Ελλάδα

Φεστιβάλ «Το Κέντημα»: Μια γιορτή δημιουργίας από την «Πεταλούδα»

Ακούστε το άρθρο

Ήταν Ιούνιος του 1944 όταν ο Ελευθέριος Δ. Μουζάκης ίδρυε το εργοστάσιο «Κλωσταί Πεταλούδας». O «πατέρας της κλωστοϋφαντουργίας», όπως ονομάστηκε έφυγε από τη ζωή πριν από 13 χρόνια, η παρακαταθήκη του όμως διαφυλάσσεται καλά. Πίσω από το «τιμόνι» της ιστορικής εταιρείας, βρίσκονται οι κληρονόμοι του. Η σύζυγος του, Ελευθερία και οι κόρες του Παρασκευή, Στυλιανή, Μαρία – Διονυσία και Κατερίνα.

H θρυλική βιομηχανία κατάφερε να επιβιώσει στα χρόνια της κρίσης, καθώς οι δυσκολίες δεν κατάφεραν να σπάσουν την «ατσάλινη κλωστή» της Πεταλούδας.

Πριν από λίγο καιρό η στυλοβάτης της Πεταλούδας, η Ελευθερία Μουζάκη, εμπνεύστηκε μια πολύ καινοτόμα ιδέα. Διαγωνισμό, στα πλαίσια ενός «Φεστιβάλ Κεντήματος», δίνοντας έτσι κίνητρα στις Ελληνίδες να επιστρέψουν στο κέντημα και την χειροτεχνία.

Το φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενήθηκε από τις 15 έως και τις 17 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο διαγωνισμός εστέφθη με επιτυχία με πάνω από 300 δημιουργίες. Το μήνυμα του κόσμου είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να επαναλαμβάνονται.

Στόχος του φεστιβάλ – έκθεσης ήταν η δημοσιοποίηση, ανάδειξη και διατήρηση της παράδοσης στην σύγχρονη κοινωνία, η μετάδοση της στις νεότερες γενιές διατηρώντας τις αξίες και την κουλτούρα μας. Παρουσιάστηκαν 300 εντυπωσιακά κεντήματα με διαφορετικά μοτίβα απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν με επιρροές τόσο από την παράδοση και την ιστορία όσο και από την σύγχρονη ζωή. Θέμα του φεστιβάλ; Φυσικά η πεταλούδα, σήμα κατατεθέν και λογότυπο της εταιρείας .Το διοργανώθηκε με την συνεργασία Ιστορικών Τέχνης, λαογράφων, μουσειολόγων και εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια της εταιρείας Μουζάκη να αναβιώσει τις παραδόσεις στην σύγχρονη κοινωνία.

Όλη η επικαιρότητα