Ηλεία

Φιλοξενία μεταναστών στην Ηλεία: Ναι μεν… αλλά

Ακούστε το άρθρο

Με  σκεπτικισμό εξετάζουν  την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την μίσθωση τουριστικών επιχειρήσεων, ακόμα και ιδιωτικών κατοικιών, για την φιλοξενία προσφύγων οι επαγγελματίες του τουρισμού του Νομού μας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξαν περιπτώσεις επαγγελματιών που ήρθαν σε επαφή με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου, προκειμένου να ζητήσουν πληρέστερη ενημέρωση για τους ακριβείς  όρους της σύμβασης και κυρίως

O αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Μαμούσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει ενδιαφέρον και πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Τόνισε ότι το σύνολο των  επαγγελματιών όχι μόνο της Ολυμπίας αλλά και άλλων  περιοχών, είναι αρνητικοί για το  συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας ότι επιθυμούν να διαφυλάξουν την άριστη εικόνα του τουριστικού προϊόντος της  περιοχή μας.

Ερευνούν και περιμένουν
κάποιοι ξενοδόχοι

Πάντως σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες υπήρξαν ξενοδόχοι της περιοχής μας οι οποίοι επικοινώνησαν με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθούν για τους όρους της σύβασης για την φιλοξενία μεταναστών.

Η τιμή που έχει οριστεί και η οποία ανέρχεται στα 12 ευρώ(χωρίς ΦΠΑ) ανά άτομο, είναι ελκυστική για μονάδες οι οποίες αναστέλλουν την λειτουργία τους για την χειμερινή περίοδο, όμως ο όρος που υπάρχει για μονομερές δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για άλλους έξι μήνες από την πλευρά του Υπουργείου, είναι απαγορευτικός για πολλές μονάδες αφού θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα, σε σχέση με  ταξιδιωτικούς πράκτορες που έχουν κάνει προκράτηση θέσεων, για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε όμως είναι  ότι ιδιοκτήτες  ξενοδοχείων,  που είναι κλειστά αυτό  το χρονικό διάστημα, για διάφορους λόγους, φαίνονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Υπουργείου, φιλοξενώντας μετανάστες.

Μάλιστα σε κάποια από αυτά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητικότητα, δείγμα του ότι οι συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς ίσως βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Είδομεν λοιπόν….

500 έως 1000 μετανάστες
σε κάθε περιφέρεια της χώρας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετακίνηση μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, προς την ενδοχώρα, φαίνεται πως περιλαμβάνει και την  περιοχή μας αφού σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν συγκεκριμένες δομές  του Νομού μας, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν κυρίως οικογένειες προσφύγων και ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε και από το αρμόδιο Υπουργείο, στο Γυμνάσιο Νεοχωρίου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης θα λειτουργήσει τάξη υποδοχής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για το σχολικό έτος 2019-2020.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος όπως μας  ανέφερε κατά τη διάρκεια  σύσκεψης, που έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε σε όλους τους  περιφερειάρχες, ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και χρειάζεται ίση συμμετοχή από όλους και εθνική προσπάθεια.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης , το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 500 έως 1000 αλλοδαπών σε κάθε περιφέρεια της χώρας

Αυτό που ανέφερε ο Περιφερειάρχης  είναι ότι όλος ο  σχεδιασμός προχωρά από το Υπουργείο χωρίς να έχουν έως τώρα καμία συμμετοχή  οι Περιφέρειες, οι οποίες όπως τόνισε ο κ Φαρμάκης αν τους ζητηθεί και μετά από εξέταση των καταστάσεων και υπό συγκεκριμένους όρους  δύναται να συμβάλλουν στον όλο σχεδιασμό.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και την άρνηση και ξενοφοβική αντιμετώπιση αιρετών και φορέων αλλά και πιθανές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτό ίσως αποσκοπεί και η περαιτέρω ενεργοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών και του επικεφαλής του, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το υπουργείο θα εμπλακεί στη διαδικασία για  την οικονομική στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αμβλύνει τις οποίες αντιδράσεις.

Όλη η επικαιρότητα