Categories: Κόσμος

Ρωσία: Αν η Σουηδία ή η Φινλανδία μπουν στο ΝΑΤΟ θα γίνουν πιθανοί στόχοι της Μόσχας

Share

Όλες οι εξελίξεις από την 78η ημέρα ρωσικής εισβολής

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Ντράγκι: Ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

Άνθρωποι περνούν μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Μαριούπολη

Reuters

Ρωσία: Αν η Σουηδία ή η Φινλανδία μπουν στο ΝΑΤΟ θα γίνουν πιθανοί στόχοι της Μόσχας

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τέλος του μήνα Φινλανδία και Σουηδία αν καταθέσουν αίτημα την άλλη εβδομάδα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Προτρέπει τις γερμανικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία και να εγκατασταθούν στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προέτρεψε τις γερμανικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία και να μετεγκατασταθούν στην Ουκρανία.

«Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να διαπράττει αποτρόπαιες θηριωδίες στην Ουκρανία, τα έσοδα των ξένων εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είναι βαμμένα με ουκρανικό αίμα. Προτρέπω τις γερμανικές επιχειρήσεις να αποσυρθούν από τη Ρωσία και να μετεγκατασταθούν στην Ουκρανία. Αυτό θα είναι μια ειλικρινής συμβολή στην ειρήνη στην Ευρώπη», τόνισε.

To Azovstal στη Μαριούπολη εν μέσω βομβαρδισμών

REUTERS/Alexander Ermochenko

Καπνός υψώνεται σε εργοστάσιο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη.

Φινλανδία: Ανησυχεί ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

New York Times: Το οικονομικό κόστος του πολέμου δοκιμάζει την ενότητα της Δύσης

Αν και η Δύση συνασπίστηκε πιο άμεσα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η κατάσταση μετατρέπεται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, δοκιμάζοντας τη θέληση των δυτικών κρατών, ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν το αυξανόμενο οικονομικό κόστος θα καταλήξει να διαβρώνει σταδιακά όλη αυτή την αλληλεγγύη.

Τουλάχιστον, έτσι εκτιμούν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι Times της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι μέχρι στιγμής ρωγμές παραμένουν επιφανειακές. Για παράδειγμα, τέτοιες είναι η ουγγρική άρνηση στο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η νευρικότητα του Παρισιού απέναντι στον επιθετικό στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποδυναμώσει στρατιωτικά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πόυτιν, αλλά και η επίρριψη ευθυνών από τον Μπάιντεν στον Πούτιν για την εκτίναξη των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

Πέρα από τις εντάσεις αυτές, η αμερικανική εφημερίδα στέκεται και στα περαιτέρω σημάδια εντεινόμενης «αλληλεγγύης». Τέτοια, σύμφωνα με την ανάλυσή της, είναι η προσέγγιση της Σουηδίας και της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσέφερε στις δυο χώρες η Βρετανία απέναντι στη ρωσική απειλή. Στη Ουάσινγκτον, πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, σχεδόν $40 δισεκατομμυρίων, εγκρίθηκε με 368 ψήφους έναντι 57.

Όλο και πιο έντονες οι επιπτώσεις στη Δύση

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη μετρά 76 ημέρες. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, οι επιπτώσεις τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τους αγωγούς ενέργειας και τις αγροτικές σοδειές θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, τόσο στα πρατήρια καυσίμων όσο και στα σουπερμάρκετ.

Ο Πούτιν, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, εκτιμά ότι η Δύση θα εξαντληθεί πριν τη Ρωσία, από μια παρατεταμένη σύγκρουση στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, ιδίως αν το τίμημα της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία έρθει με τη μορφή ολοένα και υψηλότερου πληθωρισμού, ενεργειακής επισφάλειας, καταπονημένων δημόσιων ταμείων και εξαντλημένων πληθυσμών.

Η διευθύντρια μυστικών πληροφοριών του Τζο Μπάιντεν, Αβρίλ Χάινες, εξέφρασε ακριβώς αυτές τις αμφιβολίες την Τρίτη, προειδοποιώντας τους γερουσιαστές ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια πολιορκία και «πιθανώς ποντάρει στη σταδιακή αποδυνάμωση της θέλησης ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι ενεργειακές ελλείψεις θα επιδεινώνονται».

Ο Μπάιντεν στη φάρμα

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν μετέβη σε ένα αγρόλτημα στο Κανκάκι του Ιλινόις, όπου υποστήριξε ότι ο πόλεμος του Πούτιν ευθύνεται για τις ελλείψεις τροφίμων και το αυξημένο κόστος ζωής που προκαλεί ασφυξία στα αμερικανικά νοικοκυριά, σημάδι ότι η τεράστια υποστήριξή του προς την Ουκρανία – μια πολιτική που χαίρει διακομματικής στήριξης στην Ουάσινγκτον – ενδέχεται να έχει και πολιτικό κόστος.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει επίσης τις δικές του εγχώριες πιέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους Times έγιναν σαφείς από τον ισορροπημένο τόνο που επέλεξε στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κόκκινη Πλατεία τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας δεν κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση, ούτε απείλησε να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν πλησιάζει το τέλος της εκστρατείας της Ρωσίας, που υποστήριξε ότι έχει στόχο την εκκαθάριση των «βασανιστών, των ταγμάτων του θανάτου και των ναζί».

Σύγκρουση μακράς διαρκείας

Στην ίδια την ουκρανική επικράτεια, οι μάχες έχουν αρχίσει να φέρουν τα σημάδια μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Μια ημέρα αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μια σειρά από πόλεις βορειοανατολικά του Χαρκόβου, ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι οι ουκρανικές προσπάθειες έχουν απομακρύνει τις δυνάμεις της Μόσχας «ακόμη πιο μακριά» από την πόλη, μειώνοντας περαιτέρω «τις ευκαιρίες τους να χτυπήσουν το κέντρο της περιφέρειας».

Η επιτυχία της Ουκρανίας να απομακρύνει τους ρώσους στρατιώτες από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία, φαίνεται πως έχει συμβάλει στη μείωση των βομβαρδισμών στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που η Ρωσία προελαύνει σε μέρη του μετώπου στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ακόμη και το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αντέξει τρεις μήνες μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, είναι αναπάντεχο. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να εξαντλήσει τους πόρους του ρωσικού στρατού που έχει ήδη βιώσει βαριές απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό. Με αυτό το δεδομένο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Δύση θα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά της σφίγγοντας κι άλλο τον οικονομικό κλοιό γύρω από τη Μόσχα.

Εξάντληση της Δύσης;

«Ανησυχώ για την εξάντληση της Δύσης», σημείωσε στους Times ο Μάικλ Μακφόλ, πρώην αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, «και για αυτό οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου πρέπει τώρα να κάνουν περισσότερα για να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, υποστήριξε, θα πρέπει να επιβάλουν μια ευρεία γκάμα συντριπτικών κυρώσεων αυτή τη στιγμή, αντί να τις ανακοινώνουν σε κλιμακούμενα κύματα, όπως κάνουν μέχρι στιγμής. Τα δυτικά κράτη κόντεψαν να υιοθετήσουν αυτή τη στρατηγική, σύμφωνα με τον Μακφόλ, στο πεδίο της στρατιωτικής βοήθειας, η οποία και επέτρεψε στους Ουκρανούς να αντισταθούν στη Ρωσία.

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό εμπάργκο δείχνουν τα όρια αυτής της προσέγγισης, όταν πρόκειται για τις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία. Απεσταλμένοι της ΕΕ είχαν άλλη μια σύνοδο που δεν απέδωσε καρπούς την Τετάρτη, αποτυγχάνοντας να κάμψουν τις ισχυρές αντιστάσεις ενός και μόνο κράτους-μέλους: της Ουγγαρίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, που διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Πούτιν και τεταμένες με τις Βρυξέλλες, ήταν η αιτία που οι ελπίδες ενότητας ναυάγησαν, αφού μπλόκαρε το τελευταίο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν αντίστοιχο «ατομικής βόμβας» για την ουγγρική οικονομία.

Ο Όρμπαν συνέχισε να αντιστέκεται, ακόμη και όταν απέσπασε υποχωρήσεις για μεγαλύτερη προθεσμία για τον απογαλακτισμό της Ουγγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο και παρά τις επίμονες πιέσεις άλλων ηγετών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, μετέβη στη Βουδαπέστη για να προσπαθήσει να τον πείσει, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον κάλεσε στο τηλέφωνο.

«Θα υποστηρίξουμε αυτή την πρόταση μόνο αν οι Βρυξέλλες προτείνουν μια λύση για το πρόβλημα που δημιούργησαν», είπε από την πλευρά του ο ούγγρος υπουργός εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τομέα της Ουγγαρίας θα απαιτούσε «πολλά, μα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ».

Οι δυσκολίες του Μπάιντεν

Στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν αντιμετώπισε λιγότερες δυσκολίες στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει στήριξη για την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Όμως οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, που εκτινάσσονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του πολέμου, αποτελούν σημαντική απειλή για τον Μπάιντεν. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η υπουργός οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί πάρα πολύ για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων», προσθέτοντας ότι 275 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

«Ο πόλεμος του Πούτιν έχει αποκόψει κρίσιμες πηγές τροφίμων», δήλωσε ο Μπάιντεν σε αγρότες στο Ιλινόις. «Οι γεωργοί μας βοηθούν και στα δυο μέτωπα, μειώνοντας τις τιμές των τροφίμων στη χώρα και αυξάνοντας την παραγωγή για να ταΐσουν τον πλανήτη που το έχει ανάγκη».

Μένει να φανεί αν οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν επαρκώς την παραγωγή τους ώστε να μειώσουν τις ελλείψεις. Όμως η επίσκεψη στο αγρόκτημα ήρθε τη στιγμή που ο Μπάιντεν, υπό την πίεση του πιο ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια, επιχειρούσε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ακρίβεια.

Το μεγάλο όπλο του Πούτιν

Αν και ο Πούτιν ενδέχεται να αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες πιέσεις – από τις σημαντικές ανθρώπινες απώλειες μέχρι το οικονομικό βάρος των κυρώσεων – εκμεταλλεύεται τα εθνικιστικά αισθήματα, πράγμα που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές τον τοποθετεί σε ισχυρότερη θέση.

Την Τετάρτη, φάνηκε ότι το Κρεμλίνο ίσως προσαρτήσει τη στρατηγικής σημασίας νότια περιοχή της Χερσώνας, με τις δυνάμεις κατοχής να ανακοινώνουν ότι θα υποβάλουν επίσημο αίτημα στον Πούτιν να απορροφήσει την περιοχή τους στη Ρωσία.

«Κινητοποιούνται από ισχυρό εθνικισμό», δήλωσε σχετικά ο Φράνσις Φουκουγιάμα, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, «για χάρη του οποίου είναι πρόθυμοι να υποστούν τεράστια οικονομική καταστροφή». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι μια ισχυρή αντίδραση της Δύσης θα μπορούσε να είναι «μια στιγμή ανάκτησης της αυτοπεποίθησης των δημοκρατιών».

Γαλλικές διαφωνίες

Για ορισμένους Ευρωπαίους, οι ΗΠΑ ενδέχεται να το παρατραβάνε. Γάλλοι διπλωμάτες, με δεσμούς με τον Μακρόν, ουσιαστικά είπαν ότι στρατηγική των ΗΠΑ είναι να εξοπλίζει την Ουκρανία σαν αστακό και να διατηρήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας επ’ αόριστον. Η Γαλλία, συμπλήρωσαν μιλώντας στους Times, θέλει να ασκήσει πιέσεις για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απειλές για τη δυτική ενότητα είναι μικρότερες από ό,τι δείχνουν. Οι κινήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δείχνουν, σύμφωνα με τους Times, ότι η συμμαχία όχι μόνο συσπειρώνεται, αλλά και βιώνει μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της προς τα ανατολικά.

Σκανδιναβοί σύμμαχοι

Ακόμη και πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν προειδοποιούσε τις χώρες αυτές ότι θα έρχονταν αντιμέτωπες με «αντίποινα» σε περίπτωση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Σε επίσκεψή του στη Στοκχόλμη, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η διακήρυξη αμοιβαίας υπεράσπισης που υπέγραψε η Βρετανία με τη Σουηδία θα μπορούσε να είναι το αντίβαρο για αυτή την απειλή.

«Τα κυρίαρχα κράτη θα πρέπει να είναι ελεύθερα να πάρουν τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς να φοβούνται ή να επηρεάζονται ή να απειλούνται με αντίποινα», τόνισε ο Τζόνσον. Η διακήρυξη «θα μας επιτρέψει να μοιραζόμαστε περισσότερες απόρρητες πληροφορίες, να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας ασκήσεις και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας στην ανάπτυξη τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Παρά την αμφίρροπη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα του φυσικού αερίου, φαίνεται εξαιρετικά απίθανη η απομάκρυνσή της από τη δέσμευση-ορόσημο για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της. Την Τετάρτη, η Γερμανία άρχισε να εκαπιδεύει ουκρανούς οπλίτες στη χρήση αυτοκινούμενων πυροβόλων howitzer στη δυτική Γερμανία. Ο γερμανικός στρατός σκοπεύει να δωρίσει επτά από αυτά τα βαρέος τύπου όπλα στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι, εξαιτίας της βαρβαρότητάς τους, εξακολουθούν να δημιουργούν εικόνες και ειδήσεις που θα ενισχύσουν την ενότητα της Δύσης», υποστήριξε στους Times ο Έλιοτ Κοέν, πολιτικός επιστήμονας που υπηρέτησε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Αν οι Ουκρανοί συνεχίσουν να τα καταφέρνουν, πιστεύω ότι οι πολίτες θα τους επευφημήσουν».

Πηγή: New York Times

Μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τέλος του μήνα Φινλανδία και Σουηδία αν καταθέσουν αίτημα την άλλη εβδομάδα

Οι διαδικασίες για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι άμεσες αν οι δυο χώρες καταθέσουν επίσημα αίτημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, Φινλανδία και Σουηδία αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης.

Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Ισπανία: Οι αρχές εντόπισαν ένα γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία 15 Ρώσων ολιγαρχών

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν περιουσιακά στοιχεία — συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εταιρειών και τουλάχιστον ενός πολυτελούς σκάφους — που ανήκουν σε 15 Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος.

Ο Μαριάνο Γκαρσία Φρέσνο, επικεφαλής της υπηρεσίας που καταπολεμά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ότι η υπηρεσία εντόπισε δραστηριότητα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, καθώς οι ολιγάρχες προσπαθούσαν να μεταβιβάζουν τα μερίδιά τους σε ορισμένες εταιρείες σε συγγενείς ή συνεργάτες για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

«Είχαν ήδη αρχίσει να μεταβιβάζουν μερίδια – ειδικά σε ισπανικές εταιρείες – ή μετοχές σε ξένες εταιρείες», είπε ο Ισπανός αξιωματούχος.

G7: Συζήτηση για το πώς θα τεθεί τέλος στον αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα συζητήσουν το πώς θα τεθεί τέλος στον αποκλεισμό των σιτηρών της Ουκρανίας ώστε να εξαχθούν στον κόσμο, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού, το οποίο σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που το χρειάζονται επειγόντως, πάνω απ’ όλα στις χώρες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιούν ότι η αύξηση των τιμών θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

AP: Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 200 παιδιά στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί στη ρωσική εισβολή

Πολωνία: Το γραμματόσημο με τον Ζελένσκι πωλήθηκε «μέσα σε μία ώρα»

Η πολωνική ταχυδρομική υπηρεσία έχει εκδώσει 99 σετ γραμματοσήμων με το πορτρέτο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τα πούλησε για περίπου 1.200 δολάρια ανά σετ, δήλωσε η ταχυδρομική υπηρεσία της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν λέει ότι η μεγάλη συγκομιδή σιτηρών στην Ρωσία θα στηρίξει μεγαλύτερες εξαγωγές
Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου εφέτος λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνεχίζει να εξάγει παρά τις δυσκολίες με την εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα, εξαιτίας αυτού που η Ρωσία ορίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της οικονομίας στη Μόσχα.

Η ουκρανική συμμετοχή στη Eurovision ευελπιστεί να «ανεβάσει το πνεύμα» της χώρας

Η Kalush Orchestra, η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision, δήλωσε ότι ελπίζει να «ανεβάσει τη διάθεση» των Ουκρανών κερδίζοντας τον διαγωνισμό στην Ιταλία.

Το άσμα τους “Stefania”, που τραγουδιέται στα Ουκρανικά, συνδυάζει το ραπ με την παραδοσιακή λαϊκή μουσική και είναι ένας φόρος τιμής στη μητέρα του τραγουδιστή, Oleh Psiuk.

Οι εταιρείες στοιχημάτων την έχουν κάνει ξεκάθαρο φαβορί για τον διαγωνισμό, ο οποίος συνήθως προσελκύει τηλεοπτικό κοινό κοντά στα 200 εκατομμύρια, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας.

«Οποιαδήποτε νίκη σε οποιαδήποτε πτυχή είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανία αυτές τις μέρες, επομένως η νίκη στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision φυσικά θα ανέβαζε τη διάθεση τόσων πολλών Ουκρανών, ενώ δεν έχουμε πολλά καλά νέα αυτές τις μέρες», είπε ο κ. Psiuk.

Ουκρανία: «Δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 τραυματισμένων στρατιωτών από το Αζοφστάλ

Το Κίεβο διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram. Η Βερεσούκ διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Η Γαλλία «υποστηρίζει πλήρως» την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Φινλανδό ομόλογό του ότι η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την επιλογή της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο των Ηλυσίων.

Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», δήλωσαν την Πέμπτη ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της, σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πληροφορίες για «δημοψήφισμα» στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διοργανώσουν «δημοψήφισμα» -στις 15 Μαϊου- με σκοπό την ένταξη της πόλης στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνει στο Telegram ο Ουκρανός δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Andriy Tsaplienko, επικαλούμενος τον σύμβουλο του Δήμο Μαριούπολης, Petro Andrushchenko.

ΟΗΕ: Η Κίνα καταψήφισε την έρευνα για καταχρήσεις από ρωσικά στρατεύματα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας για καταγγελίες για καταχρήσεις από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα απορρίφθηκε από την Κίνα. Συνολικά 33 μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ μόνο η Κίνα και η Ερυθραία ψήφισαν κατά. Υπήρξαν 12 αποχές.

Προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας ζήτησε άμεσο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter: Εάν οι ηγέτες είχαν ενεργήσει αποφασιστικά το 1938, η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά οι πολιτικοί ενήργησαν δειλά και φλέρταραν με τον επιτιθέμενο. Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια τραγωδίες. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος.

Η ΕΕ προτείνει εξορθολογισμένο σχέδιο εξαγωγών για τα ουκρανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να δημιουργηθούν «γραμμές αλληλεγγύης» αποκλειστικά για εξαγωγές αγροτικών αγαθών από την Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμβλυνση του αποκλεισμού των προϊόντων, που «απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», ανέφερε η Κομισιόν.

Το σχέδιο στοχεύει στην ενοποίηση της υποδομής της Ουκρανίας και της ΕΕ για την κινητοποίηση 20 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σιτηρών που πρέπει να βγουν από την Ουκρανία εντός τριών μηνών, δήλωσε στην ανακοίνωση η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν.

«Χιλιάδες» φορτηγά και βαγόνια έχουν κολλήσει στην ουκρανική πλευρά των συνόρων της ΕΕ, με μέσο χρόνο αναμονής 16 ημερών για να περάσουν -που αυξάνεται σε 30 ημέρες σε ορισμένα σύνορα- ανέφερε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή προτρέπει τους διαχειριστές εμπορευμάτων και υποδομών να λάβουν μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξαγωγών της Ουκρανίας, όπως τη διάθεση περισσότερων οχημάτων και την ιεράρχηση των χρονοθυρίδων.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία

Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θεωρούνται εκτοπισμένοι εντός της ίδιας της Ουκρανίας, καθώς αμέτρητα σπίτια καταστρέφονται από τον ρωσικό βομβαρδισμό.

Η πλειονότητα όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία, ενώ άλλοι ταξιδεύουν στην Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 – Έκτακτη συμμετοχή Κουλέμπα

Στο Οστχολστάιν του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, συναντώνται από σήμερα έως και το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας G7 (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία), με κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνάντηση έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γερμανία.

Φινλανδική εφημερίδα: Η Ρωσία πιθανόν να διακόψει τις προμήθειες του φυσικού αέριου

«Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μια μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με την εφημερίδα Iltalehti.

Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, τότε θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα σε φινλανδικές βιομηχανίες και στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει η Iltalehti.

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία δεν πρέπει να νιώθει απειλή από την υποψηφιότητα μας στο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο επέμεινε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία δεν θα απειλούσε τη Ρωσία, προσθέτοντας: «Είμαστε χώρες που αγαπούν την ειρήνη».

«Η Ρωσία δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – είμαστε ειρηνικές χώρες, έχουμε διατηρήσει ειρηνικά σύνορα με τη Ρωσία και κοιτάμε το μέλλον όταν η κανονική συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί με Ρωσία», τόνισε.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα «αναγκαστεί να λάβει αντίποινα» εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία «πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί» να προχωρήσει σε αντίποινα εάν η χώρα ενταχθεί στη συμμαχία.

«Η δήλωση του Φινλανδού προέδρουΝιινίστο και της Φινλανδής πρωθυπουργού Μαρίν, που μίλησαν σήμερα υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είναι μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «το Ελσίνκι πρέπει να γνωρίζει την ευθύνη και τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης».

Η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Φινλανδίας, οι οποίες διατηρούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, ανέφερε το υπουργείο.

Σολτς: Στηρίζω την κίνηση της Φινλανδίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έγραψε στο Twitter ότι υποστήριξε την κίνηση της Φινλανδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Φινλανδίας: «Χαιρετίζω την απόφαση της Φινλανδίας να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νιινίστο, διαβεβαίωσα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στην Ευρώπη το Σάββατο για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Στις 14 Μαΐου, ο υπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει μια άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου Σύμμαχοι και εταίροι θα συζητήσουν την ενιαία τους απάντηση στον συνεχιζόμενο βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών στη Μαδρίτη. Την επόμενη μέρα θα έχει εμπορικές συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ στο Παρίσι, μαζί με την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο», σημειώνει το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Κομισιόν: Θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών δημιουργώντας μία πλατφόρμα συντονισμού για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες μεταφοράς και να συντονίσει με τα κράτη μέλη την αποθήκευσή τους, σύμφωνα με σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα.

Την ώρα που η Ρωσία εφαρμόζει αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, «εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποθηκευμένοι σε σιλό πρέπει να αναχωρήσουν από την Ουκρανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι την προσεχή συγκομιδή) μέσω των υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα, εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνεα Βαλεάν.

ΟΗΕ: Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν βρεθεί στα προάστια του Κιέβου

Τα πτώματα περισσότερων από 1.000 αμάχων ανασύρθηκαν σε περιοχές βόρεια του Κιέβου που καταλήφθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων που εκτελέστηκαν συνοπτικά και άλλων που πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

«Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε η κ. Μπασελέτ σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, τη δεύτερη σε δύο εβδομάδες, με επίκεντρο τις καταχρήσεις που αποκαλύφθηκαν από τους ερευνητές στην Μπούτσα, το Ιρπίν και άλλα προάστια του Κιέβου, που καταλήφθηκαν από τις δυνάμεις της Ρωσίας στα πρώτα στάδια της εισβολής.

Η Siemens αποχωρεί από την Ρωσία έπειτα από 170 χρόνια παρουσίας

Ο γερμανικός όμιλος Siemens σταματάει πλήρως τις δραστηριότητες του στην Ρωσία, έπειτα από 170 χρόνια παρουσίας στην ρωσική αγορά.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο όμιλος, αναφέρεται ότι αποχωρεί από την ρωσική αγορά εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας.

ΟΗΕ: Εξετάζει τη διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει σήμερα αν θα ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις από ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου που σύμφωνα με την Ουκρανία αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Ουκρανία και υποστηρίχθηκε από άλλες 50 χώρες θα αναθέσει την εντολή στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Έρευνας να ερευνήσει συμβάντα στις περιοχές γύρω από το Κίεβο που είχαν καταληφθεί προσωρινά από ρωσικά στρατεύματα.

Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Ομιλία Ρούτε στο ουκρανικό κοινοβούλιο

«Είμαστε περήφανοι για την Ουκρανία και το θάρρος της περισσότερο από ό,τι μπορώ να εκφράσω με λόγια. Είναι σαν τον Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Γνωρίζουμε την ιστορία και ξέρουμε ποιος κέρδισε αυτόν τον αγώνα», είπε ο Ρούτε στην ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Πεσκόφ: Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία και η επέκταση της συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο πιο σταθερό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι τα βήματα που έκανε η Φινλανδία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι λυπηρά και αποτελούν λόγο για συμμετρική απάντηση.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία – Τα επόμενα βήματα

Υπέρ της άμεσης υποβολής αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ τάχθηκαν με κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, με την επίσημη απόφαση να λαμβάνεται την ερχόμενη Κυριακή.

«Στρατιωτικά αντίποινα» ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ για το φινλανδικό αίτημα

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας στρατιωτικά αντίποινα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει να προκύπτουν απειλές για την εθνική της ασφάλεια».

Επικοινωνία Ζελένσκι με τον πρόεδρο της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με την «ετοιμότητα της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον Φινλανδό πρόεδρο και συζήτησε «την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας».

Στόλτενμπεργκ: Αν η Φινλανδία υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι γρήγορη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

ΟΗΕ: Χίλια πτώματα εντοπίστηκαν στο Κίεβο

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως χίλια πτώματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες, προσθέτοντας πως πολλές παραβιάσεις, τις οποίες ερευνά ο ΟΗΕ μετά τη ρωσική εισβολή, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Η κλίμακα των παράνομων φόνων, περιλαμβανομένων ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική», είπε η Μισέλ Μπατσελέτ μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει σήμερα αν θα αναθέσει στους ερευνητές επίσημη έρευνα για τα συμβάντα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Σουηδία: Θα ληφθεί υπόψη η θέση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι έπληξε δύο αποθήκες πυρομαχικών

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έπληξαν δύο αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Τσερνίχιβ στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε πως η Ρωσία κατέστρεψε ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην περιοχή του Χαρκόβου και έναν σταθμό ραντάρ κοντά στην Οδησσό. Η Ρωσία είπε επίσης ότι κατέρριψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) κοντά στο Φιδονήσι.

Στο μεταξύ, ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στην πόλη Νόβγκοροντ-Σιβέρσκιι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 12 στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες διάσωσης, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ντράγκι: Χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η καταστροφή των πόλεων, των βιομηχανικών υποδομών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Χρειάζεται ουσιαστικά ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, σαν και αυτό που συνέβαλε στις ιδιαίτερες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ντράγκι συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην όλη διαδικασία ανοικοδόμησης, διότι «αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης και πρέπει να το κατανοήσουμε».

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση».

«Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter. «Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Ενίσχυση της ασφάλειας στη Βαλτική με ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση για τον κίνδυνο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram. «Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.

Βομβαρδισμοί με νεκρούς στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε τη νύχτα πυραυλική επίθεση σε δύο σχολεία στην κωμόπολη Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι, ανέφερε στο Telegram από ο επικεφαλής της περφιφέρειας του Τσερνίχιβ, Βιάτσεσλαβ Τσαούς.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε πολλές αεροπορικές επιδρομές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής. Πρόκειται για σχολεία. Άλλα διοικητικά κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Επί του παρόντος, διασώστες και γιατροί εργάζονται στο σημείο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη

Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη, μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν έπειτα από τις συνομιλίες που είχε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σήμερα στο Τόκιο για τον ετήσιο κύκλο συνομιλιών Ιαπωνίας-ΕΕ, που διεξάγεται αυτή τη φορά μεσούσης της ρωσοουκρανικής σύρραξης και με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κισίντα, η κυβέρνηση του οποίου έχει υιοθετήσει μέρος των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως στον χρηματοοικονομικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας.

Παράλληλα, η πιο επιθετική στάση που η Δύση και σύμμαχοί της στην Ασία προσάπτουν στην Κίνα βρίσκεται επίσης στην ημερησία διάταξη, με την ΕΕ να επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική», είπε ο κ. Μισέλ.

«Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ειδικά με τη σύναψη ψηφιακής εταιρικής σχέσης, πρωτιά για την Ευρώπη, που θα αφορά την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια στο πεδίο αυτό.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη θα συνεργαστούν στη «διαφοροποίηση και την ενίσχυση» των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

«Αυτό είναι σημαντικό διότι υπάρχουν υλικά και τεχνολογίες που έχουν γίνει εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομία μας και την καθημερινή μας ζωή, όπως οι ημιαγωγοί για παράδειγμα. Πρέπει να μπορούμε να λογαριάζουμε σε αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Κίεβο εγκαταλείπει τους μαχητές στην Αζοφστάλ – Ανέφικτη η διάσωσή τους

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων στο εργοστάσιο Αζοφστάλ.

Ρωσία: Δραπέτευσε η αρχηγός των Pussy Riot

Την προσοχή των ρωσικών αρχών –και όλου του κόσμου– τράβηξαν για πρώτη φορά η Μαρία Αλιόχινα και τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot το 2012, σε διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν κατά του Πούτιν στο εσωτερικό του ναού του Σωτήρος στη Μόσχα. Για την πράξη αυτή, η Αλιόχινα καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για «χουλιγκανισμό».

Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε αποφασισμένη να πολεμήσει τον αυταρχισμό του καθεστώτος του Πούτιν, αν και φυλακίσθηκε έξι ακόμη φορές από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, κάθε φορά για 15 ημέρες. Τον Απρίλιο, όμως, το Κρεμλίνο αποφάσισε να καταπνίξει κάθε επικριτική φωνή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις Αρχές να ανακοινώνουν στην Αλιόχινα ότι αντί της ποινής κατ’ οίκον κράτησης, θα έπρεπε να μεταχθεί σε στρατόπεδο εργασίας για να εκτίσει ποινή 21 ημερών φυλάκισης. Η ώρα ήταν κατάλληλη για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς – Ζελένσκι

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Ο καγκελάριος ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση και για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη Ρωσία, κατά την ανακοίνωση.

«Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καλείται να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος και ο ουκρανός πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με πολύ συγκεκριμένες, πρακτικές επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», εξηγείται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σολτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Ζελένσκι για τον θάνατο του πρώτου προέδρου της μετασοβιετικής Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ. «Η Ουκρανία έχασε έναν πολιτικό που την οδήγησε στην ανεξαρτησία με προνοητικότητα και θάρρος. Με το βλέμμα στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να διαφυλάξουμε το όνειρο μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης και κυρίαρχης Ουρανίας», είπε ο καγκελάριος, κατά την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι ανέφερε μέσω Twitter ότι μίλησε με τον Όλαφ Σολτς για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η 12η εβδομάδα του πολέμου ξεκίνησε με νέους βομβαρδισμούς σε πόλεις της Ουκρανίας, αλλά και αποτελεσματική αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που φαίνεται να απωθούν τους Ρώσους εισβολείς από τα περίχωρα του Χαρκόβου, την ώρα που οι φιλορώσοι στη Χερσώνα προσβλέπουν σε ένωση με την Κριμαία.

Ακολουθεί μια σύνοψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες:

(πηγή: kathimerini.gr)

  • Το Κίεβο αναφέρει την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή καθώς με την ανακατάληψή της οι Ουκρανοί μπορούν να διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου στις ρωσοκρατούμενες περιοχές – αλλά και προς την Ευρώπη.
  • Η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη ήδη ελαττώθηκε κατά το ένα τέταρτο καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις διέκοψαν την παροχή μέσω της γραμμής της Σοχράνοφκα.
  • Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Πιτόμνικ, ενός χωριού στα βόρεια του Χαρκόβου, στον δρομο προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει «όταν η Ρωσία μάς αποδώσει ξανά το δικαίωμά μας στη ζωή», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το Άζοφσταλ έχει μετατραπεί σε «μεσαιωνικό γκέτο» και ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν μαχητές και αμάχους από εκεί.
  • Η δυνάμεις κατοχής της Χερσώνας, στον ουκρανικό Νότο, σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία, μέσω ένωσης με την Κριμαία. ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος. Ο εκδιωχθείς Ουκρανός περιφερειάρχης της Χερσώνας αντιτείνει ότι ο λαός της περιοχής θέλει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας.
  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υποστηρίζει την εφαρμογή ενός σχεδίου «Μάρσαλ» πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
  • Σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο σουηδικό κοινοβούλιο αντίστοιχη πρόταση για ένταξη και της Σουηδίας.