Lifestyle

Φοιτήτρια στον Πύργο για δεύτερη χρονιά…

13340_ph1.jpg

Πανελλήνιες… Και μετά το χάος…

Αν τα καταφέρεις, έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων σου. Αν όχι, τότε βρίσκεσαι στη μέση του ‘συναισθηματικού’ πουθενά. Σε αυτήν ακριβώς τη νοητή γραμμή βρέθηκα κι εγώ. Ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου…

Για να μην τραγικοποιήσω κι άλλο τα πράγματα όμως, συνήλθα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο λόγος που επανήλθα δεν ήταν μόνο οι νουθεσίες των δικών μου ανθρώπων, αλλά κυρίως ο προσωπικός διάλογος με τον εαυτό μου. Είχα πάντα στο μυαλό μου μία φράση του Αριστοτέλη: Η λογική είναι η μοναδική αξία στην οποία μπορεί να στηριχθεί ο άνθρωπος. Στην λογική θέλω να πιστεύω πως στηρίχτηκα κι εγώ. Δεν το έκανα απλά για να επικαλούμαι την αυθεντία του μεγάλου φιλοσόφου, αλλά γιατί είναι το μοναδικό μονοπάτι που σε απελευθερώνει.

Μετά από μεγάλη επεξεργασία τόσο των δεδομένων, όσο και των ζητουμένων, αποφάσισα. Επέλεξα να σπουδάσω κάτι που δεν είχα σκεφτεί νωρίτερα. Πληροφορική και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μία σχετικά καινούργια σχολή με εξεζητημένα μαθήματα και ακόμα πιο απαιτητικά για εκείνους που δεν προέρχονται από τεχνολογική κατεύθυνση.

Πήρα το ρίσκο λοιπόν και μαζεύοντας τα προσωπικά μου αντικείμενα, έφυγα από την πόλη μου και ήρθα στον Πύργο, του νομού Ηλείας. Αφού τακτοποιήθηκα άρχισα σταδιακά να εγκλιματίζομαι και να δικτυώνομαι μέσω γνωριμιών στη σχολή. Αν είσαι κοινωνικός δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα θέμα στο φοιτητικό ‘αλισβερίσι’. Αν δεν είσαι, θα πρέπει να διευρύνεις τους ορίζοντες σου γνωρίζοντας άτομα της γενιάς σου. Από αυτό το σημείο κι έπειτα είναι θέμα επιλογών. Εσύ επιλέγεις σε ποια πλαίσια θα κινηθείς και ποιοί άνθρωποι ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία, τον χαρακτήρα και την ιδεολογία σου. Άλλωστε, στα χρόνια της νιότης είσαι ακόμα εύπλαστος στη διαμόρφωση άποψης.

Μόλις γίνουν οι πρώτες γνωριμίες αρχίζεις να εξερευνείς το μέρος. Πύργος. Μία απλή επαρχιακή πόλη. Ερχόμενη στον Πύργο, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ακούσει εγκώμια για την ομορφιά του. Κάτι που δεν έλαβα υπόψη μου, διότι μου αρέσει να ανακαλύπτω και να διαμορφώνω δική μου άποψη. Κι όμως, η περιοχή γύρω από τον Πύργο έχει υπέροχα μέρη και απίστευτη φυσική ομορφιά. Κάθε πόλη χωρίς αμφιβολία έχει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία. Προερχόμενη από την Αθήνα, σίγουρα είχα συνηθίσει πιο γρήγορους ρυθμούς ζωής. Η ηρεμία της επαρχίας όμως με έχει γαληνέψει και με έχει κάνει να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου.

Η φοιτητική ζωή είναι οι πιο εποικοδομητικές ‘διακοπές’ που μπορεί να βιώσει κάποιος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και οι καταστάσεις μας ωθούν να κάνουμε ‘εκπτώσεις’ σε κάθε τομέα της ζωής μας, θεωρώ πραγματικά τις σπουδές ότι καλύτερο θα μπορούσε να μου συμβεί.

Απολαμβάνεις την ‘φυγή’ από την έδρα σου, κάνοντας αλχημείες στην κουζίνα, λέγοντας αθώα ψεματάκια στους γονείς σου για την ώρα της επιστροφής στο σπίτι και φυσικά δημιουργώντας διαπληκτισμούς στην πολυκατοικία σου για την δυνατή μουσική που ακουγόταν από το διαμέρισμα σου.

Κι όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη σχολή δίνοντας το εκατό τοις εκατό του εαυτού σου και αποφεύγοντας όλες τις πιθανές δικαιολογίες, περπατάς με διαφορετικό αέρα στον δρόμο. Η σχολή σου παρέχει γνώση. Γνώση που θα χρησιμοποιήσεις για την υλοποίηση των νέων στόχων σου. Ζώντας σε μια εποχή όπου το πτυχίο δεν είναι εισιτήριο για θέση εργασίας, η μόρφωση γίνεται ‘όπλο’ που σε βοηθά να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν είναι μόνο ένα χαρτί, είναι ένα κουτί γεμάτο εμπειρίες που έχεις ζήσει.

Ετοιμάζομαι λοιπόν, τη δεύτερη χρονιά μου στον Πύργο να γεμίσω το κουτί με νέες εμπειρίες. Γεμάτη με τον ενθουσιασμό της ήβης νιώθω έτοιμη να φοιτήσω, να δουλέψω, να διασκεδάσω, να ζήσω. Θέλω να συμπληρώσω το πάζλ του εαυτού μου.

* Η Μαρία Τσίρου είναι σπουδάστρια του τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ στον Πύργο

Όλη η επικαιρότητα