Ηλεία Περιβάλλον

Φοιτητής από τον Πύργο στο «Facing Fire»

Ο Χρήστος Γεωργόπουλος από τον Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Γεωργόπουλος από τον Πύργο, είναι ένας από τους φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπαιδεύτηκαν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου ERASMUS+ με τίτλο «Facing Fire».

Όπως εξηγεί στην «Πατρίς της Κυριακής»: «Το πρόγραμμα “Facing Fire” αποσκοπεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης σε θέματα διαχείρισης των πυρκαγιών, μέσω της μεθόδου ‘’Service- learning’’ η οποία στοχεύει, μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε καθημερινά ζητήματα, καθώς και στη συμμετοχή του στην κοινωνία μέσω της μάθησης».

Για τον σκοπό αυτό μια ομάδα φοιτητών από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  του ΕΚΠΑ στην οποία εκτός από τον Χρήστο συμμετείχαν οι Παναγιώτα Καραχάλιου, Σωτήρης Λαμπρόπουλος και Μακρή-Ζαφειρίου Αθηνά επισκέφθηκε την πόλη Aveiro της Πορτογαλίας, κατά τη διάρκεια εντατικού εκπαιδευτικού σχολείου. Στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετείχαν οι εκπαιδευτές Ειρήνη Κουμουτσέα, Εβίνα Λιοσάτου, Γιάννης Σαΐτης και Αποστολία Κόμη ενώ επιστημονική υπεύθυνη ήταν η  Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου.

Το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  με τη στήριξη των καθηγητών αυτών ήδη έχει υλοποιήσει μια ερευνητική εκδρομή στην περιοχή Βαρυμπόμπη- Αφίδνες με καθηγητές αυτή τη φορά τους τέσσερις νέους που παραβρέθηκαν στην Πορτογαλία.

Στο εντατικό σχολείο έλαβαν μέρος φοιτητές και καθηγητές από την Πορτογαλία (Universidade de Aveiro), την Ισπανία (Universidade de Santiago de Compostela, IES lucus augusti), την Ελλάδα (National and Kapodistrian University of Athens) και την Ιταλία (Università degli Studi di Firenze), χώρες που όπως είναι γνωστό, έρχονται αντιμέτωπες με πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Στα πλαίσια αυτού του εντατικού εκπαιδευτικού σχολείου συμμετείχαν φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων όπως εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι, δασολόγοι, γεωπόνοι, δημοσιογράφοι και γεωλόγοι.

Η διαδικασία και τα project

Αρχικά οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 όπου η κάθε ομάδα απαρτιζόταν από φοιτητές και των τεσσάρων αυτών χωρών.

Αναλυτικότερα κάθε group ανέλαβε ένα project εστιασμένο σε μία χώρα, που σκοπό είχε την υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στο θέμα των πυρκαγιών. Μέσα από δράσεις που ακολούθησαν οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες τις οποίες αξιοποίησαν/ αξιοποιούν στην υλοποίηση του κάθε project.

Κατά τη διάρκεια του σχολείου αυτού, έλαβαν χώρα δύο εκπαιδευτικές εκδρομές στο ύπαιθρο.

Η πρώτη αφορούσε την ευρύτερη περιοχή του χωριού Sever do Vouga, η οποία πριν λίγα χρόνια είχε πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές.

Εκεί οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν σε κοινωνικο-οικονομικά θέματα, ενημερώθηκαν για τρόπους ανασύστασης της χλωρίδας καθώς επίσης αναζήτησαν τις αιτίες εμφάνισης πυρκαγιών. Παράλληλα, ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν κάποιες έρευνες του πανεπιστημίου Aveiro (Universidade de Aveiro) όπου αφορούν την διάβρωση και πως αυτή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Στη δεύτερη εκπαιδευτική εκδρομή επισκέφθηκαν την περιοχή Sao Jacinto και μελέτησαν με τη βοήθεια δασολόγων τη πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Έκαναν δενδροφυτεύσεις και καθαρισμό της ανεπιθύμητης βλάστησης για πρόληψη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Type=N, Mode=P, DE=None

Τέλος το πρόγραμμα έκλεισε με παρουσίαση των εργασιών της κάθε ομάδας.

Από τη θεωρία στην πράξη

Με την επιστροφή των συμμετεχόντων στις χώρες τους, ακολούθησε μετέπειτα συνεργασία για την εφαρμογή των project. Έτσι η ελληνική ομάδα των τεσσάρων φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνει δράση στο πρόβλημα των πυρκαγιών κι εστιάζει στην ενημέρωση των πολιτών μέσα από δραστηριότητές τους που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εκπαίδευση των νέων στην αντιμετώπιση και διαχείριση των πυρκαγιών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα, δεδομένου των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ετησίως. Μέσω της εκπαίδευσης οι νέοι έρχονται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, εκπαιδεύονται,  ευαισθητοποιούνται για διάφορα φλέγοντα ζητήματα όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, αποψιλώσεις, κατολισθήσεις.

Όλη η επικαιρότητα