Οικονομία

Φινκ – BlackRock: Να φοβάστε τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από ότι τις τιμές του πετρελαίου

Ηχηρό καμπανάκι για τις επικίνδυνες επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα από τον ιδρυτή της BlackRock
Ακούστε το άρθρο

Θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για τις τιμές των τροφίμων παρά για τις τιμές του πετρελαίου, προειδοποίησε ο ιδρυτής της BlackRock, Λάρι Φινκ, μιλώντας στους «Financial Times» για το ντόμινο των ανατιμήσεων στα commodities και όχι μόνο που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μακροπρόθεσμες και πολύ πιο επικίνδυνες επιπτώσεις

«Αυτό που με ανησυχεί και για το οποίο δεν συζητούμε αρκετά είναι τα τρόφιμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ανησυχία για τον πληθωρισμό των τροφίμων. Υπάρχουν επίσης γεωπολιτικές ανησυχίες που προκύπτουν από αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της BlackRock, εξηγώντας πως η δραματική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών απέσπασαν την προσοχή των επενδυτών από τις μακροπρόθεσμες και πολύ πιο επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

«Συζητάμε πολύ για τις τιμές της βενζίνης, επειδή αυτό επηρεάζει περισσότερο τους Αμερικανούς (και ευρύτερα τους πολίτες), όμως το βασικότερο ζήτημα είναι τα τρόφιμα. Έχει καταγραφεί μια τρομακτική καταστροφή καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία, ενώ διεθνώς το κόστος των λιπασμάτων έχει εκτοξευτεί σχεδόν κατά 100% και αυτό το επιπλέον κόστος μειώνει την ποσότητα των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Αυτό επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητας των καλλιεργειών παγκοσμίως».

Επίμονα υψηλές οι τιμές στα τρόφιμα

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αρχίσει να υποχωρούν το τελευταίο διάστημα, καθώς οι traders ανησυχούν για τη διαφαινόμενη πτώση της κατανάλωσης. Όμως, ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πόλεμος εκτιμάται πως θα επιφέρει μια αύξηση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κατά 20% φέτος, ένα ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με την αύξηση που θα καταγράψουν οι πρώτες ύλες.

Μιλώντας στη συνάντηση του G20, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε πως η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με αυξημένη παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια και κάλεσε τα κράτη μέλη του γκρουπ να άρουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων, να σταματήσουν να δημιουργούν αποθέματα και να προσφέρουν επιπλέον οικονομική βοήθεια σε χώρες που πλήττονται κυρίως από την διατροφική ανασφάλεια.

Πηγή ΟΤ

Όλη η επικαιρότητα