία Ολυμπία.

Όλη η επικαιρότητα