Φιλαρμονική Πύργου: «Ζωντανεύει» η μνήμη του Χαράλαμπου Βιλαέτη

Share

Μια σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και δράσεων, ετοιμάζει η Φιλαρμονική Πύργου, σε συνεργασία με τον δήμο Πύργου, που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων του 1821 που αφορούν τον ήρωα Χαράλαμπο Βιλαέτη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου, Θανάσης Δασκόπουλος, στην εφ. Πατρίς, σκοπός είναι να παραμείνει ζωντανή η μνήμη του μοναδικού Πυργιώτη Ήρωα της Επανάστασης του 1821 ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μάλιστα προς τούτο, η Φιλαρμονική έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων που αφορούν τον ήρωα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Δασκόπουλος, στα σκαριά βρίσκεται ήδη το καινούργιο μνημείο του Ήρωα Βιλαέτη που θα αντικαταστήσει το παλιό και θα τοποθετηθεί στο σημείο Μύλος στο Κτήμα Μπριτζίκη, εκεί δηλαδή όπου έχασε την ζωή του ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, ενώ πέντε τραγούδια που μιλούν για τον Χ. Βιλαέτη σε στίχους του Θανάση Δασκόπουλου και την μελοποίησή τους από τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Πύργου, Χρυσόστομο Αντωνιάδη, είναι ήδη έτοιμα να κυκλοφορήσουν. Επίσης, με την χρηματοδότηση της Ι.Μ. Ηλείας και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό, έχει ήδη εκδοθεί ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται γεγονότα της εποχής για τον Χ. Βιλαέτη ενώ ιδιαίτερης σημασίας τυγχάνει το DVD της Φιλαρμονικής μέσα στο οποίο υπάρχουν ηχητικές ιστορικές καταγραφές από γέροντες της περιοχής που μιλούν για τα γεγονότα της επανάστασης και μεταφέρουν απόψεις για τον Ήρωα Βιλαέτη όπως τις έχουν ακούσει από ιστορικές αναφορές.

Δρόμος Θυσίας

Μια ακόμα μεγάλη δράση που προετοιμάζει η Φιλαρμονική Πύργου σε συνεργασία με τον δήμο του Πύργου, είναι ο Δρόμος Θυσίας, που θα διενεργείται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, ημέρα μνήμης θανάτου του Χαράλαμπου Βιλαέτη. Ο δρόμος που αναμένεται να υλοποιηθεί από τον επόμενο χρόνο, θα ξεκινά από τον εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο και θα καταλήγει στο χώρο όπου σκοτώθηκε ο Χαράλαμπος Βιλαέτης κατά την επανάσταση του 1821. Εκεί θα συμμετέχουν αθλητές οι οποίοι στον τερματισμό θα λαμβάνουν αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους.

«Όπως κάθε χρόνο η φιλαρμονική τιμά στις 10 Μαΐου τον μοναδικό Πυργιώτη Ήρωα και συμπολεμιστή του Θ. Κολοκοτρώνη, Χαράλαμπο Βιλαέτη ο οποίος ήταν ο ήρωας της περιοχής μας. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν από το 1780 μέχρι τις 10 Μαΐου του 1821 όπου εκεί και σκοτώθηκε στο σημείο το οποίο θα αναγείρουμε το μνημείο του. Βέβαια το πρόσωπό του δεν υπάρχει απλώς στήνουμε τη στήλη καθώς και δύο πλάκες που θα αναφέρουν τα γεγονότα. Την σημαντική βοήθεια μας την έχει προσφέρει ο δήμαρχος που έχει αναλάβει όλη την κατασκευή και τον δρόμο και σαν Φιλαρμονική θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε.
Από την άλλη πλευρά σαν Φιλαρμονική δεν έχουμε σταματήσει εκεί. Έχουμε βρει γέροντες της περιοχής και σε μαγνητοφώνηση έχουμε γράψει τις σκέψεις τους πως έχουν ζήσει τα γεγονότα και τι έχουν ακούσει για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη. Αυτό θα κυκλοφορήσει σε DVD ενώ προχωρήσαμε ακόμη και σε πέντε τραγούδια που αναφέρονται στον Χαράλαμπο Βιλαέτη τους στίχους των οποίων έχω γράψει εγώ και τη μελοποίηση έχει κάνει ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Χρυσόστομος Αντωνιάδης.

Επίσης προγραμματίζεται με την τοποθέτηση του νέου μνημείου και με τη συνεργασία του δήμου να γίνει την ημέρα της εκδήλωσης ένας δρόμος θυσίας ο οποίος θα ξεκινάει από τον Άγιο Χαράλαμπο το εκκλησάκι στον Πύργο και θα καταλήγει στο μνημείο του Βιλαέτη στο Λαντζόι γιατί όλη αυτοί οι οπλαρχηγοί ο Κολοκοτρώνης και ο Βιλαέτης όταν έρχονταν εδώ στον Πύργο πήγαιναν στον Άγιο Χαράλαμπο και προσκυνούσαν. Αυτός ο δρόμος θα γίνεται με την συμμετοχή διαφόρων αθλητών οι οποίοι θα παίρνουν στον τερματισμό και ένα αναμνηστικό δίπλωμα. Στόχος μας είναι να γίνεται κάθε χρόνο ο Δρόμος της Θυσίας. Θα προγραμματίσουμε μάλιστα να γίνει και μια αναπαράσταση με φουστανελοφόρους ώστε να δώσουμε την αξία που ανήκε σε αυτό τον ήρωα.
Την ιστορία την ξέρουμε, έχουμε προχωρήσει στην έκδοση βιβλίου που αναφέρεται στον Ήρωά μας και αυτό το χρηματοδότησε η Μητρόπολη Ηλείας Να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη μας για την χρηματοδότηση», αναφέρει ο κ. Δασκόπουλος.

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο μνημείο του Χαράλαμπου Βιλαέτη.
Τραγούδια για τον Ήρωα του Πύργου δημιούργησε η Φιλαρμονική, σε στίχους του Θ. Δασκόπουλου και μελοποίηση του Χ. Αντωνιάδη.
Τραγούδια για τον Ήρωα του Πύργου δημιούργησε η Φιλαρμονική, σε στίχους του Θ. Δασκόπουλου και μελοποίηση του Χ. Αντωνιάδη.

Τραγούδια για τον Ήρωα του Πύργου δημιούργησε η Φιλαρμονική, σε στίχους του Θ. Δασκόπουλου και μελοποίηση του Χ. Αντωνιάδη.

Ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου, Θανάσης Δασκόπουλος, μίλησε για τις δράσεις που ετοιμάζονται για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη.