Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 23 παγίδες για έγγαμους, φιλοξενούμενους και τεκμήρια

Ακούστε το άρθρο

Ποιες δυνατότητες έχουν οι σύζυγοι να καλύψουν τα τεκμήρια και το αφορολόγητο ο ένας με τα εισοδήματα του άλλου και ποιοι μπορούν να αποφύγουν το φόρο ιδιοκατοίκησης

Είκοσι τρία σημεία-παγίδες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι αυτές τις μέρες που συμπληρώνουν και υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019.

Τα σημεία αυτά αφορούν στην υποβολή δηλώσεων από τους εγγάμους και τα μέρη συμφώνων συμβίωσης, στην «φιλοξενία», στην δωρεάν παραχώρηση κατοικίας και στο πότε ακριβώς εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000-5.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι, εφόσον κάνουν κοινή δήλωση, μπορούν υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιήσουν ο ένας τα εισοδήματα του άλλου για να καλύψουν τα δικά τους τεκμήρια ή τις δαπάνες για να καλύψουν το αφορολόγητο. Εφόσον υποβάλλουν χωριστή δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν τα τέκνα και οι δύο.

Για την παραχώρηση κατοικίας και την φιλοξενία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στον πίνακα 2, έτσι ώστε να αποφύγουν την φορολόγηση με το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επίσης να προσέξουν τι τεκμαρτό εισόδημα δηλώνουν, διότι από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένα ευρώ τεκμαρτού εισοδήματος, τότε ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για ζευγάρι που κάνει κοινή δήλωση.

Αναλυτικά, τα σημεία-παγίδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής έχουν ως εξής:

  • Στις περιπτώσεις των εγγάμων συζύγων που υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν δύνανται τα εισοδήματα του ενός συζύγου να καλύψουν τα τεκμήρια του άλλου, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
  • Σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων από εγγάμους, ο κάθε σύζυγος για να καλύψει τα τεκμήρια που τον βαρύνουν μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου μόνο από τα δικά του εισοδήματα παρελθόντων ετών κι όχι κι από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Σε περίπτωση εγγάμων που επέλεξαν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα πρέπει να δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, ώστε και οι δύο, εφόσον είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται αφορολόγητο προσαυξημένο με βάση τον αριθμό των τέκνων.

  • Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία της οικογένειας, δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας. Το τεκμήριο αυτό επιβαρύνει αποκλειστικά τους γονείς. Τα τέκνα αυτά δεν δηλώνονται, ωστόσο, στη δήλωση των γονέων ως “φιλοξενούμενα”, στον Πίνακα 2, αλλά ως “εξαρτώμενα που συνοικούν με την οικογένεια”, στον Πίνακα 8.

via

Όλη η επικαιρότητα