Ελλάδα

Νεκρός Έλληνας επιβάτης του «Norman Atlantic» – 156 οι διασωθέντες

fotisa.jpg
Ακούστε το άρθρο

19:48.. Ένας Έλληνας επιβάτης είναι νεκρός, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δραματική επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων από το φλεγόμενο οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic.

Πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άνδρας βρέθηκε στη γλίστρα του πλοίου μαζί με τη σύζυγό του, Θεοδώρα, κατά την επιχείρηση εκκένωσης.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ η γυναίκα βρισκόταν επί ώρες εγκλωβισμένη στη γλίστρα.

Η γυναίκα διασώθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή και μεταφέρθηκε στο Πρίντεζι, μαζί με τη σορό του άνδρα της.

Newsroom ΔΟΛ


Νεότερη ενημέρωση 18:05 Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, υπάρχει ένας νεκρός ανάμεσα στους επιβαίνοντες του Norman Atlantic, παρότι την πληροφορία δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντζι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, ένα ζευγάρι, στην προσπάθεια διάσωσης και ενώ επιχειρούσε να μεταφερθεί στη σωστική λέμβο, «κάτι πήγε στραβά και οι δύο παρέμειναν εγκλωβισμένοι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διασώστες επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, καθώς λέγεται πως έπεσαν στο νερό. Όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του.

Την ίδια ώρα, λέγεται πως υπάρχουν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ένας επιβάτης και ένα μέλος του πολεμικού ναυτικού.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 156 άνθρωποι. Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, 42 επιβάτες βρίσκονται στο πλοίο Cruise Europa και άλλοι 39 βρίσκονται στο Aby Jeannette.
Άλλοι 49 επιβάτες έχουν επιβιβαστεί ασφαλώς στο πλοίο Spirit of Piraeus, εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε και ένα άτομο σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής.

Το ελληνικό Super Puma έχει διασώσει ήδη 12 άτομα (δέκα Έλληνες και δύο Ουκρανούς), ενώ στην περιοχή δόθηκε εντολή να σπεύσει και δεύτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Αμύνης της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι, η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» θα διαρκέσει όλη νύχτα.

Όπως επισήμανε η υπουργός, σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Οι επιχειρήσεις για τη μεταφορά των επιβαινόντων του πλοίου που φλέγεται θα παραταθούν μέχρι τη νύχτα».





Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κέρκυρας, με το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας από την περιοχή της δραματικής διάσωσης, καπνοί φαίνονται να βγαίνουν από το μπροστινό μέρος του πλοίου, ενώ η φωτιά εντοπίζεται προς το κέντρο του «Norman Atlantic». Στο γκαράζ βρίσκονται βυτιοφόρα με λάδι, τα οποία καίγονται, και εκεί εντοπίζεται το σημαντικότερο πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 111 άνθρωποι, σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το παραπλέον Cruise Europa, οι αντλίες ρίχνουν νερό στο κατάστρωμα που έχουν συγκεντρωθεί οι επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σύμφωνα με το MarineTraffic, θα είναι πολύ δυσμενείς για τις επόμενες τρεις ώρες.

Παράλληλα, συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, πραγματοποιεί εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση, ενώ στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa».

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας και ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς επιβατών από αέρος, με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής, ανά δύο άτομα προς το επιβατηγό πλοίο Cruise Europa.

Στο σημείο, τόνισε, βρίσκονται άλλα επτά παραπλέοντα πλοία που είναι έτοιμα να συνδράμουν για βοήθεια. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ. Λαγκαδιανός, με την επιχείρηση αεροκομιδής με ελικόπτερα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο Cruise Europa 14 άτομα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην παρουσία δύο ρυμουλκών σκαφών, το ένα εκ των οποίων κάνει ρίψεις για κατάσβεση της φωτιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ελικόπτερα Super Puma και αεροσκάφος C-130.

Το ένα ρυμουλκό που ξεκίνησε από την Κέρκυρα επέστρεψε στο νησί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το δεύτερο ρυμουλκό που απέπλευσε από την Πύλο βρίσκεται εν πλω προς την περιοχή του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνο η γέφυρα νούμερο πέντε.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας 58χρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει, από τις 10 το πρωί, την όλη επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία σε ένα από το γκαράζ του, ενώ έπλεε 22 ναυτικά μίλια απο τις ακτές της Ιταλίας και 44 βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του, το μεσημέρι της Κυριακής, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νorman Αtlantic, βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Όπως τόνισε ο κ. Λαγκαδιανός στην περιοχή «υπάρχουν οκτώ παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος C-130, ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Άκτιο, προκειμένου να συνδράμουν, αν απαιτηθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το φλεγόμενο πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο ίδιος είπε νωρίτερα ότι, από τους 478 (επιβάτες και πλήρωμα), 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του κινδυνεύοντος πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «Spirit of Piraeus», που είναι δίπλα του.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ το επιβατηγό «Cruise Europa» έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβιο λέμβο, προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα