Ηλεία Οικονομία

Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων: Αύξηση 46% στη Σκαφιδιά!

Ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Σε περισσότερες από 7.000 περιοχές οι τιμές ζώνης αυξάνονται συμπαρασύροντας δεκάδες φόρους και τέλη ενώ ακριβαίνουν και μεταβίβασης ακινήτων με αποτέλεσμα οι αγοραστές να πληρώνουν υψηλότερους φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο. Πολλές περιοχές της επικράτειας ήταν εκτός συστήματος όπως για παράδειγμα η Ηλεία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ναύπακτος και άλλες περιοχές με σημαντική τουριστική δραστηριότητα.

Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν βάσει της κατώτερης τιμής ζώνης της Δημοτικής ενότητας η Δήμου η περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές. Σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί τιμή ζώνης της Δημοτικής ενότητας λαμβανόταν υπόψη η κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου δήμου ή σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης του οικείου δήμου, η κατώτερη ζώνη της περιφερειακής ενότητας.

Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών σημαίνει ότι ο καθορισμός της τιμής ζώνης βασίζεται στα χαρακτηριστικά της, δηλαδή την πραγματική αξία που έχουν τα ακίνητα στις περιοχές αυτές.

Στις νέες ζώνες οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος) που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της Δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας εντοπίζονται σημαντικές μεταβολές όπως για παράδειγμα στη Σκαφιδιά που 650 ευρώ πήγε 950 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 46%.

Όλη η επικαιρότητα