Κόσμος

Φιλιππίνες: Ο ΟΗΕ θέλει να συγκεντρωθούν 106,5 εκατ. δολάρια για τα θύματα του τυφώνα Ράι

Ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει στις Φιλιππίνες επείγον σχέδιο αξίας 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει στις Φιλιππίνες επείγον σχέδιο αξίας 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες από τον τυφώνα Ράι, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, ο Γουστάβο Γκονσάλες.

«Σήμερα Παρασκευή θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο μαζί με τους οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που εκπροσωπούνται στη Μανίλα (…) παρουσίαση των ανθρωπιστικών αναγκών κι ενός επείγοντος σχεδίου» για να βοηθηθεί ο πληθυσμός, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ψηφιακά σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Το αίτημα είναι να συγκεντρωθεί χρηματοδότηση 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων» προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε «τουλάχιστον 530.000 ανθρώπους στις ζώνες που επλήγησαν περισσότερο», διευκρίνισε, αναφερόμενος στην ανάγκη εφοδιασμού πληγεισών περιοχών με υγειονομικά και άλλα μέσα ώστε να εξασφαλιστούν «πρόσβαση σε πόσιμο νερό» και «εγκαταστάσεις ύδρευσης».

Χρειάζεται «πλήρης υποστήριξη, επίδειξη αλληλεγγύης», συνόψισε ο Γουστάβο Γκονσάλες, τονίζοντας πως «πως η πρόκληση τώρα είναι η αλληλεγγύη να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες».

Πριν από μια εβδομάδα, τα νησιά των Φιλιππίνων χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από τον Ράι, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 375 νεκρούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους. Οι άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές που έφερε το ακραίο φαινόμενο άρπαξαν οροφές, ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, κατεδάφισαν ξύλινα σπίτια και πλημμύρισαν χωριά.

Όλη η επικαιρότητα