Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει φέτος- Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Το ετήσιο ραντεβού 6,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών με την Εφορία πλησιάζει. Τι επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Φέτος, οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης, καθώς υπάρχουν «παγίδες». Μάλιστα, πολλοί κινδυνεύουν φέτος με έξτρα φόρο, αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Δείτε τις αλλαγές που κρύβουν παγίδες

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Το 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έβαλαν ακόμη περισσότερο στη ζωή τους το πλαστικό χρήμα για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Τώρα ήρθε η ώρα να δουν αν το πέτυχαν. Στον κωδικό 049-050 του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένες οι πληρωμές που πραγματοποίησαν πέρυσι με ηλεκτρονικό χρήμα. Ο κωδικός αυτός δεν είναι κλειδωμένος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν για να προσθέσουν δαπάνες, οι οποίες ενδεχομένως δεν εμαφνίζονται από τα στοιχεία των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορεί να επικαλεστούν τα ενημερωτικά των τραπεζών.

Μέσω του συγκεκριμένου κωδικού, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο και ο έτερος δεν δικαιούται, ο δικαιούχος αφορολόγητου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Το πέναλτι φόρου

Όσοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των δαπανών με πλαστικό χρήμα θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσουν προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Οι χάρτινες αποδείξεις

Με πληρωμή έξτρα φόρου κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, αλλά και όσοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, αν δεν εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις στη φετινή τους δήλωση. Για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να δηλώσουν δαπάνες για αγορές αγαθών ή λήψη παροχής υπηρεσιών ανάλογα με το εισόδημά τους.

Στην περίπτωση αυτή, μετρούν τόσο οι χάρτινες, όσο και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Αν δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό θα πληρώσουν φόρο 22% για το για το ποσό των αποδείξεων που λείπει.

Η παγίδα για τους φιλοξενούμενους

Το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυπτε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν… μαϊμού, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα.

Τώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητά από τους φορολογούμενους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου.

Οι μισθωτοί AIRBNB

Φόρο με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν έως και 45% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που ακολούθησαν το 2017 τη μόδα της Airbnb και απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση κάποιου ακινήτου τους. Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής 45% επιβάλλεται στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ.

Ιατρικά έξοδα

Χωρίς την έκπτωση φόρου 10% μένουν από φέτος οι φορολογούμενοι που έχουν ιατρικές δαπάνες. Στο νέο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους κωδικούς 051 – 052 όπου μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα και κέρδιζαν έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος. Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού.

Πηγή: newsbomb

Όλη η επικαιρότητα