Αθλητισμός

Formula 1: Το ρατσιστικό σχόλιο του Νέλσον Πικέ και η αποστομωτική απάντηση του Χάμιλτον

Είναι δεδομένο πως το αυτί του Λιούις Χάμιλτον δεν ιδρώνει από τέτοιες επιθέσεις. Όμως κάποια στιγμή ο Νέλσον Πικέ θα πρέπει να ξέρει τι λέει και πώς το λέει. Ο παλαίμαχος πιλότος αναφέρθηκε στο χρώμα του δέρματος του Βρετανού, σχολιάζοντας το ατύχημα που είχε με τον Μαξ Φερστάπεν στο grand prix του Σιλβερστόουν τον περασμένο Νοέμβριο.
Ακούστε το άρθρο

Ο Νέλσον Πικέ έχει υπάρξει πολλάκις προσβλητικός στο παρελθόν. Και το γεγονός πως συνέβη για άλλη φορά δεν προκάλεσε έκπληξη. Έφερε όμως την άμεση καταδίκη από σύσσωμη την οικογένεια της Formula 1. Όπως έπρεπε να γίνει διότι όταν το 2022 δεν είναι κάποιος σε θέση να “φρενάρει” τον εαυτό του, τότε αυτομάτως καταλήγει υπόλογος στην κοινωνία και υποχρεώνεται να υποστεί τις συνέπειες.

Ο, σχεδόν 70χρονος, Βραζιλιάνος παλαίμαχος πιλότος και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1981, 1983, 1987) είχε χρησιμοποιήσει ρατσιστική, βγαλμένη από άλλες εποχές για το χρώμα του δέρματός του (n-word), περιγραφή για τον Λιούις Χάμιλτον για να σχολιάσει το ατύχημα που είχε με τον Μαξ Φερστάπεν στο grand prix του Σιλβερστόουν τον περασμένο Νοέμβριο, και από τη στιγμή που το video διέρρευσε στο διαδίκτυο ήταν αναπόφευκτο και απολύτως δικαιολογημένο να απομονωθεί.

“Η μεροληπτική ή ρατσιστική γλώσσα είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε μορφή και δεν έχει κανένα ρόλο στην κοινωνία. Ο Λιούις είναι ένας απίστευτος πρεσβευτής για το άθλημά μας και αξίζει σεβασμό. Οι ακούραστες προσπάθειές του να ενισχύσει τη διαφορετικότητα και την ένταξη είναι ένα μάθημα για πολλούς και κάτι στο οποίο έχουμε δεσμευτεί”, ήταν η άμεση απάντηση εκ της ηγεσίας της F1.

Από την πλευρά της η Mercedes επισήμανε: “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε χρήση ρατσιστικής ή μεροληπτικής γλώσσας οποιουδήποτε είδους. Ο Λιούις έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες του αθλήματός μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και είναι πραγματικός πρωταθλητής της διαφορετικότητας εντός και εκτός πίστας. Μαζί μοιραζόμαστε ένα όραμα για ένα ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς μηχανοκίνητο αθλητισμό, και αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία της συνέχισης της προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον”.

Η αποστομωτική απάντηση του Χάμιλτον

Σύμφωνα με το SPORT 24, λίγη ώρα μετά από την τοποθέτηση της Formula 1 και της Mercedes ήρθαν τα τιτιβίσματα του Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος.

“Ας εστιάσουμε στην αλλαγή νοοτροπίας” έγραψε αρχικά στα πορτογαλικά (την γλώσσα δηλαδή του Νέλσον Πικέ) για να προσθέσει αμέσως μετά στα αγγλικά πως “είναι κάτι παραπάνω από την γλώσσα (που μιλάει κάποιος). Αυτές οι αρχαϊκές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν, δεν έχουν θέση στο άθλημά μας. Έχω συνυπάρξει από τέτοιες αντιλήψεις κι έχω στοχοποιηθεί σχετικώς σε όλη μου τη ζωή. Έχει υπάρξει πολύς χρόνος για να μάθει κάποιος. Ήρθε η ώρα για δράση”.

Όλη η επικαιρότητα