Life

Flylady cleaning: H νέα τεχνική τακτοποίησης του σπιτιού, που έχει ενθουσιάσει το Internet

Ακούστε το άρθρο

Eίναι αυτονόητο ότι η καθαριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή. Στην εποχή του κορωνοϊού, είναι απαραίτητο να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή, ενώ μελέτες δείχνουν ότι η τακτοποίηση μπορεί να έχει και σημαντικά οφέλη στην ψυχολογία μας. Η Mrs. Hinch είναι μια influencer καθαριότητας με φανατικό κοινό η οποία έγραψε πρόσφατα το δικό της βιβλίο, η Marie Kondo μας ενθαρρύνει να πετάξουμε οτιδήποτε δεν μας φέρνει πλέον χαρά και τώρα, η Marla Cilley γνωστή ως FlyLady προτείνει 15λεπτα βήματα για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας χωρίς να καταπιεστούμε. Η τεχνική της έχει γίνει τόσο δημοφιλής μάλιστα που οι σχετικές αναζητήσεις έχουν αυξηθεί κατά 40 τοις εκατό στο Pinterest, ενώ εκείνες για την Marie Kondo έχουν μειωθεί κατά 80 τοις εκατό. Ποια είναι αυτή η τεχνική, λοιπόν;

Όπως η ίδια η Cilley το έθεσε, η τεχνική FlyLady (Finally Loving Yourself -FLY) δεν αφορά απλά την καθαριότητα, αλλά και το να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Δεν θέλει η τακτοποίηση να καταλάβει τη ζωή μας ή να κυριαρχήσει στον χρόνο μας. Η τεχνική FlyLady ήρθε για να βελτιώσει τη ζωή μας και να μας κάνει πιο λειτουργικές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clean Mama® (@cleanmama) στις

Πως λειτουργεί;

Καλή ερώτηση. Η τεχνική FlyLady λειτουργεί με το “σπάσιμο” όλων των οικιακών εργασιών σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα. Αρχικά θα εγγραφείς μέσω της ιστοσελίδας της FlyLady (δωρεάν) ως FlyBaby. Στη συνέχεια η FlyLady Marla στέλνει συμβουλές μέσω e-mail σε καθέναν από τους 233.000 συνδρομητές της, ξεκινώντας από τα “babysteps”, μικρά πράγματα που μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι κάθε εβδομάδα για να χτίσεις τη ρουτίνα σου. Κάθε εργασία δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Στην πραγματικότητα, η Cilley συνιστά να μην αφιερώνεις ποτέ σε κάτι περισσότερο από 15 λεπτά και να χρησιμοποιείς ένα χρονοδιακόπτη για να το παρακολουθείς.

Και αυτά τα babysteps είναι πραγματικά babysteps. Περιλαμβάνουν μικρά πράγματα, όπως η διαλογή των ρούχων μας για το επόμενο πρωί πριν πάμε για ύπνο, προετοιμασία γευμάτων για την εβδομάδα και έναν… λαμπερό νεροχύτη. Ναι, η τεχνική FlyLady αρχίζει με έναν λαμπερό νεροχύτη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clean Mama® (@cleanmama) στις

Το Sink Reflections είναι το όνομα του πρώτου βιβλίου της Cilley συνειδητοποιώντας ότι η ύπαρξη ενός καθαρού νεροχύτη θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το υπόλοιπο σπίτι και τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού.

Όπως λέει η ίδια: “Πολλοί από εσάς δεν καταλαβαίνουν γιατί θέλω να αδειάσετε το νεροχύτη από τα βρώμικα πιάτα σας και να τον καθαρίσετε μέχρι να λάμπει όταν υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να κάνετε. Είναι τόσο απλό: θέλω να έχετε μια αίσθηση ολοκλήρωσης! ” Ο καθαρισμός του νεροχύτη σας είναι πολύ περισσότερο από μια απλή δουλειά. Πρόκειται για ένα χτύπημα στην πλάτη κάθε πρωί για ότι έχετε επιτύχει ένα έργο και μπορείτε να συνεχίσετε με την ημέρα σας”.

Αυτό είναι το βασικό σημείο της τεχνικής FlyLady: να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά, να μην ιδρώνουμε για τα μικρά πράγματα και να χωρίζουμε την τακτοποίηση σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια.

Η FlyLady Marla θα συνεχίσει να μοιράζεται αυτά τα βήματα για 28 ημέρες – η περίοδος που πιστεύει ότι είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση μιας συνήθειας – και θα σε διδάξει πως να διαχειριστείς κάθε «ζώνη» του σπιτιού σου, δηλαδή κουζίνα, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα.

Μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες 28 μέρες, η FlyLady Marla θα σε καθοδηγήσει στην τακτοποίηση. Αυτη περιλαμβάνει το “27 -Fling Boogie “, τη διαδικασία δηλαδή της περιπλάνησης στο σπίτι σου και την απομάκρυνση 27 περιττών αντικειμένων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το’ Hot Spot Fire Drill ‘- τη διαδικασία απαλλαγής από το σωρό ρούχων (όπως εκείνου επάνω στην καρέκλα που τοποθετείς τα ρούχα σου καθημερινά και ποτέ δεν τα κρεμάς) και πολλά άλλα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clean Mama® (@cleanmama) στις

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνική FlyLady;

Πρώτον, στην ακαταστασία. Η τεχνική σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεδιαλύνουν την υπερβολική ζωή τους και σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη.

Η Cilley και η τεχνική FlyLady πιστεύουν ότι δεν είναι ποτέ ένα απλό ζήτημα να “οργανώσουμε” την ακαταστασία μας. “Η ακαταστασία εμποδίζει την επιτυχία και τη γαλήνη στη ζωή μας. Πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μπει ολόκληρη η ζωή μας σε τάξη.

Όπως και με τα πάντα στην τεχνική FlyLady, πρόκειται για μικρά βήματα προς τη διαμόρφωση μιας συνήθειας. Σπάσε κάθε μεγάλη δουλειά σε μικρότερες και ασχολήσου για όχι περισσότερο από 15 λεπτά τη φορά. Κάνε ένα μικρό πράγμα κάθε μέρα και θα παρατηρήσεις αυξανόμενη αλλαγή στη ζωή σου, υπογραμμίζει η Cilley.

Για παράδειγμα, εάν ασχολείσαι με το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας σου – και αναρωτιέσαι πως να ξεκινήσεις- τότε προσπάθησε να την χωρίσεις σε κατηγορίες. Εάν πρέπει να χωρίσεις τις δουλειές σε μικρότερες, τότε το κάντο, μέχρι να έχεις ένα ωραίο πακέτο 15 λεπτών που μπορείς κάθε μέρα να ασχολείσαι μέχρι να επιτύχεις το στόχο σου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clean Mama® (@cleanmama) στις

Είναι η τεχνική FlyLady κάτι περισσότερο από απλή τακτοποίηση;

Αυτό είναι το νόημα. Όπως είπε η Cilley, αυτή η τεχνική δημιουργήθηκε για να δώσει στις γυναίκες “ελευθερία” από την ακαταστασία που συντρίβει τη ζωή τους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνική οργάνωσης σπιτιού, και θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτοβοήθεια.

Η Cilley τόνισε επίσης ότι δεν θέλει ποτέ κάποιος που ξεκίνησε να εφαρμόζει την τεχνική να νιώσει ότι απέτυχε. «Μην περιμένετε να τα κάνετε όλα με τη μία», είπε σε μια συνέντευξη. “Ξεκινήστε με μικρά πράγματα και αφήστε το φαινόμενο της χιονοστιβάδας να συμβεί. Επίσης, πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τις ημέρες που μπορεί να μην ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού. Μερικές φορές αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, η συγχώρεση. ”

Αυτή είναι η γλώσσα της τεχνικής FlyLady – σοφές λέξεις για όλες τις πτυχές της ζωής. Η θεωρία της Cilley είναι επίσης ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε μερικές από τις τεχνικές της και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Για παράδειγμα, ο κανόνας “babysteps” και τα 15 λεπτά μπορούν να είναι χρήσιμα για το χτίσιμο οποιασδήποτε συνήθειας, όπως η γυμναστική, ο διαλογισμός ή ακόμα και η αρχή ενός δημουργικού πρότζεκτ.

Ακούγεται αρκετά καλό, σωστά;

via

Όλη η επικαιρότητα