Αγροτικά Ηλεία

Φωνή απόγνωσης από τους πυρόπληκτους της Βαρβάσαινας – Ακόμα στο… περίμενε!

Αυτό που ζητούν μέσω της εφ. «Πατρίς» είναι να λάβουν έστω και ένα ποσό από την προκαταβολή της αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να καλλιεργήσουν ξανά.
Ακούστε το άρθρο

Εκτός αποζημιώσεων μέσω της αρωγής έχουν μείνει αρκετοί πυρόπληκτοι αγρότες σε περιοχές της Ηλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ελαιοπαραγωγοί από την Βαρβάσαινα του Δήμου Πύργου, οι οποίοι ακόμα περιμένουν, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος Γκελντής

Αυτό που ζητούν μέσω της εφ. «Πατρίς» είναι να λάβουν έστω και ένα ποσό από την προκαταβολή της αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να καλλιεργήσουν ξανά.

Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες για άμεση αποζημίωση από το πρόγραμμα αρωγής, οι πλειοψηφία των παραγωγών δεν έχει λάβει την παραμικρή ενίσχυση.

Οι ίδιοι, λόγω των καμένων ελαιώνων τους θα κάνουν πολλά χρόνια ακόμα για να έχουν τα εισοδήματα που είχαν πριν τις φωτιές. Η πολιτεία, παρά τις υποσχέσεις, ένα χρόνο μετά – όπως τονίζουν οι ίδιοι- τους ξέχασε!

Αυτό που ζητούν, είναι να μπορέσουν να λάβουν την ελάχιστη ενίσχυση όπως πήραν συνάδελφοί τους, σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές και να μην ξεχαστούν, για να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να ζήσουν τις οικογένειες τους.

«Δύο χαμένες χρονιές»

«Είχε γίνει κάποιο μπέρδεμα με το δορυφόρο. Δεν είχε εντοπιστεί η καμένη έκταση της Βαρβάσαινας και κανείς αγρότης δεν έχει λάβει αποζημιώσεις. Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του κ.Τριαντόπουλο, ανέφεραν το συγκεκριμένο πρόβλημα και μας είπαν ότι θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να λυθεί, κάτι που όπως θα πάρει χρόνο. Κάποιοι παραγωγοί ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για την καλλιέργεια και τις υποχρεώσεις τους. Είναι δυο χαμένες χρονιές. Μας είπαν να κάνουμε υπομονή και από τον Σεπτέμβρη θα δούμε τα λεφτά μας» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαρβάσαινας, Θανάσης Τσόπελας.

«Είμαστε χαμένοι για τα επόμενα πέντε χρόνια»

Ελάχιστοι έχουν λάβει τις προκαταβολές. Η πλειοψηφία όμως των παραγωγών που έχουν τις ελιές δεν έχουμε πάρει τίποτα, παρά τις όποιες δεσμεύσεις για πληρωμές μετά το Πάσχα. Περιμένουμε ακόμα το πόρισμα των γεωπόνων. Μας πάνε από μήνα σε μήνα. Έχουν χαθεί ήδη σεζόν και για πέντε χρόνια οι παραγωγοί είναι σίγουρα χαμένοι. Και για να γίνει οι παραγωγοί και τα δέντρα όπως πρέπει χρειάζονται χρήματα. Είναι πολλά τα έξοδα. Ζητάμε τουλάχιστον το 50% της προκαταβολής και να πληρωθούμε τη ζημιάς μας», ανέφερε από την πλευρά του στην εφ. «Πατρίς»  ο ελαιοπαραγωγός, Θοδωρής Βορλόκας.

«Ό,τι ενέργειες και αν έχουμε κάνει έχουν πέσει στο κενό»

«Δεν έχουμε πάρει καμία αποζημίωση ένα χρόνο μετά τις φωτιές. Ό,τι ενέργειες και αν έχουμε κάνει έχουν πέσει στο κενό. Υπάρχει μια τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής. Το εισόδημα έχει χαθεί, οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και δυστυχώς δε μας ακούει κανείς. Ακόμα πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε πάρει ούτε προκαταβολές που μας είπαν ότι θα παίρναμε για να καλλιεργήσουμε τα υφιστάμενα χωράφια που έχουν πάθει ζημιά» επεσήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο Παναγιώτης Καράμπελας, ελαιοπαραγωγός και αγρότης από την περιοχή της Βαρβάσαινας.

«Δεν έχουμε πάρει τίποτα»

Τέλος, ο Θανάσης Βορλόκας, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, που είδε πριν ένα χρόνο την περιουσία του, να παραδίδεται στις φλόγες στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή την αποζημιώσεων, λέγοντας στην εφ. «Πατρίς» πως τους είχαν υποσχεθεί πληρωμή την περίοδο του Πάσχα, κάτι που τελικά δεν έγινε πράξη.

Όλη η επικαιρότητα