Ομογένεια Συνεντεύξεις

Φίλλιπος Πιέρρος: «Η πανδημία έναυσμα για καλύτερη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία»

Ακούστε το άρθρο

Για την εμπειρία που βιώνει με την έλευση της πανδημίας του κορoναϊού στη Γαλλία και το Παρίσι -όπου ζει και εργάζεται- μίλησε στην εφ.«Πατρίς» ο Πύργιος διαπρεπής νομικός και πρ. ευρωβουλευτής, Φίλιππος Πιέρρος. Παράλληλα απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το πώς κινήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και πως αντέδρασαν άλλοι διεθνείς οργανισμοί όσον αφορά την πανδημία.

Ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάζεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο Φίλιππος Πιέρρος εξέφρασε την άποψη του και για την επόμενη ημέρα μετά την παρέλευση της κρίσης…

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία και στο Παρίσι ο κ. Πιέρρος αναφέρει πως «Στην χώρα υπάρχει lockdown, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα και γενικότερα επιχειρήσεις πρώτης ανάγκης. Ακόμα και τα οδοντιατρεία δεν δέχονται πλέον ασθενείς. Όσον αφορά το επίπεδο του σεβασμού στα μέτρα από τους πολίτες νομίζω ότι μάλλον ακολουθείται. Βεβαίως, στην αρχή τα μέτρα δεν ήταν εύκολο να εφαρμοστούν αφού υπήρξαν περιπτώσεις, όπως βλέπουμε και στην Ελλάδα, που πολλοί κάτοικοι από το Παρίσι αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς την επαρχία και κυρίως σε παραλιακά μέρη. Αλλά πλέον και οι συναθροίσεις εκεί έχουν απαγορευτεί αφού έκλεισαν όλες οι πλαζ.

Η επιβολή των μέτρων συνοδεύεται και από σχετικά αυστηρά πρόστιμα. Την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων υποβλήθηκαν αρκετές χιλιάδες πρόστιμα ύψους 135 ευρώ ανά περίπτωση. Αυτό ήταν κάτι που παρακίνησε προς μεγαλύτερη συμμόρφωση.

Όσον αφορά την εργασία, ασφαλώς δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς συνθηκών, πλην όμως τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργαζόμαστε κανονικά μέσω τηλεργασίας. Το σύστημα βεβαίως δεν είναι πάντα λειτουργικό αλλά προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις.

Η ψυχολογία του κόσμου είναι σχετικά καλή»…

Επανεξέταση του κεντρικού συστήματος αρμοδιοτήτων…

Ο κ. Πιέρρος ανέφερε πως «Επειδή βλέπουμε πολλά δημοσιεύματα όσον αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μην ξεχνούμε ότι σε θέματα Δημόσιας Υγείας και γενικότερα επιδημιών αυτού του τύπου η ΕΕ δεν έχει πάντοτε τις αρμοδιότητες που θα μπορούσε να έχει ώστε να κινείται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τα θέματα υγείας, ως επί το πλείστον άπτονται των εθνικών αρμοδιοτήτων των χωρών μελών της Ένωσης. Συνεπώς μετά την παρέλευση της κρίσης ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σημαντικά είναι κατά πόσο θα πρέπει να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες και την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων και με καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών.

Ένα δεύτερο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει, πέραν του Ευρωπαϊκού πεδίου, είναι νομίζω σε διεθνές επίπεδο, πως θα μπορούσαμε να οργανώσουμε καλυτέρα τις αντιδράσεις της διεθνούς Κοινότητας σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης όπως είναι μια επιδημία. Ήδη ακούγεται ευρέως ότι το G20, πχ, δεν έχει αντιδράσει με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να είχε αντιδράσει. Προς το παρόν αναλίσκονται σε συζητήσεις και αμφίβολο είναι κατά πόσο θα υπάρξουν συγκεκριμένα, οργανωμένα και συλλογικά μέτρα.

Είναι μάλλον πρόωρο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το ποια θα είναι η οργάνωση της ζωής μας, της οικονομίας, μετά την παρέλευση αυτής της κρίσης. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε δυο σημεία:

α) να δούμε τα θέματα της Δημόσιας Υγείας πως αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο

β) πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κρίση στην οικονομία.

Διότι οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές και ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των Κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ, όπως της Γαλλίας και της Ελλάδας, το Σύμφωνο Σταθερότητας ουσιαστικά έχει πλήρως ανασταλεί. Και θα πρέπει να δούμε αν μπορεί αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας να βελτιωθεί και με ποιο τρόπο ώστε να επιτύχει δυο στόχους. Πρώτο να ενισχύονται οι εθνικές οικονομίες σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης και κρίσεων αυτού του είδους και συγχρόνως πως αυτό μπορεί να γίνει κατά τρόπο συλλογικό -και με μια κατανομή του ρίσκου- ώστε και αποτελεσματικότερο να είναι και να μην καλούνται τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνα τους να φέρουν όλο το βάρος των κρίσεων και ιδιαίτερα τα πιο αδύνατα κράτη όπως είναι, μεταξύ άλλων, και η χώρα μας».

«Ευνοήθηκε η Ελλάδα»…

Μιλώντας για την Ελλάδα ο κ. Πιέρρος τόνισε ότι «Η χώρα μας ευνοήθηκε κι αυτό φανερώνεται από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να υλοποιήσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό αφού τα χρηματοδοτικά περιθώρια, κυρίως για τον Τραπεζικό τομέα, διευρύνονται. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ΕΕ… θα ήταν εντελώς μόνη και δεν θα είχε καμία βοήθεια.

Μην ξεχνάμε πως εκτός της ΕΚΤ έχουν κινητοποιηθεί και τα Διαρθρωτικά Ταμεία που καλούνται να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πιθανότατα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ασφαλώς δεν λέμε ότι η κατάσταση είναι ιδανική. Γι` αυτό ανέφερα προηγουμένως ότι πρέπει η ΕΕ να επανεξετάσει το κεντρικό σύστημα των αρμοδιοτήτων  σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη ώστε να μπορεί πραγματικά, συλλογικά και με αίσθημα συνευθύνης να αντιμετωπίζει αυτές τις κρίσεις».

Μετά την κρίση της πανδημίας…

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας της πανδημίας του κορωναιού ο κ. Πιέρρος δήλωσε πως «Υπάρχουν δυο εκτιμήσεις-αναλύσεις αυτή τη στιγμή για την ΕΕ… η μια προβλέπει ότι κρίση αυτή θα ενισχύσει τις εθνικιστικές αντιδράσεις και το ρόλο των κρατών – μελών. Θα ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις που θεωρούν πως σε αυτές τις κρίσεις είναι καλύτερα το κάθε κράτος-μέλος να δρα και να λειτουργεί μόνο του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση αυτή ενδυναμώνει αυτές τις δυνάμεις που θεωρούν ότι τα κράτη θα πρέπει να έχουν πλήρη εξουσία  και να προστατεύουν κατ` αποκλειστικότητα και χωρίς αίσθημα συνεργασίας με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη τα συμφέροντα τους.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη όπως εκφράζεται στο εξαιρετικό άρθρο του Ισραηλινού συγγραφέα και αναλυτή Yuval Noah Harari με τίτλο The world after coronavirus (μτφ: Ο κόσμος μετά τον κορωναιό), στους Financial Times. Σε αυτό υποστηρίζεται η άποψη πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για πολύ καλύτερη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία.

Η δική μου άποψη είναι ότι μάλλον θα βαδίσουμε προς το δεύτερο σενάριο. Διότι ακριβώς μπροστά στον φόβο επαναλήψεως μιας τέτοιας επιδημίας ενδεχομένως και μιας άλλου είδους απειλής, όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι όταν δρούμε συλλογικά είναι καλύτερα. Και πιστεύω πως μεσομακροπρόθεσμα ο ρόλος της ΕΕ θα ισχυροποιηθεί».

Όλη η επικαιρότητα