Ηλεία

Φολόη: Επί …τάπητος στον Γεωργαντά η άρδευση της περιοχής

Έργο ζωτικής σημασίας αναμένει η Φολόη - Βλέψεις για άρδευση της περιοχής
Ακούστε το άρθρο

Ένα αίτημα ετών των κατοίκων και των εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την περιοχή Φολόης, που διαθέτει πάνω από 40 χιλ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης τα οποία όμως είναι άνυδρα, φαίνεται πως παίρνει τον δρόμο του, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καιτου υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά.

Η άρδευση του Οροπεδίου στην ευρύτερη περιοχή της Φολόης, ώστε να εκμεταλλευθούν αποδοτικά οι άνυδρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ήταν ένα θέμα που τέθηκε στον υπουργό από κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής και του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργου Γεωργιόπουλου σε συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στο περιθώριο του συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, δεσμεύτηκε απέναντι στον δήμαρχο αλλά και τους υπολοίπους παρευρισκόμενους, να δει το θέμα, να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να δώσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα,την άρδευση δηλαδή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κι έτσι, όπως ανέφερε, μέσα στον Αύγουστο θα γίνει το πρώτο βήμα, προς αυτή την κατεύθυνση, με την παρουσία του γενικού γραμματέα ΕνωσιακώνΠόρων και Υποδομών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, που θα επισκεφθεί την περιοχή.

«Εδώ και καιρό συζητάμε με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, με την κοινωνία τηςΦολόης καιτης κάτω Φολόης δηλαδή του Οροπεδίου του Λάλα αλλά και του πάνω κομματιού της Φολόης δηλαδή Πέρσαινα, Φολόη και Κούμανι, αυτά τα χιλιάδες στρέμματα που είναι περίπου 40 – 50 χιλ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να είναι άνυδρα. Να μην είναι αρδευόμενα, με αποτέλεσμα τελικά οι καλλιέργειες να είναι περιορισμένες. Ενώ είναι γόνιμα εδάφη και μπορούν να δώσουν παραγωγικότερα πράγματα στο μέλλον. Να λάβουμε υπόψη ότι κάτω και από αυτές τις δύσκολες συνθήκες το οροπέδιο, η Φολόη κρατάει έναν νέο κόσμο. Είναι κρίμα αυτός ο κόσμος να μην έχει διέξοδο και να φύγει τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Το βλέπει θετικά Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, η πρόταση που έγινε στον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, αφορούσε ενόψει και του νέου προγράμματος 2021 – 2027 που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέτει από το ΕΣΠΑ χρήματα για τον πρωτογενή τομέα να συνταχθεί καταρχήν μια μελέτη υδρολογική ή υδραυλική, μια μελέτη για την άρδευση αυτής της περιοχής. «Υπάρχουν διάφορα σενάρια, αν μπορούμε να φέρουμε νερό από μακριά, εάν μπορούμε να μιλάμε για νερό που θα αντληθεί με γεωτρήσεις από τον ίδιο τον τόπο. Νομίζω είναι ένα πρώτο βήμα για να είμαστε πια σοβαροί σε αυτά που διεκδικούμε. Να μην λέμε λόγια γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και μετά δεν παρακολουθούμε την εξέλιξή τους. Έπρεπε να γίνει αυτό, είναι κάτι που το ζητά όλο το οροπέδιο πολλά χρόνια τώρα. Θα αλλάξει την φυσιογνωμία του τόπου. Πρέπει να έχουμε υπομονή θέλουμε μια μελέτη, να μας δώσει ένα έργο και μετά να δούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε το ίδιο το έργο με την υλοποίησή του», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα