Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Φον ντερ Λάιεν: Εξετάζουμε ακόμη και την προσφυγή εναντίον της Γερμανίας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ακόμη και να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Γερμανίας, για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη ΕΚΤ (PSPP) το διάστημα 2015-18, εξετάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Παίρνω πολύ στα σοβαρά αυτή την υπόθεση», αναφέρει η κυρία φον ντερ Λάιεν σε απαντητική επιστολή της προς τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της χώρας του. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική απόφαση αυτή τη στιγμή αναλύεται ενδελεχώς και τονίζει ότι «επί τη βάσει αυτών των δεδομένων εξετάζουμε τα επόμενα βήματα, ακόμη και μια διαδικασία επί παραβάσει». Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η νομισματική πολιτική της Ένωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερεί του εθνικού δικαίου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα είναι δεσμευτική για όλα τα εθνικά δικαστήρια, επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο», γράφει η κυρία φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θα υπερασπίζεται. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας» των Συνθηκών και πρέπει να τιμωρεί της παραβάσεις.

Ο κ. Γκίγκολντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζει ακόμη ότι το θέμα δεν είναι απλώς η κριτική προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αλλά το γεγονός ότι «η διαμάχη μεταξύ Καρλσρούης και Λουξεμβούργου απειλεί την ευρωπαϊκή κοινωνία δικαίου». «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο υποχρεώνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Bundestag σε μια διαμάχη με την ΕΚΤ», για αυτό πρέπει όλοι οι θεσμοί της ΕΕ να συνταχθούν πίσω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του και ζητά να κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει, διότι, όπως εκτιμά, με την απόφαση τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, ενώ είναι «σαν να προσκαλούνται» τα δικαστήρια άλλων χωρών, να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο ίδιο πνεύμα, η ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε συνέντευξή της στην «Passauer Neue Presse» κάνει λόγο για «θανατηφόρο μήνυμα», ενώ ο ειδικός στο δίκαιο της ΕΕ Φραντς Μάιερ χαρακτηρίζει την απόφαση «ατομική βόμβα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα