Categories: Οικονομία

Φόροι: Οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν σήμερα

Share

Πολλές είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν σήμερα 31 Οκτωβρίου, με κυριότερες αυτές που αφορούν στο φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα καταβάλλεται η 4η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν φέτος χρωστικό εκκαθαριστικό. Η 5η δόση πληρώνεται έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η 6η έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, η 7η έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και η 8η και τελευταία δόση έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.
Ο συνολικός πρόσθετος φόρος των φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, ανέρχεται σε 3,17 δισ. ευρώ.

Σήμερα καταβάλλεται και η 6η δόση (από τις συνολικά 10 ) του ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο. Το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου φόρου ακινήτων που βεβαιώθηκε φέτος, ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν με την πρώτη δόση.
Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές των εκκαθαριστικών τους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 9 έως και 24 δόσεις– στο πλαίσιο της «πάγιας ρύθμισης» οφειλών προς το Δημόσιο- υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο των 240 ευρώ, καθώς η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους, να μην ξεχάσουν τη δόση Οκτωβρίου, ενώ όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή -και αποπληρώνουν την οφειλή τους σε έως και 96 δόσεις- καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα δόση.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία απόδοσης της πρώτης δόσης του φόρου τρίτου τριμήνου 2022 για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και για τον φόρο του Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.

Από σήμερα αρχίζουν (εάν δεν δοθεί κάποια παράταση) τα πρόστιμα και τα λουκέτα για τις επιχειρήσεις που δεν διαβίβασαν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων esend, όπως υποχρεούνται.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες φορολογικές υποχρεώσεις η προθεσμία για τις οποίες λήγει σήμερα, όπως για παράδειγμα η υποβολή αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. από τους αγρότες του «ειδικού καθεστώτος» προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Θέμα ημερών είναι και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ των τελών κυκλοφορίας για το 2023. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο αυτοκίνητο ή στην μοτοσικλέτα προκειμένου να αποφύγουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα. Τα τέλη είναι αμετάβλητα σε σχέση με τα φετινά.

Πηγή: ertnews.gr