Categories: Οικονομία

Φινλανδικό μοντέλο στο ΣΔΟΕ για την αδήλωτη εργασία

Share

Την αναβάθμιση του ΣΔΟΕ στα πρότυπα της φινλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών για την παραοικονομία προωθεί η κυβέρνηση και προς το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν χθες στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει πως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκτά και την αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Μπορεί το ΣΔΟΕ να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι ελέγχου της αδήλωτης οικονομίας που έχει να κάνει µε τη φορολογική συμμόρφωση, αλλά μόλις προσφάτως τα 300 στελέχη του μετείχαν σε επιτόπιους ελέγχους και διασταυρώσεις δεδομένων και πληροφοριών για την αποκάλυψη «μαύρης» εργασίας, μαζί με κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Στόχος της τροπολογίας των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι να υπάγεται και στο αποκεντρωμένο αυτό κομμάτι της φορολογικής διοίκησης το έργο της συλλογής πληροφοριών και διεξαγωγής ερευνών για τον εντοπισμό περιπτώσεων αδήλωτης εργασίας, όπως γίνεται στη Φινλανδία.

Η φινλανδική υπηρεσία πληροφοριών για την παραοικονομία συγκροτήθηκε το 2011, υπάγεται στη φορολογική διοίκηση, συντάσσει εκθέσεις σχετικά µε την αδήλωτη οικονομία και διερευνά συγκεκριμένους οργανισμούς και πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες εμπλοκής σε δραστηριότητες αδήλωτης εργασίας, κατόπιν αίτησης άλλων οργανισμών, όπως της Αστυνομίας του φινλανδικού κέντρου συντάξεων, καθώς και αρχών που έχουν ως αντικείμενο την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και την είσπραξη ασφαλιστικών οφειλών.

Αυτό το σώμα έχει τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών από την εκάστοτε αρχή που υποβάλει αίτημα για έκθεση συμμόρφωσης. Οι δε εκθέσεις συμμόρφωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν µόνο για το σκοπό για τον οποίο ζητήθηκαν.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι µόνο το πλήθος των επιθεωρητών εργασίας που δεν επαρκεί για τη σωστή διεξαγωγή των επιθεωρήσεων σε όλη τη χώρα, αλλά και η ποιότητα των πληροφοριακών συστημάτων για την εύρεση στοιχείων µε σκοπό τον εντοπισμό στόχων για διεξαγωγή επιθεωρήσεων για τη «μαύρη» εργασία. Ο νέος ρόλος του ΣΔΟΕ αποβλέπει στο να καλύψει αυτό το κενό.

Πηγή: insider.gr