Ηλεία Οικονομία

Φορολογικές Δηλώσεις 2019: Τρέχουν και δεν… φτάνουν – Στο παρά πέντε και πάλι οι Ηλείοι

Προβλήματα με το taxisnet – Στο παρά πέντε για τις δηλώσεις οι Έλληνες – Καμία παράταση ξεκαθαρίζει ο Βεσυρόπουλος

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι φοροτεχνικοί για να προλάβουν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για το 2019 καθώς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους, δηλαδή στις 29 Ιουλίου.

Οι λογιστές κάνουν λόγο για προβλήματα με την πλατφόρμα του taxisnet καθώς λόγω της υπερφόρτωσης, συχνά το σύστημα ”πέφτει” με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Οι ίδιοι μάλιστα όπως λένε μιλώντας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, αναγκάζονται να εργάζονται ακόμα και το ξημέρωμα -που δεν είναι φορτωμένο το σύστημα- προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι έλληνες της
τελευταίας στιγμής…

Κάθε χρόνο αρκετοί φορολογούμενοι κάνουν τη φορολογική τους δήλωση την τελευταία στιγμή. Φέτος περίπου δύο εκατομμύρια είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη δήλωσή τους.

Οι πολίτες και λόγω των συνεχόμενων εκλογών -δημοτικές, περιφερειακές, ευρωβουλή και στη συνέχεια βουλευτικές, άφησαν λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις τους και δη αυτών των φορολογικών δηλώσεων.

Καμμία παράταση,
ξεκαθαρίζει ο Βεσυρόπουλος

Οι σύλλογοι των λογιστών έχουν ζητήσει μια παράταση προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις, την ίδια ώρα που  ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, λέει ξεκάθαρο “όχι”.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 29 Ιουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Άλλωστε, εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών, το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει από τις 28 Μαρτίου, «διάστημα που θεωρείται ικανό και εύλογο για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις».

«Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός Κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές», καταλήγει ο ίδιος.

 

Έρχονται
τσουχτερά πρόστιμα

Όσοι… ξεχάσουν ή δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Αναλυτικότερα, 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι). 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Τι λένε
οι φοροτεχνικοί

Διονύσιος Χαμεζόπουλος,
Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών
& Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Ηλείας

«Η ροή των φορολογικών δηλώσεων φέτος συνεχίζεται κανονικά λόγω του γεγονότος ότι παρατάθηκαν ένα μήνα και λόγω των εκλογών… Η ροή είναι ομαλή, έχει υποβληθεί πάνω από το πενήντα τις εκατό των φορολογικών δηλώσεων. Αντιμετωπίζουμε όσο να ‘ναι βέβαια πρόβλημα με το taxisnet τις τελευταίες ημέρες λόγω υπερφόρτωσης και από άλλους συναδέλφους. Να επισημάναμε ωστόσο προς τους φορολογούμενους ότι θα πρέπει εγκαίρως να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και τις είκοσι εννέα Ιουλίου, διαφορετικά θα υποστούν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, τα οποία είναι για τα φυσικά πρόσωπα στα εκατό ευρώ και για τις επιχειρήσεις είναι διακόσια πενήντα και πεντακόσια ευρώ -ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Ο μέσος φόρος είναι αυξημένος από ότι ήταν την προηγούμενη χρονιά και τα πιστωτικά κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.»

 

Όλγα Μητσιώνη,
Λογίστρια-Φοροτεχνικός

«Οι φορολογικές δηλώσεις λήγουν στις είκοσι εννέα Ιουλίου αλλά το taxisnet δεν λειτουργεί λόγω του ότι ο κόσμος  ξεκίνησε να κάνει τις δηλώσεις του μετά τις εκλογές κι έτσι ”έπεσαν” όλοι μαζί… Στο μεταξύ αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα και με το Ε3. Έχουμε ζητήσει οι λογιστές και οι σύλλογοί μας να μας δοθεί μια παράταση και πιθανολογείται ότι θα πάρουμε μια με δυο μέρες.»

 

Γιώργος Φωτεινόπουλος,
Λογιστής-Φοροτεχνικός

«Λιγότερο από 1,5 εκ. φορολογούμενοι έχουν απομείνει μέχρι τις είκοσι εννέα Ιουλίου που είναι η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, την ημέρα υποβάλλονται περίπου 70 με 80 χιλιάδες δηλώσεις και αυτή τη στιγμή το σύστημα του taxisnet, δείχνει μια αδυναμία στην υποστήριξη στις ώρες αιχμής. Θα πρέπει ο κόσμος να προσέλθει στα λογιστικά γραφεία και να υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις…»

Όλη η επικαιρότητα