Γ Εθνική

Flashback: Όταν ο Πανηλειακός έριξε την Καλαμάτα στην Β’ Εθνική!

Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ σπουδαία νίκη του Πανηλειακού θυμήθηκε η Σούπερ Λιγκ στην στήλη «ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ» που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής.

Οι ερυθρόλευκοι, σαν χθες, στις 20 Μαΐου του 2001, είχαν επικρατήσει στο Πελοποννησιακό ντέρμπι επί της Καλαμάτας με 3-1 και έριξαν τους Μεσσήνιους στην Β’ Εθνική.

Ας Θυμηθούμε τι είχε γίνει σε εκείνο το ματς από τα ρεπορτάζ της εποχής:

Τριάντα μήνες είχε ο Πανηλειακός να ανατρέψει σκορ και τα κατάφερε την Κυριακή εκείνη απέναντι στην Καλαμάτα. Η ομάδα του Πύργου πήρε τη νίκη με 3-1, αν και έχανε με 1-0 στο έκτο μόλις λεπτό του ντέρμπι της Πελοποννήσου. Με την ήττα της αυτή η Καλαμάτα έχασε και τις λιγοστές ελπίδες που είχε για τη σωτηρία της και υποβιβάστηκε και μαθηματικά στην Β’ Εθνική.

Η Καλαμάτα αιφνιδίασε τους γηπεδούχους, με τον Σοάρες να ανοίγει το σκορ στο 6ο λεπτό. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε την άψογη σέντρα του Φραντζέσκου και ξεπερνώντας την αμυντική διάταξη του Πανηλειακού νίκησε τον Κοψαχείλη.

Στο 35 ο Μαρίνος Ουζουνίδης θυμήθηκε πώς είναι να σκοράρεις. Ο 33χρονος τότε αμυντικός -που είχε να πετύχει γκολ από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό- πήρε την μπάλα από εκτέλεση φάουλ του Σαπάνη και με κεφαλιά παραβίασε την εστία του Λυμπερόπουλου. Προηγουμένως, Κυριακίδης και Σαπάνης είχαν αστοχήσει από ευνοϊκή θέση, χάνοντας την ευκαιρία να κάνουν το 1-1.

Η χαριστική βολή για την Καλαμάτα ήλθε στο 45,’ όταν ο Γαλανόπουλος είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, για ανατροπή του Μιλίνκοβιτς (η πρώτη ήταν στο 28’), και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες. Οι παίκτες του Κώστα Πολυχρονίου εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή τους στην επανάληψη, όπου ήλεγχαν το ρυθμό του αγώνα και σιγούρεψαν την επικράτησή τους.

Έτσι, στο 59 ο Σαπάνης έγινε ο τελικός αποδέκτης της μπάλας, έπειτα από όμορφη εναλλαγή μεταξύ των Μπάντοβιτς και Γκαβρίλοβιτς, και με κεφαλιά έγραψε το 2-1. Μπάντοβιτς και Γκαβρίλοβιτς είχαν άψογη συνεργασία και στο 74, με τον πρώτο να παραβιάζει την εστία του Λυμπερόπουλου και να διαμορφώνει το τελικό 3-1.

Η υπερένταση επηρέασε τον τότε πρόεδρο της Καλαμάτας, Γιώργο Γρηγορόπουλο, ο οποίος λιποθύμησε στο 65 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς η αδιαθεσία του ήταν αποτέλεσμα υπότασης.

Η ομάδα του Πύργου είχε να ανατρέψει σκορ από τον αγώνα με την Ελευσίνα την 1η Νοεμβρίου 1998, οπότε είχε βρεθεί να χάνει με 1-0 και τελικά νίκησε με 2-1.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Κοψαχείλης, Ουζουνίδης, Μητσιόπουλος, Μοσχογιάννης, Δέδες, Μιλίνκοβιτς (46 Ταραλίδης), Σαπάνης (75 Κόλτσης), Κόλτζος (80 Φερεκίδης), Γκαβρίλοβιτς, Γιαννακίδης, Μπάντοβιτς.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Λυμπερόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπελεβώνης, Σοάρες, Φραντζέσκος (55 Αλβες), Κάππος, Τρούπκος (82 Σάμσον), Μπαχράμης, Καπετανόπουλος, Νάστος, Παλαμάρας (64 Καλατζής).

Όλη η επικαιρότητα